Zo wordt je leven als je pubers thuis als Hotel Mama gaan beschouwen

Monica’s vriendin Viktoria heeft drie kinderen van 21, 19 en 17 en wonen nog thuis. Het is financieel niet haalbaar om ze op zichzelf te laten wonen, maar ze gaan hun eigen, goddelijke gang. Is dit het voorland van puberouders? Hoewel Viktoria zich nog iedere dag zorgen maakt, bemoeit ze zich er niet meer mee. “Dat is beter voor iedereen.”

“Jan komt thuis, bromt iets over school en vertrekt weer. Paar uur werken in de supermarkt, daarna gaat hij meteen door naar de voetbal: ‘Ik eet wel even een broodje.’ Lieke appt dat ze ‘ik zie wel wanneer’ thuis is, ze gaat chillen met studiegenoten. En Derk informeert wat de pot schaft, voor hij besluit bij een vriend te gaan gamen: ‘We bestellen wel even een pizza of zo.’

Een jaar geleden zou ik me hier nog over hebben opgewonden.
Hebben geroepen: ‘Zolang je onder ons dak woont, hou je je aan onze regels.’ En hebben gezeurd over sla, groente, vitamines en aan tafel eten. En dat ik niet voor niets had gekookt. Daar ben ik inmiddels helemaal overheen. Ik kook niet langer voor ze, ik hou ook niets meer warm, ze zoeken het maar uit.

Volwassen en bijna volwassen kinderen die nog thuis wonen, je wordt er gek van.
Die van ons zijn hartstikke leuk, dus ze hoeven van ons echt niet weg. Maar het zijn niet per se de frisse, ondernemende en verstandige jongelui geworden die we voor ogen hadden. Het is raar, als je jarenlang hebt geleefd met schooltijden en gezorgd voor broodtrommels en gymtassen, dat ze steeds meer hun eigen gang gaan. En niet altijd op de manier hoe ik ze heb opgevoed. Ik ben nog lang doorgegaan met verantwoorde broodtrommels samenstellen in de hoop dat ze het zelf ook zo zouden gaan doen, tot ik dacht: doe ik dit nu voor hen of voor mezelf?

Mijn moederradar staat nog aan, in de zin dat ik hun roosters uit mijn hoofd ken en mezelf hoor vragen naar huiswerk, tentamens en werkstukken.
Bij de jongste zit ik er uiteraard nog wat meer bovenop dat bij de oudste twee, maar uitgerekend Jan is een erg zelfstandig kind die dat ontzettend irritant vindt en betere punten haalt als we hem niet teveel op zijn nek zitten. De oudste twee reageren niet eens meer op mijn wijze wenken, een probate manier om je moedertje te late zwijgen.

Lieke en Derk zouden naar mijn mening nog best wat sturing kunnen gebruiken, maar ik ben ermee opgehouden. Het leverde veel ruzie op en als ze op kamers zouden zitten, zou ik er niets van meekrijgen als ze leefden op chips en bier. Zo probeer ik er maar naar te kijken. Ze mogen stemmen, ze hebben allebei hun rijbewijs, ze mogen net zoveel stomme tattoos laten zetten als ze willen. En het zijn allebei slimme mensen die echt wel weten dat ze beter groente en fruit kunnen eten dan kapsalon. Ik kan het ze niet door de strot duwen.

Financieel zit op zichzelf gaan wonen er voorlopig niet in.
Dus is wat afstand nemen het hoogst haalbare. Mijn man en ik gaan uit eten of naar de film als we daar zin in hebben, bij het uitnodigen van vrienden houden we geen rekening met de kinderen. In die zin gaan ook wij meer ons eigen gang, misschien hoort dat ook wel bij het grote loslaten. Net als respecteren dat ze hun eigen leven invullen.

Mijn oudste draagt tranentrekkend dure sneakers, rookt en financiert dit van zijn bijbaantje.
Hij legt overigens ook geld opzij voor het jaar dat hij wil gaan reizen en doet in huis en in de tuin meer dan mijn man. Ik denk dat hij pas na zijn diploma en tussenjaar werk zal maken van op zichzelf gaan wonen, of we dat nu leuk of verstandig vinden of niet.

