10 stuitende voorbeelden van puberegoïsme

Het hoort erbij, maar soms wordt Jeanette stapelgek van dat egoïstische pubergedrag. Die focus op zichzelf en het totale gebrek aan interesse voor het welbevinden van hun hardwerkende moeder.

Naast de dagelijkse irritaties zoals dat ze nooit een nieuwe toiletrol ophangen en schaamteloos het laatste koekje opeten, noteer ik de volgende waargebeurde situaties:

1. Als ik vertel dat ik ziek ben, is het enige dat de puber kan uitbrengen: ‘Dat meen je niet, je kunt toch wel eten klaarmaken voor mij???’

2. Als ik midden in een online training zit die ik geef, komt de puber in blinde paniek binnen, het ‘niet storen bordje’ keihard negerend: ‘Oh my god, ik ben mijn sleutel kwijt! Help me nou, ik moet hem hebben want ik moet NU weg!’

3. Zit ik thuis te werken, is het eerste dat de puber zegt op dramatische toon als hij beneden komt: ‘Oh nee, zit jij hier, ik wilde net een filmpje kijken!’

4. Als ik zit te werken aan de eettafel, een tikkeltje strak van de stress, ligt de puber lekker uitgesmeerd op de bank, een beetje te klooien op zijn telefoon. Dan roept hij ineens: ‘He mam, ga jij even naar de supermarkt, de cola is op!’

5. De puber heeft op haar vrije dag niet veel meer gedaan dan zich verplaatsen van de slaapkamer naar de bank in de woonkamer. Als ik aan het eind van een werkdag thuiskom met een berg boodschappen, vraagt ze met een stalen gezicht: ‘Wil jij even een tosti voor me maken mam, ik ben kapot!’

6. Als ik de keuken sta te schrobben, komen er 3000 ongeduldige appjes binnen van de puber die boven op haar kamer zit te chillen. Hoe laat eten we? Joehoe, hoe laat eten we? Als we niet op tijd eten, eet ik wel niet thuis hoor. Ik heb honger. Waarom reageer je niet? MAM!!

7. Ik bied aan de puber te helpen met het opmaken van zijn bed. Meneer tilt het matras op, zucht diep en zegt: ‘Kan jij het niet gewoon even doen? Ik kan het wel hoor, maar ik heb er echt geen zin in.’

8. Als ik in het washok kom, zie ik dat de wasmachine open is. Eenzaam hangt de nieuwe trui van de puber aan het rek. De rest van de was ligt nog lekker nat te wezen in de trommel. Dat mag ik doen.

9. Als ik even een blokje om ga, vraag ik de puber of hij een pakje aan kan nemen. Ik heb namelijk iets besteld. Hij kijkt me aan met een blik alsof ik hem vraag of hij de wc met zijn eigen tandenborstel schoon wil maken. Ik begrijp toch zeker zelf ook wel dat hij echt niet gestoord kan worden in deze superbelangrijke activiteit!? Hij zit te gamen…

10. Ik sta te stofzuigen en heb de muziek op standje ‘we maken maar het beste van deze rotklus’ als de puber woedend naar beneden komt. Hij loopt naar de radio, draait hem zacht en zegt boos: ‘Kun jij geen rekening houden met de mensen die liggen te slapen?’ Let wel, het is 12 uur ’s middags. Op een schooldag.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Couch Yoga: nieuwe yoga-vorm gebaseerd op bankhangen van pubers

We hebben een YouTube-kanaal! Waar je de allerleukste video's kunt zien over leven én overleven met pubers. Zoals Couch Yoga, een nieuwe yoga-vorm gebaseerd...

43 dingen die ik denk als mijn pubers voorjaarsvakantie hebben

Vandaag begint (voor een deel van Nederland) de voorjaarsvakantie. De pubers van Saskia zijn ook vrij. En dat levert een opmerkelijke stroom gedachten op. ...

Voorbereiden op pubers? Probeer deze digitale oefenpuber

Niets kan je voorbereiden op de puberteit, de periode waarin die lieve meegaande schattebout, verandert in een mokkende, onredelijke bom vol emoties. Zou het...

Aan je puber laten zien: dit is leven met een piep in je oor

Davy ging graag naar festivals en concerten. Dat doet hij niet nu meer. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, belemmerd zijn leven behoorlijk. Op nos.nl vertelt...

Blue Whale challenge duikt weer op, heb het er met je puber over

De Blue Whale Challenge duikt weer op in Nederland. Kinderen worden via social media uitgenodigd om aan het gevaarlijke spel mee te doen. In...

Helpen met huiswerk; streng zijn of aanpakken met fluwelen handschoenen?

Als je je puber gaat helpen met huiswerk krijg je vaak de zin 'Ik wil nog even mijn potje afmaken',  naar je hoofd geslingerd....

Amalia wordt geïnterviewd: ‘Ik realiseer me soms niet dat dit mijn leven is’

Wat hebben we weer genoten van de puberprinsessen die vandaag verplicht met hun ouders door een stad moesten lopen (onze pubers benijden hen niet)....

Heerlijk! Alle afleveringen van The Fresh Prince of Bel Air staan op Netflix

Mochten de pubers Friends hebben uitgekeken, dan kunnen ze naadloos overstappen op die andere serie die in the Nineties heel erg leuk was: The...

Deze tweeling leert hun moeder straattaal

De afgelopen maanden zijn er heel wat nieuwe woorden in het huis van Dianne binnengedrongen waarvan ze de betekenis eigenlijk helemaal niet weet. Oorzaak:...

Onze enige, echte Puber Kerstbingo!

Het is weer eens bingotijd. Want met Kerst kunnen pubers kunnen behoorlijk voorspelbaar zijn. Dus mocht jij je -net als zij- vervelen aan de...

De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt...

19 momenten waarop je denkt: ‘Kon ik maar weer naar mijn werk’

Misschien verlang je net als wij ook weer naar kantoor. Met vervelende collega's, deadlines en een traag lopend project, je kunt het allemaal aan....

‘Hoe krijg ik mijn zoon op tijd uit bed voor school?

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed...