Pubers zijn ontzettend begaan met het milieu, getuige de klimaatmarsen van afgelopen maanden. Maar weten ze dat ze zelf ook veel plastic binnenkrijgen?
We eten, drinken en ademen plastic
Dat dieren plastic eten is bekend. Onlangs spoelde er in Italië nog een potvis aan met 22 kilo plastic in haar maag. En nadat een containerschip ten noorden van de Waddenzee containers verloor spoelden en dagelijks zeehonden op de Waddeneilanden aan die ziek waren van het eten van plastic. Dat jongeren daar tegen protesteren is mooi en goed, maar het is ook belangrijk dat ze weten wat het effect is van al dat plastic in het milieu op met menselijk lichaam.
Effect van plastic
Wat is het effect van het plastic dat we inademen en eten? In het programma Vroege Vogels vertelt ecotoxicoloog Dick Vethaak erover. Hij zegt onder meer dat er vreemd genoeg nauwelijks onderzoek wordt gedaan naar die effecten. Deze week werd bekend dat er 1,6 miljoen euro Nederlands geld wordt gestoken in vijftien onderzoeksprojecten. Het gaat om verkennend onderzoek waarbij experts uit allerlei verschillende disciplines zullen gaan samenwerken.
Belangrijk onderzoek
Microplastics verspreiden zich gemakkelijk via water en wind, zegt de ecotoxicoloog, wat resulteert in een wereldwijd probleem: ze zijn overal als een soort grauwsluier in ons milieu aanwezig. We weten dat plastic slecht is, we weten dat we het eten, drinken en zelf ademen, hopelijk weten we binnenkort ook wat dat voor onze gezondheid betekent. Het is in ieder geval goed om met je puber het plastic-gebruik nog eens door te nemen. Bij de fastfoodketens waar ze geregeld komen, de plastic flesjes die ze meenemen, de plastic bekers op festival; overal wordt plastic gebruikt, plastic dat uiteindelijk in hun eigen maag terecht komt.