Waarom we als ouders van pubers best mogen janken, om alles

Velen opperen dat we iets kunnen leren van de tijd die we momenteel doormaken. Wat Martine ervan heeft geleerd, is dat verdriet -groot en klein- er gewoon mag zijn. Maar kom niet aan met de Tweede Wereldoorlog.

Serieus? Anne Frank? Dat dacht ik toen ik sommige reacties las op mijn blog van gisteren Waarin ik schreef dat ik verdrietig was voor mijn kinderen. Die ik zie wegkwijnen onder het binnenblijven. Die niet hun oude, leuke zelf kunnen zijn. Ik moest me niet aanstellen, zo schreven sommigen. Want Anne en Margot Frank hadden het veel moeilijker. En wat ik zeker moest doen was die special snowflakes van mij het dagboek van Anne Frank laten lezen. Ik dacht: WTF! Weet je waarom? Je kunt leed niet vergelijken. Dat is ondoenlijk. Dan kun je alle ellende -groot en klein- wel wegrationaliseren. Want vergeleken met het onmetelijke leed van Anne en Margot Frank, zijn mijn verdrietjes inderdaad zeer minimaal.

Niet zeuren

Wat brengt het jou om zoiets te zeggen? Zeggen dat iemand niet zo moet zeuren omdat Anne en Margot Frank, of de vluchtelingen in Moria of Idlib het slechter hebben dan wij, dat zijn geen woorden van troost, of bemoediging. Maar misschien was dat wel de bedoeling hoor. Want je had bijvoorbeeld de indruk gekregen dat ik de problemen special snowflake-kinderen toch al weg curling-ouder en daar vind je wat van. Ik vul ook maar even wat in.
Prima hoor, ik kan het hebben. Het is ook makkelijk gezegd natuurlijk, in een comment op facebook. Normaal haal ik daar mijn schouders over op, want ik ben wel voor meer uitgemaakt.

Tweede Wereldoorlog

Maar denk voor je als iemand zijn of haar verdriet toont en de Tweede Wereldoorlog of ander onvoorstelbaar groot leed bijhaalt, even aan het volgende. Is het niet fijner om de mensen om je heen die hun zorgen, verdriet of ander leed te troosten? Om naast ze te staan en te zeggen dat je met ze meeleeft?

Overal om janken

Want echt, je mag overal om janken.
Om Anne Frank
Om Idlib en om Moria en Lesbos
Om New York en de mensen die daar sterven omdat ze geen ziektekostenverzekering hebben.
Om hoe mooi het leven was toen we nog gewoon naar concerten konden en op vakantie
Om hoe mooi het leven nu kan zijn.
Maar ook als je je lievelingskopje breekt.
Of je nagel
Of als de computer crasht
En ik vind dat je moet kunnen janken als je ziet dat je kind niet gelukkig is.
Er zijn mensen die zeggen steeds dat we wat moeten leren van deze crisis. Ik heb ervan geleerd dat je best mag janken om je eigen leed en dat van anderen. Voor mijn part heel hard. Met lange uithalen en veel snot.
En dan hoop ik dat er iemand naast je komt staan. En woorden van troost biedt en niet gaat zeggen dat op de IC liggen aan de beademing erger is. Dan heb je inderdaad iemand nodig die zegt dat het inderdaad erg is en dat je het gewoon het recht hebt om te janken. Of om boos te worden. Dat lucht op.
Weet je wat ik heb gedaan, nadat ik moest huilen om mijn kinderen? Ik snoot mijn neus, nam een slok water, zette koffie en ging aan het werk.
En ik ben heel dankbaar dat ik dat kan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

13 tekenen dat pubers ranzige huisgenoten zijn

Als je puber al wat ouder is, begint die langzamerhand een eigen leven te leiden thuis. Zo eten jouw puber niet meer elke dag...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber die je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

Franse woordjes onthouden lukt niet, maar wel alle namen van voetballers uit je hoofd kennen

Mijn zestienjarige onthoudt geen enkel Frans woordje of wiskundige stelling, maar heeft een enorme voetbalkennis. Zo kent hij álle spelers van de Champions League...

Voor pubers ben je als moeder vaak 100% onzichtbaar (tenzij ze iets kwijt zijn)

De pubers van Jeanette hebben vaak niet door dat ze er is. En als ze het wel door hebben, dan komt meteen haar hele...

23 manieren waarop pubers heel duidelijk laten merken dat het maandagochtend is

Dat het weekend voorbij is merken we niet alleen aan onze wekker die vroeg is afgegaan. Onze pubers zijn namelijk baas in het laten...

12 foto’s die precies laten zien waar puberouders mee te maken krijgen

Met pubers in huis verandert er heel wat. Niet alleen hun beruchte mood swings en schoenen van anderhalve meter in je gang, ook in...

De machteloosheid van een vader die vraagt om hulp bij Jeugdzorg

Auteur Jan van Mersbergen vraagt voor zijn twee oudste kinderen hulp bij Jeugdzorg om de omgang met hun moeder, die niet de juiste zorg...

De puberdochter gaat op vakantie in 40 chaotische stappen

De zeventienjarige dochter van Marieke gaat op vakantie. Samen met een vriendin. En dat gaat gepaard met een hoop gedoe en de vraag of...

Het hitteplan van pubers in 27 stappen

Het wordt warm. En er wordt weer eens een Nationaal Hitteplan van kracht. Maar daar hebben de pubers natuurlijk een oplossing voor. Kom maar...

Puber met griep? Heerlijk!

Een puber met griep is ineens weer even kind. En ja, dat is stiekem heel hard genieten. Voor zolang als het duurt uiteraard. Maar...

Vacaturetekst voor de ideale puberouder

Pubers zijn niet altijd heel blij met hun ouders. Als ze op zoek zouden moeten gaan naar een vervangend exemplaar zou de vacaturetekst er...

65 dingen die ik denk als mijn puber met vuurwerk rondloopt

Voor de dertienjarige zoon van Anne is morgen met voorsprong de beste dag van het jaar. Eindelijk mag hij die hele zak vuurwerk, waar...

Top idee: huis verkopen & cashen

Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Saar (onze grote zus) maar is geschreven door een van de oprichtsters van Tis Hier Geen Hotel....