Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een camping- of strandtenue aantrekken naar school, oma of de supermarkt, daar kunnen we toch wel iets van zeggen, alsjeblieft? 

Als het op tijdstip van thuiskomen aankomt ben ik best makkelijk. Ook mogen mijn pubers overal naar toe. Een drukke stad, een hiphopconcert in een kleine obscure club of met de trein naar Parijs; prima. En zolang hun cijfers voldoende zijn ben ik ook niet heel lastig met game- en telefoontijd. Het enige waar ik wel wat van zeg is hun kleding. Tenminste als dat ik mijn optiek te kort, te bloot is.

Trek even iets aan

En nee, ik ben niet van de modepolitie, want ze mogen style en kleur zelf bepalen, maar naar school gaan in ultra korte broek en een naveltruitje mag mijn dochter niet. Ook niet op slippers, hoe hip die op dit moment ook zijn. Evenals dat mijn zoon niet in een zwemshort zonder shirt naar school mag, ook al is het makkelijk want dan kunnen ze na de lessen een duik nemen. En dat heeft niks te maken met dat ze hun lichaam moeten bedekken, maar met dat het simpelweg de verkeerde outfit voor de omgeving is. Want je gaat niet naar de supermarkt, school, of orthodontist in een ultra korte broek, bikinitop of slippers; outfits waarvan ik dan denk: trek even iets aan.

Dat je dat soort kleding op de camping of het strand aantrekt, snap ik. Het zijn immers plekken waar het doorgaans warm is en waar water in de buurt is en die behoeven nu eenmaal kleding dat kort en luchtig is en snel uit kan zodat je een duik kunt nemen.  Maar het zijn vooral plekken waar íedereen er zo bijloopt. En het dus min of meer geoorloofd is. Of in ieder geval zo normaal dat niemand ervan opkijkt. Maar in de openbare ruimte kunnen die camping-style pubers toch wel iets meer aantrekken? Ik ga toch ook niet op mijn slippers naar mijn werk? En loop toch ook niet in mijn bikini, god verhoede, de supermarkt binnen om een halfje bruin te halen?

Leren wat wanneer aan kan

Mijn pubers leer ik dat er een verschil is tussen werkkleding, vrije tijdskleding, sportkleding en campingkleding. En dat je je kleding moet aanpassen of afstemmen aan daar waar je naartoe gaat en dat wat je gaat doen. Ze snappen het, zo ingewikkeld is de materie natuurlijk ook niet, maar rollen ook met hun ogen. Want waar bemoei ik me mee? Maar dat doe ik wel, want zoals ik mijn pubers leer dat ze niet met onbekende moeten afspreken, uit moeten kijken in het verkeer en respectvol met elkaar moeten omgaan, vind ik gepaste kleding daar waar het moet, ook zeker een opvoedpuntje. En vind ik dus ook dat ik mijn pubers best daarop aan kunnen spreken: ‘lieve schat, leuk dat bikinitopje of die zwemshort en slippers, maar niet als je naar school gaat, oke?’

Beetje decent, please

En zoals dat gaat met het opvoeden van pubers, die lappen de regels aan hun laars. Die van mij in ieder geval wel. Dus het komt vaak genoeg voor dat mijn dochter netjes gekleed in een decent korte broek met lang shirt de deur uitgaat en thuiskomt met haar t-shirt als een topje geknoopt om haar lijf. En ze dus een groot deel van de dag met een blote buik op school heeft rondgelopen. En mijn zoon toch de deur uitpiept en naar de winkel gaat in zijn zwembroek zonder shirt. Maar goed, ik denk dat ik de oplossing daarvoor heb gevonden. Ik dreig gewoon dat als ze de volgende keer niet luisteren ik ze in bikini kom ophalen van school.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

45 dingen die pubers roepen als ze zaterdagochtend heel vroeg moeten werken

Het is zaterdagochtend, jij kunt je nog even omdraaien. Je puber daarentegen moet werken. En dan is vroeg opstaan best een dingetje. Voor je...

21 tekenen dat je -nu je kinderen pubers zijn- ook vaak terugdenkt aan je eigen puberteit

Als ouder van een of meer pubers schiet je vast vaak in de nostalgie-modus, zeker als je de bloedjes zo hard ziet werken of...

Waarom Doppers van die irritante dingen zijn

Handig toch, zo'n Dopper mee naar school? Gisteren waren de plastic drinkbekers trending op Twitter. Veel Twitteraars gaven blijk van onversneden Dopper-haat. Ze vallen...

Fuck-it-list voor puberouders

Jeanette krijg nog eens een hernia van het in allerlei bochten wringen om het iedereen naar de zin te maken. Ze is er klaar...

Hoe mooi, én moeilijk, het is om je puberdochter met epilepsie los te laten

De dochter van Charlotte, heeft epilepsie. En dan heeft loslaten wel een heel andere betekenis. Want je kunt de hand van je kersverse brugklasser...

Waarschuw je puber voor neptelefoontjes over hun bsn-nummer

Steeds vaker worden jonge mensen gebeld met informatie over hun bsn-nummer. Criminelen bellen op uit naam van bijvoorbeeld het ministry of justice, met de...

Een nieuwe jas? Pizza? Pubers laten die gewoon bezorgen op school

Concierges hebben het er maar druk mee, schijnt. Scholieren laten steeds vaker fastfood en postpakketten bezorgen op... school. Vooral scholen die gezond eten serveren...

Waarom ik de werkstukken van mijn puber maak

De vijftienjarige zoon van Anne kan heel veel als het op school en leren aankomt, maar een werkstuk maken, lukt hem niet. En om...

Documentaire ‘Ik moet niks’ laat zien wat er gebeurt als je puber niks moet

De 14-jarige puber Toebie wordt op een bijzondere manier opgevoed: geen school, geen regels, geen straffen. Zijn ouders vinden namelijk dat hij niks moet...