Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een camping- of strandtenue aantrekken naar school, oma of de supermarkt, daar kunnen we toch wel iets van zeggen, alsjeblieft? 

Als het op tijdstip van thuiskomen aankomt ben ik best makkelijk. Ook mogen mijn pubers overal naar toe. Een drukke stad, een hiphopconcert in een kleine obscure club of met de trein naar Parijs; prima. En zolang hun cijfers voldoende zijn ben ik ook niet heel lastig met game- en telefoontijd. Het enige waar ik wel wat van zeg is hun kleding. Tenminste als dat ik mijn optiek te kort, te bloot is.

Trek even iets aan

En nee, ik ben niet van de modepolitie, want ze mogen style en kleur zelf bepalen, maar naar school gaan in ultra korte broek en een naveltruitje mag mijn dochter niet. Ook niet op slippers, hoe hip die op dit moment ook zijn. Evenals dat mijn zoon niet in een zwemshort zonder shirt naar school mag, ook al is het makkelijk want dan kunnen ze na de lessen een duik nemen. En dat heeft niks te maken met dat ze hun lichaam moeten bedekken, maar met dat het simpelweg de verkeerde outfit voor de omgeving is. Want je gaat niet naar de supermarkt, school, of orthodontist in een ultra korte broek, bikinitop of slippers; outfits waarvan ik dan denk: trek even iets aan.

Dat je dat soort kleding op de camping of het strand aantrekt, snap ik. Het zijn immers plekken waar het doorgaans warm is en waar water in de buurt is en die behoeven nu eenmaal kleding dat kort en luchtig is en snel uit kan zodat je een duik kunt nemen.  Maar het zijn vooral plekken waar íedereen er zo bijloopt. En het dus min of meer geoorloofd is. Of in ieder geval zo normaal dat niemand ervan opkijkt. Maar in de openbare ruimte kunnen die camping-style pubers toch wel iets meer aantrekken? Ik ga toch ook niet op mijn slippers naar mijn werk? En loop toch ook niet in mijn bikini, god verhoede, de supermarkt binnen om een halfje bruin te halen?

Leren wat wanneer aan kan

Mijn pubers leer ik dat er een verschil is tussen werkkleding, vrije tijdskleding, sportkleding en campingkleding. En dat je je kleding moet aanpassen of afstemmen aan daar waar je naartoe gaat en dat wat je gaat doen. Ze snappen het, zo ingewikkeld is de materie natuurlijk ook niet, maar rollen ook met hun ogen. Want waar bemoei ik me mee? Maar dat doe ik wel, want zoals ik mijn pubers leer dat ze niet met onbekende moeten afspreken, uit moeten kijken in het verkeer en respectvol met elkaar moeten omgaan, vind ik gepaste kleding daar waar het moet, ook zeker een opvoedpuntje. En vind ik dus ook dat ik mijn pubers best daarop aan kunnen spreken: ‘lieve schat, leuk dat bikinitopje of die zwemshort en slippers, maar niet als je naar school gaat, oke?’

Beetje decent, please

En zoals dat gaat met het opvoeden van pubers, die lappen de regels aan hun laars. Die van mij in ieder geval wel. Dus het komt vaak genoeg voor dat mijn dochter netjes gekleed in een decent korte broek met lang shirt de deur uitgaat en thuiskomt met haar t-shirt als een topje geknoopt om haar lijf. En ze dus een groot deel van de dag met een blote buik op school heeft rondgelopen. En mijn zoon toch de deur uitpiept en naar de winkel gaat in zijn zwembroek zonder shirt. Maar goed, ik denk dat ik de oplossing daarvoor heb gevonden. Ik dreig gewoon dat als ze de volgende keer niet luisteren ik ze in bikini kom ophalen van school.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Pubers moeten leren: dress to the occasion

Naar school gaan in een stand outfit? Saskia steekt er een stokje voor. Een korte broek en crop top trek je nu eenmaal niet...

Als iedereen zich met de eindmusical bemoeit, wordt het een drama!

Vorig jaar schitterde de dochter van Anne in de afscheidsmusical van groep 8. Eerlijk is eerlijk, ze was blij dat allemaal achter de rug...

Waarom een brugklasjaar zo ontzettend spannend kan zijn

Bij Marloes thuis gaan de kurken ploppen als de zomervakantie is begonnen. Want hoe stressvol is het als het op school niet helemaal goed...

Onze enige, echte Puber Kerstbingo!

Het is weer eens bingotijd. Want met Kerst kunnen pubers kunnen behoorlijk voorspelbaar zijn. Dus mocht jij je -net als zij- vervelen aan de...

WHAM documentaire; het verhaal van George en Andrew

Zet 5 juli in je agenda, want dat is de WHAM documentaire op Netflix te zien. Hét verhaal van twee vrienden George en Andrew...

Waarom mijn dochter bij de schoolarts écht, écht niet op de weegschaal wil

De dochter van Annemiek (bijna 11) en haar vriendinnen zijn het hele jaar al nerveus dat ze bij de schoolarts op de weegschaal moeten....

24 dingen waarvoor pubers te moe zijn (en 12 dingen waar ze wel voor in beweging komen)

Die huishoudelijke ergernissen die pubers iedere dag opleveren, zijn niet te tellen. Als je er iets van zegt, dan blijkt je puber niet lui...

Opvoeden kent maar 1 regel: ‘Waarom? Omdat ik het zeg. Daarom.’ – en ja, dat geldt ook voor pubers

Ouders van tegenwoordig zijn een stelletje neurotische kinder-pleasers geworden. Ze zijn te lief, stellen geen grenzen en nemen zichzelf en de opvoeding veel te...

Hoeveel kleedgeld geef je eigenlijk aan je puber?

Als het op geld aankomt, zijn pubers niet altijd even realistisch. De overgang van zakgeld naar het 'serieuze werk', eigen kleedgeld, is dan ook...

40 redenen waarom pubermeisjes huilen

Onze puberdochters, we houden ontiegelijk veel van ze, maar soms begrijpen we ze gewoon niet. Want alles, en dan bedoelen we echt alles, kan...

29 ongeloofwaardige verklaringen van pubers voor hun onvoldoende

Als pubers met een onvoldoende thuiskomen, hebben ze allerlei argumenten om jou ervan te overtuigen dat die onvoldoende echt niet komt doordat zij geen...

Liefde tijdens corona is op afstand

Hoe moet dat als je verliefd wordt in deze anderhalvemetermaatschappij? Arjen Lubch en Merol laten ons zien hoe dat gaat, corona-proof liefde: Ik f*ck...

17 momenten waarop je je ineens heel oud voelt

Wij oud? Nee, joh, we zijn helemáál niet oud. Of toch wel? 17 momenten waarop jij -althans in de ogen van jouw puber- rijp...