Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een camping- of strandtenue aantrekken naar school, oma of de supermarkt, daar kunnen we toch wel iets van zeggen, alsjeblieft? 

Als het op tijdstip van thuiskomen aankomt ben ik best makkelijk. Ook mogen mijn pubers overal naar toe. Een drukke stad, een hiphopconcert in een kleine obscure club of met de trein naar Parijs; prima. En zolang hun cijfers voldoende zijn ben ik ook niet heel lastig met game- en telefoontijd. Het enige waar ik wel wat van zeg is hun kleding. Tenminste als dat ik mijn optiek te kort, te bloot is.

Trek even iets aan

En nee, ik ben niet van de modepolitie, want ze mogen style en kleur zelf bepalen, maar naar school gaan in ultra korte broek en een naveltruitje mag mijn dochter niet. Ook niet op slippers, hoe hip die op dit moment ook zijn. Evenals dat mijn zoon niet in een zwemshort zonder shirt naar school mag, ook al is het makkelijk want dan kunnen ze na de lessen een duik nemen. En dat heeft niks te maken met dat ze hun lichaam moeten bedekken, maar met dat het simpelweg de verkeerde outfit voor de omgeving is. Want je gaat niet naar de supermarkt, school, of orthodontist in een ultra korte broek, bikinitop of slippers; outfits waarvan ik dan denk: trek even iets aan.

Dat je dat soort kleding op de camping of het strand aantrekt, snap ik. Het zijn immers plekken waar het doorgaans warm is en waar water in de buurt is en die behoeven nu eenmaal kleding dat kort en luchtig is en snel uit kan zodat je een duik kunt nemen.  Maar het zijn vooral plekken waar íedereen er zo bijloopt. En het dus min of meer geoorloofd is. Of in ieder geval zo normaal dat niemand ervan opkijkt. Maar in de openbare ruimte kunnen die camping-style pubers toch wel iets meer aantrekken? Ik ga toch ook niet op mijn slippers naar mijn werk? En loop toch ook niet in mijn bikini, god verhoede, de supermarkt binnen om een halfje bruin te halen?

Leren wat wanneer aan kan

Mijn pubers leer ik dat er een verschil is tussen werkkleding, vrije tijdskleding, sportkleding en campingkleding. En dat je je kleding moet aanpassen of afstemmen aan daar waar je naartoe gaat en dat wat je gaat doen. Ze snappen het, zo ingewikkeld is de materie natuurlijk ook niet, maar rollen ook met hun ogen. Want waar bemoei ik me mee? Maar dat doe ik wel, want zoals ik mijn pubers leer dat ze niet met onbekende moeten afspreken, uit moeten kijken in het verkeer en respectvol met elkaar moeten omgaan, vind ik gepaste kleding daar waar het moet, ook zeker een opvoedpuntje. En vind ik dus ook dat ik mijn pubers best daarop aan kunnen spreken: ‘lieve schat, leuk dat bikinitopje of die zwemshort en slippers, maar niet als je naar school gaat, oke?’

Beetje decent, please

En zoals dat gaat met het opvoeden van pubers, die lappen de regels aan hun laars. Die van mij in ieder geval wel. Dus het komt vaak genoeg voor dat mijn dochter netjes gekleed in een decent korte broek met lang shirt de deur uitgaat en thuiskomt met haar t-shirt als een topje geknoopt om haar lijf. En ze dus een groot deel van de dag met een blote buik op school heeft rondgelopen. En mijn zoon toch de deur uitpiept en naar de winkel gaat in zijn zwembroek zonder shirt. Maar goed, ik denk dat ik de oplossing daarvoor heb gevonden. Ik dreig gewoon dat als ze de volgende keer niet luisteren ik ze in bikini kom ophalen van school.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Couch Yoga: nieuwe yoga-vorm gebaseerd op bankhangen van pubers

We hebben een YouTube-kanaal! Waar je de allerleukste video's kunt zien over leven én overleven met pubers. Zoals Couch Yoga, een nieuwe yoga-vorm gebaseerd...

41 dingen die je van je puber absoluut niet mag doen op een open dag

In de zoektocht naar een middelbare school of vervolgopleiding voor je puber ontkom je er bijna niet aan: de open dagen. Hartstikke leuk natuurlijk...

11 dingen die pubers doen waaruit blijkt dat ze alleen aan zichzelf denken

Pubers staan er niet om bekend dat ze een groot empathisch vermogen hebben. Aan een ander denken? Ze zijn vooral het universum van hun...

Prins Constantijn doet opmerkelijke uitspraken over vrouwen

Prins Contantijn (de broer van) doet opmerkelijke uitspraken over mannen en vrouwen. Zo dat je blij bent dat deze man dochters heeft. En een...

Misschien is dit wel de truc om je pubers uit bed te krijgen

Ligt jouw puber nog lekker een gat in de dag te slapen? Mocht die van jou nu nog niet uit bed uit zijn gekomen,...

Agossie, jongens die de baard in de keel krijgen

Jongens van wie de stem breekt, zijn altijd erg aandoenlijk. Ze hebben het totaal niet onder controle.  Bijvoorbeeld deze die  jongen zijn gezang voor de...

De puber is ziek in 101 irritante stappen

's Morgens om 7 uur staat de vijftienjarige zoon van Anne voor haar neus. Met een bibberende stem piept hij dat hij zich niet...

8 moeders met een fantastisch gevoel voor humor

Niemand die je zo met beide benen op de grond houdt als je moeder! Deze hilarische moeders weten wel raad met hun bijdehante kroost....

Pubers laten protesteren is een vorm van kindermishandeling vindt psychiater Esther van Fenema. Eh, sorry?

Afgelopen week had iedereen wel iets te zeggen over het voornemen van pubers om te gaan protesteren omdat ze tegen de klimaatmaatregelen van hun regering...

Dingen die alleen moeders kunnen zeggen #momquotes

We roepen wel dat pubers de raarste dingen zeggen, maar pubermoeders kunnen er ook wat van. The Tonight Show Night host Jimmy Fallon verzamelde...

35 reden waarom een eerste schooldag met pubers leuker is dan met kleuters

De zomervakantie zit erop. Vanaf vandaag zit iedereen weer in de schoolbanken. Ook onze pubers moeten vandaag weer aan de bak. En dat is...

Huh, waarom spreekt de minister-president specifiek jongeren toe?

Tijdens de persconferentie van afgelopen donderdag richtte minister-president Rutte zich specifiek tot jongeren. Omdat die zich niet aan de regels zouden houden. Maar het...

23 manieren waarop pubers heel duidelijk laten merken dat het maandagochtend is

Dat het weekend voorbij is merken we niet alleen aan onze wekker die vroeg is afgegaan. Onze pubers zijn namelijk baas in het laten...