Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Trek even iets aan, oke?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een camping- of strandtenue aantrekken naar school, oma of de supermarkt, daar kunnen we toch wel iets van zeggen, alsjeblieft? 

Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Als het op tijdstip van thuiskomen aankomt ben ik best makkelijk. Ook mogen mijn pubers overal naar toe. Een drukke stad, een hiphopconcert in een kleine obscure club of met de trein naar Parijs; prima. En zolang hun cijfers voldoende zijn ben ik ook niet heel lastig met game- en telefoontijd. Het enige waar ik wel wat van zeg is hun kleding. Tenminste als dat ik mijn optiek te kort, te bloot, of te camping is.

En nee, ik ben niet van de modepolitie, want ze mogen style en kleur zelf bepalen, maar naar school gaan in een te korte broek en een naveltruitje mag mijn dochter niet. Ook niet op slippers, hoe hip die op dit moment ook zijn. Evenals dat mijn zoon niet in een zwemshort naar school mag, ook al is het makkelijk want dan kunnen ze na de lessen een duik nemen in de dichtbij gelegen rivier. Sorry, maar dat gebeurt dus niet.

Trek even iets aan

Het valt me op, en dat komt natuurlijk doordat het kwik nu met gemak de dertig graden aantikt, dat veel pubers best schaars gekleed de straat op gaan. Alsof ze op de camping zijn. Maar dat zijn ze niet, want ik zie ze in de supermarkt, op het schoolplein, en bij de bushalte of de orthodontist. Meisjes met broekjes waar hun billen onderuit piepen en t-shirts hoog geknoopt boven hun navel. En op die slippers. En jongens die in hun zwemshort en ontbloot bovenlijf voor me in de rij staan bij de kassa. Van die outfits waarvan ik dan denk: trek even iets aan.

Dat je dat soort kleding op de camping of het strand aantrekt snap ik. Het zijn immers plekken waar het doorgaans warm is en waar water in de buurt is en die behoeven nu eenmaal kleding dat kort en luchtig is en snel uit kan zodat je een duik kunt nemen.  Maar het zijn vooral plekken waar íedereen er zo bijloopt. En het dus min of meer geoorloofd is. Of in ieder geval zo normaal dat niemand ervan opkijkt. Maar in de openbare ruimte kunnen die camping-style pubers toch wel iets meer aantrekken? Ik ga toch ook niet op mijn slippers naar mijn werk? En loop toch ook niet in mijn bikini, god verhoede, de supermarkt binnen om een halfje bruin te halen? Nou dan. Waarom zouden pubers dat dan wel mogen?

Leren wat wanneer aan kan

Mijn pubers leer ik dat er een verschil is tussen werkkleding, vrije tijdskleding, sportkleding en campingkleding. En dat je je kleding moet aanpassen of afstemmen aan daar waar je naartoe gaat en dat wat je gaat doen. Bovendien vind ik dat ze ook moeten begrijpen dat er niks mis is met je een beetje integer kleden. Ze snappen het, zo ingewikkeld is de materie natuurlijk ook niet, maar rollen ook met hun ogen. Want waar bemoei ik me mee? Nou ja, ik bemoei me natuurlijk met hun opvoeding.

Want net zoals we leren dat onze pubers niet hun adres aan vreemden moeten geven, niet met onbekende moeten afspreken, uit moeten kijken in het verkeer en respectvol met elkaar moeten omgaan, vind ik gepaste kleding ook zeker een opvoedpuntje. En vind ik dus ook dat we die pubers best daarop aan kunnen spreken: ‘lieve schat, leuk dat bikinitopje en die slippers, maar trek even wat aan, oke?’

Beetje decent, please

En zoals dat gaat met het opvoeden van pubers, die lappen de regels aan hun laars. Die van mij in ieder geval wel. Dus het komt vaak genoeg voor dat mijn dochter netjes gekleed in een decent korte broek met lang shirt de deur uitgaat en thuiskomt met haar t-shirt als een topje geknoopt om haar lijf. En ze dus een groot deel van de dag met een blote buik heeft rondgelopen. En mijn zoon toch de deur uitpiept en naar de winkel gaat in zijn zwembroek én op blote voeten. Maar goed, zoals ik mijn mantra ‘niet met vreemden afspreken’ of ‘beleefd zijn tegen de leraar’ opdreun,  doe ik dat ook met mijn kledingmantra: ‘niet te kort en te bloot’. En dreig dat als ze de volgende keer niet luisteren ik ze in bikini kom ophalen van school.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

 

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Pubers zijn de hele dag bezig met eten

Nu Saskia met haar twee pubers min of meer ‘opgesloten’ zit, valt...
Lees verder