19 reacties van pubers die laten zien dat ze schermverslaafd zijn

Mobieltjes, laptops,  televisie, tablets; alles met een scherm heeft de volle aandacht van onze pubers. Met gebogen hoofd en onderuitgezakt op de bank zitten ze uren naar zo’n scherm te turen, en zijn zich niet meer bewust van hun omgeving. Je moet als ouder dan ook behoorlijk je best doen om nog met ze te communiceren. 

19 reacties van pubers die laten zien dat ze schermverslaafd zijn

 1. Als je ze iets vraagt horen ze niks, ook niet als je het meerdere keren herhaalt, op volume 10, vlak bij hun oor.
 2. Dat hun scherm een craquelé-uitstraling heeft vinden ze alleen maar cool, ook al zijn door alle barsten emoticons en apps niet meer van elkaar te onderscheiden.
 3.  Aan elk scherm zitten ze verbonden met die oordoppen, als ware het een ketting met een dik slot waarvan de sleutel onvindbaar is.
 4. Ze zijn in staat een moord te plegen als ze hun telefoon uit moeten zetten aan tafel.
 5. Ze zijn in staat een dubbele moord te plegen als ze hun telefoon niet naast hun hoofdkussen mogen leggen.
 6. De woonkamer wordt een escape room als er een oplader niet gevonden kan worden.
 7. Ze ontpoppen zich tot een allosaurus met een slecht humeur en met schuim op de mond als jij hun scherm dreigt aan te raken.
 8. Een download die langer dan 10 seconden duurt zorgt voor een paniekaanval.
 9. Een update die langer dan 1 minuut duurt zorgt voor een epilepsieaanval.
 10. Hun device heeft een naam. En een koosnaampje. En die gebruikt je puber ook. Beide, inderdaad.
 11. Ze vergeten hun gymtas, verliezen hun winterjas, weten niet waar hun favoriete broek is, maar hun telefoon hebben ze de hele tijd, altijd.
 12. Als je per ongeluk door hun beeld loopt terwijl ze gamen, zijn ze in staat om hun controller heel hard naar je hoofd te gooien. Ook al betekent dit dat jij daar dan een gat oploopt.
 13. Als je op de achtergrond per ongeluk door hun ‘dit is dé perfecte selfie’ loopt zijn ze in staat om de rest van de dag te huilen. Ook al betekent dit dat hun make up doorloopt en er dus die hele dag geen selfie meer kan worden gemaakt.
 14. Valt onaangekondigd de wifi uit dan krijgen ze een emotionele ‘oh my god, oh my god, oh my god, my life is over’ meltdown die zo intens is dat je bijna 112 belt.
 15. Valt aangekondigd die wifi uit dan schieten ze in een emotionele ‘oh my god, oh my god, oh my god’ depressie die zo intens is dat je niks durft te zeggen.
 16. Als je niet binnen vier tiende seconde terug appt, tikken ze als een gek, in kapitalen, allerlei kreten om je aandacht te trekken én verwachten ze per direct antwoord op de vraag: waarom duurde het zo lang?
 17. Op hun beurt nemen ze de tijd om jou te antwoorden want ze moeten eerst een YouTube video kijken, dan alle bff’s op de hoogte van hun whereabouts stellen, dan 6 up dates op al hun sociaal kanalen plaatsen en dan kijken ze of ze voor jou nog tijd hebben.
 18. Loop je door hun beeld als ze American Dad, South Park of Family Guy kijken dan transformeren ze van geestdodende televisie kijkende zombies naar levensgevaarlijke bloeddorstige Walking Death-exemplaren.
 19. Als je dreigt hun telefoon af te pakken, om wat voor reden dan ook, worden ze ineens leuke, energieke, welwillende, opruimende, beleefde en beschaafde mensen, die luisteren naar wat je zegt en gewoon antwoord geven. En niet te beroerd zijn een taak, of twee, uit te voeren. Alles om maar niet die telefoon kwijt te raken. En ja, dat is een tip. Doe er je voordeel mee.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Dit is waarom je puber je soms Karen noemt (ook al heet je geen Karen)

Martine wordt nog steeds door haar puberzoon uitgemaakt voor Karen. Want een Karen hebben als moeder, dat is echt geen pretje. Ook al heet...

25 signalen dat de puberteit echt is begonnen (en dat het tijd is voor een Handboek)

Twijfel je of je kind al een puber is? En gaat het volgend jaar naar de brugklas? Dan is het tijd voor ons Handboek...

Zo kan jouw puber goedkoop op kamers

Let op: je gaat een gesponsorde tekst lezen Gister was je  kind nog een puber, vandaag opeens een jongvolwassene die gaat studeren en op kamers...

EEn jaar niet naar school en zo min mogelijk ‘sociaal’ doen, hoe je dat overleeft met pubers

De Corona-maatregelen hakken er hard in bij ons. Mijn pubers liepen nog net niet de polonaise toen ze hoorden dat ze niet naar school...

Waarom een label voor een kind wel goed kan zijn

De zestienjarige zoon van Anne kreeg onlangs een label: ADHD. En daar is ze blij mee. Sterker nog ze voelt zich schuldig dat ze...

Op zich niks mis met sexting, maar met de gevolgen wel

Sexting, het sturen van sexy foto's naar elkaar is een populaire hobby van pubers. Een op de acht kinderen maakt weleens van zichzelf en stuurt...

Gamen, je kunt er toch echt verslaafd aan zijn, vindt de WHO

Niet dat het meteen helpt, maar gamenverslaving is nu dus echt erkend als psychische ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie. Je bent het als je een...

Een vakantiedag in 75 uitdagende pubervragen

Het is herfstvakantie. En dat betekent een lange week helemaal niks doen. En daar zijn pubers best goed in. De dagen worden opgevuld met...

Deze lerares laat zien hoe institutioneel racisme werkt

Een docent zag hoe haar student in de supermarkt werd lastig gevallen en besloot hem te helpen. Wat er toen gebeurde laat zien hoe...