Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een camping- of strandtenue aantrekken naar school, oma of de supermarkt, daar kunnen we toch wel iets van zeggen, alsjeblieft? 

Als het op tijdstip van thuiskomen aankomt ben ik best makkelijk. Ook mogen mijn pubers overal naar toe. Een drukke stad, een hiphopconcert in een kleine obscure club of met de trein naar Parijs; prima. En zolang hun cijfers voldoende zijn ben ik ook niet heel lastig met game- en telefoontijd. Het enige waar ik wel wat van zeg is hun kleding. Tenminste als dat ik mijn optiek te kort, te bloot is.

Trek even iets aan

En nee, ik ben niet van de modepolitie, want ze mogen style en kleur zelf bepalen, maar naar school gaan in ultra korte broek en een naveltruitje mag mijn dochter niet. Ook niet op slippers, hoe hip die op dit moment ook zijn. Evenals dat mijn zoon niet in een zwemshort zonder shirt naar school mag, ook al is het makkelijk want dan kunnen ze na de lessen een duik nemen. En dat heeft niks te maken met dat ze hun lichaam moeten bedekken, maar met dat het simpelweg de verkeerde outfit voor de omgeving is. Want je gaat niet naar de supermarkt, school, of orthodontist in een ultra korte broek, bikinitop of slippers; outfits waarvan ik dan denk: trek even iets aan.

Dat je dat soort kleding op de camping of het strand aantrekt, snap ik. Het zijn immers plekken waar het doorgaans warm is en waar water in de buurt is en die behoeven nu eenmaal kleding dat kort en luchtig is en snel uit kan zodat je een duik kunt nemen.  Maar het zijn vooral plekken waar íedereen er zo bijloopt. En het dus min of meer geoorloofd is. Of in ieder geval zo normaal dat niemand ervan opkijkt. Maar in de openbare ruimte kunnen die camping-style pubers toch wel iets meer aantrekken? Ik ga toch ook niet op mijn slippers naar mijn werk? En loop toch ook niet in mijn bikini, god verhoede, de supermarkt binnen om een halfje bruin te halen?

Leren wat wanneer aan kan

Mijn pubers leer ik dat er een verschil is tussen werkkleding, vrije tijdskleding, sportkleding en campingkleding. En dat je je kleding moet aanpassen of afstemmen aan daar waar je naartoe gaat en dat wat je gaat doen. Ze snappen het, zo ingewikkeld is de materie natuurlijk ook niet, maar rollen ook met hun ogen. Want waar bemoei ik me mee? Maar dat doe ik wel, want zoals ik mijn pubers leer dat ze niet met onbekende moeten afspreken, uit moeten kijken in het verkeer en respectvol met elkaar moeten omgaan, vind ik gepaste kleding daar waar het moet, ook zeker een opvoedpuntje. En vind ik dus ook dat ik mijn pubers best daarop aan kunnen spreken: ‘lieve schat, leuk dat bikinitopje of die zwemshort en slippers, maar niet als je naar school gaat, oke?’

Beetje decent, please

En zoals dat gaat met het opvoeden van pubers, die lappen de regels aan hun laars. Die van mij in ieder geval wel. Dus het komt vaak genoeg voor dat mijn dochter netjes gekleed in een decent korte broek met lang shirt de deur uitgaat en thuiskomt met haar t-shirt als een topje geknoopt om haar lijf. En ze dus een groot deel van de dag met een blote buik op school heeft rondgelopen. En mijn zoon toch de deur uitpiept en naar de winkel gaat in zijn zwembroek zonder shirt. Maar goed, ik denk dat ik de oplossing daarvoor heb gevonden. Ik dreig gewoon dat als ze de volgende keer niet luisteren ik ze in bikini kom ophalen van school.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

15 bizarre cadeaus die pubers voor Sinterklaas vragen

Natuurlijk geloven pubers niet meer in Sinterklaas, maar dat wil nog niet zeggen dat ze geen verlanglijstje kunnen indienen. Toch? Want cadeautjes horen er...

TikTokker Stijn doet op herkenbare wijze zijn moeder na

Tiktokker Stijn Saman maakt ontzettend leuke video's. Vooral die video's waarin hij laat zien hoe zijn moeder reageert op bepaalde situaties zijn heel, eh,...

Lieve ouders, geef die pubers toch wat lucht

Nederlandse pubers zijn druk en ze liggen wakker van schoolwerk. Ouders zijn vaak de sturende factor als het op presteren, zowel in als buiten...

Aan je puber laten zien: daarom moet je élke dag je bed opmaken!

De Amerikaanse admiraal William McRaven leert ons een belangrijke les: maak elke dag je bed op. Want dan heb je alvast één taak gedaan....

Vergeet de opblaasflamingo, hiermee maak je echt de blits op het strand

Vraag maar aan je puberdochter: de opblaasflamingo is zóóó 2018. Een beetje fashionista gaat in het zwembad liggen op een opblaas-avocado, of een luchtige...

Bizar! Tiener huilt van blijdschap wanneer ze een shotgun cadeau krijgt

  Het 10-jarige meisje in het filmpje begint te huilen van geluk, zodra ze de doos waarin het wapen zit ziet. Haar ouders moedigen haar...

14 X waarom pubers net katten zijn (en dat is niet alleen omdat ze zoveel slapen)

Miauw! Als je thuis een of meerdere katten en pubers hebt, is het je ooit weleens opgevallen hoeveel die op elkaar lijken?  #1 Net als...

Dit apparaat geeft een elektrische schok, dus je puber komt echt zijn bed uit

Liggen die van jou nu ook nog heerlijk te ronken en zou je eigenlijk willen dat ze hun bed uit komen? Misschien is dit...

8 dingen die goed zouden moeten gaan in de ochtend, maar niet goed gaan

Een kruispunt tijdens het spitsuur in Delhi, zo ongeveer zien de ochtenden eruit met pubers. Want die moeten en willen van alles en doen...