10 stuitende voorbeelden van puberegoïsme

Het hoort erbij, maar soms wordt Jeanette stapelgek van dat egoïstische pubergedrag. Die focus op zichzelf en het totale gebrek aan interesse voor het welbevinden van hun hardwerkende moeder.

Naast de dagelijkse irritaties zoals dat ze nooit een nieuwe toiletrol ophangen en schaamteloos het laatste koekje opeten, noteer ik de volgende waargebeurde situaties:

1. Als ik vertel dat ik ziek ben, is het enige dat de puber kan uitbrengen: ‘Dat meen je niet, je kunt toch wel eten klaarmaken voor mij???’

2. Als ik midden in een online training zit die ik geef, komt de puber in blinde paniek binnen, het ‘niet storen bordje’ keihard negerend: ‘Oh my god, ik ben mijn sleutel kwijt! Help me nou, ik moet hem hebben want ik moet NU weg!’

3. Zit ik thuis te werken, is het eerste dat de puber zegt op dramatische toon als hij beneden komt: ‘Oh nee, zit jij hier, ik wilde net een filmpje kijken!’

4. Als ik zit te werken aan de eettafel, een tikkeltje strak van de stress, ligt de puber lekker uitgesmeerd op de bank, een beetje te klooien op zijn telefoon. Dan roept hij ineens: ‘He mam, ga jij even naar de supermarkt, de cola is op!’

5. De puber heeft op haar vrije dag niet veel meer gedaan dan zich verplaatsen van de slaapkamer naar de bank in de woonkamer. Als ik aan het eind van een werkdag thuiskom met een berg boodschappen, vraagt ze met een stalen gezicht: ‘Wil jij even een tosti voor me maken mam, ik ben kapot!’

6. Als ik de keuken sta te schrobben, komen er 3000 ongeduldige appjes binnen van de puber die boven op haar kamer zit te chillen. Hoe laat eten we? Joehoe, hoe laat eten we? Als we niet op tijd eten, eet ik wel niet thuis hoor. Ik heb honger. Waarom reageer je niet? MAM!!

7. Ik bied aan de puber te helpen met het opmaken van zijn bed. Meneer tilt het matras op, zucht diep en zegt: ‘Kan jij het niet gewoon even doen? Ik kan het wel hoor, maar ik heb er echt geen zin in.’

8. Als ik in het washok kom, zie ik dat de wasmachine open is. Eenzaam hangt de nieuwe trui van de puber aan het rek. De rest van de was ligt nog lekker nat te wezen in de trommel. Dat mag ik doen.

9. Als ik even een blokje om ga, vraag ik de puber of hij een pakje aan kan nemen. Ik heb namelijk iets besteld. Hij kijkt me aan met een blik alsof ik hem vraag of hij de wc met zijn eigen tandenborstel schoon wil maken. Ik begrijp toch zeker zelf ook wel dat hij echt niet gestoord kan worden in deze superbelangrijke activiteit!? Hij zit te gamen…

10. Ik sta te stofzuigen en heb de muziek op standje ‘we maken maar het beste van deze rotklus’ als de puber woedend naar beneden komt. Hij loopt naar de radio, draait hem zacht en zegt boos: ‘Kun jij geen rekening houden met de mensen die liggen te slapen?’ Let wel, het is 12 uur ’s middags. Op een schooldag.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

38 dingen die je op het strand tegen je peuter zei en nu tegen je puber zegt

Weet je nog, tig jaar geleden? Dat je met je kleintje naar het strand ging? Dat kleintje is nu boven je hoofd gegroeid en...

11 herkenbare manieren waarop pubers hun ouders roepen

De zestienjarige dochter van Isabel kan op veel verschillende manieren 'Mama' zeggen. En aan de intonatie weet ze dan precies wat haar puber nodig...

Je pubers alleen een nacht thuis. Kwestie van vertrouwen, toch?

Jij een weekendje weg, je pubers alleen een nacht thuis. Vanaf welke leeftijd doe je dat? Martine liet met een gerust hart haar kinderen...

Deze puber playbackt musicals als een baas

Deze puber heeft een wel heel groot gevoel voor drama en timing. Maar terwijl hij alle aandacht trekt (let op zijn performance van Let...

20 heel simpele taken waar pubers applaus voor willen hebben

Voor ons zijn zaken als je bord opruimen en schoenen onder de kapstok zetten heel gewoon. Die doe je bijna zonder erover na te...

Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: Voorportaal

Sinds de geboorte van haar kinderen ziet cabaretière en columniste Ellen Dikker er al tegenop: de puberteit. Dat gruwelijke moment waarop je kinderen je niet...

De beste (en enige) Muppet rap battle aller tijden

Kermit en Pepé nemen het in de Muppet rap battle op tegen Miss Piggy en Beaker in de enige echte Muppet rap battle. En...

De Cito-toets bestaat 50 jaar, tijd om het anders te doen

Het is feest op de burelen van de Cito-toets. Want de toets bestaat 50 jaar. Hoewel het lang dé bepalende toets voor het schooladvies...

Tenenkrommende objecten om je puber helemaal gek mee te maken

Aaaaargh: tenenkrommend zijn ze, deze vreselijk onhandige en ongemakkelijke spullen. Zoals een wijnglas met een opening aan de zijkant: handig als ze weer een...

Dingen uit onze jeugd die onze pubers nooit zullen begrijpen

Zo leuk, laat deze foto's aan je puber zien en neem je mee naar de wondere wereld van je jeugd. Geheid succes. En veel...

Pubers die zich vervelen? Laat ze dan deze skill masteren!

Deze jongens kunnen alles, maar werkelijk alles op zijn plek gooien. Gooien? Inderdaad gooien. Of het nu een rugzak op de kapstok, een cd...

Hartverscheurend: Isa leest een open brief aan alle gescheiden ouders voor

Voor een volle zaal leest Isa een brief voor. Aan alle gescheiden ouders. Want door haar stem te laten horen kan ze aan alle...

Weet nog, dat disco hip was met Saturday Night Fever?

Die muziek, die moves en -ok- een vrij dun verhaaltje. Maar wat vonden we Saturday Night Fever tof. Het is inmiddels veertig jaar geleden...