Mijn dochter heeft een zwak voor foute jongens, ik kan alleen maar hopen en bidden dat ze trouw de pil slikt en condooms gebruikt
, zodat we er geen kleinkind aan overhouden. Ze heeft inmiddels twaalf tatoeages en de ontwerpen lijken steeds groter te worden. Ze wil er nu een achter haar oor die voor een deel te zien zal zijn. Ik kan hooguit de voor- en nadelen met haar doornemen, maar verder heb ik er geen invloed op.

De jongste droomt van een motor – de nachtmerrie van elke moeder – en heeft inmiddels zijn theorie al binnen. Zodra hij achttien is, wil hij gaan lessen. En dan kan ik wel aangeven dat hij later waarschijnlijk meer zal hebben aan een autorijbewijs, hij ziet zichzelf al op de motor naar de Noordkaap of Barcelona rijden. Ik hou hem toch niet tegen, dan kan ik net zo goed zorgen dat hij in ieder geval een goede rijschool kiest.

Zo wen ik steeds een beetje meer aan het hebben van vrijwel volwassen kinderen.
Het zijn schatten die stomme dingen doen, maar er gaat gelukkig meer goed dan dat er fout gaat. En als ze ooit het huis uit zijn, zal ik het vast heel stil vinden. Tot het zover is, schik ik me in samenwonen met drie mensen die ik weliswaar heb gebaard, maar soms amper herken.”

Lees meer van dit leuks op Saar Magazine.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Waarom een brugklasjaar zo ontzettend spannend kan zijn

Bij Marloes thuis gaan de kurken ploppen als de zomervakantie is begonnen. Want hoe stressvol is het als het op school niet helemaal goed...

Pubers moeten leren: dress to the occasion

Naar school gaan in een stand outfit? Saskia steekt er een stokje voor. Een korte broek en crop top trek je nu eenmaal niet...

Dit zijn de voordelen van pubers die urenlang in bed liggen

Jij bent klaarwakker, de pubers liggen nog te ronken en jij weet zeker dat het nog een paar uur duurt voor er iemand maar...

Het is vandaag nationale Krokettendag!

Vandaag staat er op het menu kroketten. Waarom? Omdat het Nationale Krokettendag is. En daar zijn onze pubers heel blij mee. Want nu is...

Je puber 24/7 in de gaten houden, dat wil toch niemand?

Marieke wordt gék van de telefoontjes van school over haar dochter die of te laat of helemaal niet in de les zit. Waarom pubers...

De puber die zijn eigen was moet doen in 43 onmogelijke stappen

Het is wat, pubers die hun eigen was moeten doen. Maar met die wasmanden vol puberkleren, daar zijn we nu wel klaar mee. Hoog...

Laten we proosten op alle docenten die het verschil maken!

Lieke ging naar het laatste tien minutengesprek van haar dochter die autisme heeft. En dacht aan het einde van het gesprek maar één ding:...

Wat als je dochter een puber met dikke jetsers wordt?

De Rotterdamse cabaretier Patrick Laureij, zelf vrijgezel en geen kinderen, stelt aan een kersverse vader de vraag hoe dat straks moet als zijn pasgeboren...

Leraren die staken, gelijk hebben ze!

Mijn pubers zijn vandaag en morgen vrij. Op hun beide scholen wordt gestaakt. En ik geef al die leraren groot gelijk. Niet omdat ik...

Waarom de havo top is, en zo moet blijven

Groot alarm! Het gaat niet goed met de havo. Dus het moet anders. Naar zes jaar bijvoorbeeld. Maar daar zitten de havisten zelf waarschijnlijk...

Twitteraccount voor iedereen die zich zorgen maakt over Corona en examens

Waarschijnlijk staan jouw pubers al je juichen bij het idee dat de scholen dichtgaan. Sommige scholen zijn al dicht, en als je je kinderen...

We hebben je mening nodig! Doe mee met ons panel

Lees jij vaak onze artikelen? Kom je vaak op onze Facebookpagina? Dan zijn we op zoek naar jou! Want jouw mening is belangrijk voor ons. Dagelijks...

12 Manieren waarop slimme leraren de telefoon-gekte in de klas tegengaan

Thuis hebben we al genoeg te stellen met het telefoongebruik van onze kinderen, maar stel je bent leraar op een middelbare school: dan heb...