Vooroordelen over pubers, die niet (helemaal) waar zijn

De buurvrouw, je moeder en collega’s en allerlei andere mensen zonder pubers, ventileren zo nu en dan hun mening over hoe pubers zijn. Jullie weten net zo goed als ik dat die mening heel vaak berust op vooroordelen. Die meestal niet kloppen. Nou ja, soms wel.

Ze zijn lui.

Dat lijkt maar zo, want terwijl ze voor apegapen liggen denken ze wel na te denken. Over hoe de wereld in elkaar zit. En aan die ene jongen of dat ene meisje of over of ze nu een boterham zullen eten of straks.

Ze zitten de hele tijd maar op die mobiel te koekeloeren
Klopt. Maar die mobiel is wel het contact met de rest van de wereld. En is tegelijkertijd de krant, televisie en wegwijzer. Het schijnt zelfs dat er pubers zijn die literatuur lezen op hun mobiel.

Ze zijn brutaal
Ok, de kinderen van tegenwoordig kunnen zich verbaal aardig redden. Maar is dat brutaal? In ieder geval een stuk beleefder dan naar de grond staren en geen boe of bah zeggen. Ze leren een stuk beter voor zichzelf opkomen. Ik vind dat alleen maar een heel goede vaardigheid.

Op school gooien ze er met de pet naar
Pubers vinden school per definitie stom, dus dat klopt. Maar de meesten nemen school wel serieus, en zien zeker de waarde in van een diploma. Zeker als er leraren zijn die jouw kinderen ‘zien’, is school zeker wel de moeite waard. Bovendien is school dé plek om leeftijdgenoten te ontmoeten, dus er is altíjd wel een reden om te gaan. En die ene jongen of dat ene meisje natuurlijk.

Ze worden stierlijk verwend
De meeste Nederlandse kinderen gaan gewoon op de fiets naar school en eten daar bruine boterhammen met kaas. En ongeveer de helft moet werken voor het geld dat hij uitgeeft aan die dure sneakers en merkkleding waar iedereen het over heeft. Het gaat supergoed in Nederland, waarom zouden we onze kinderen niet een beetje van laten meeprofiteren.

Dat hangt maar rond op straat
De hangplek is de plek waar ze zonder hun ouders een beetje zichzelf kunnen zijn. Er zijn natuurlijk (criminele) uitzonderingen, maar meestal gaat het er in zo’n hang-groepje heel gezellig aan toe. Beetje jammer inderdaad dat daar lawaai bij nodig is, afkomstig uit een boom-box.

De puberouders van tegenwoordig zijn maar softies
Klopt wel en klopt niet. Als er wordt gemopperd over ‘de jeugd van tegenwoordig’ dan klagen anderen dat ouders dat grut niet in toom kunnen houden. Dat roept de buitenwacht al sinds er nozems waren in de jaren 50. Niks nieuws onder de zon dus. Dat terwijl in de meeste gezinnen die ik ken echt wel regels zijn en die worden ook gehandhaafd. Misschien is wel een verschil met vroeger dat wij wat vaker praten met onze kinderen. Maar dat kan geen kwaad, toch?

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Schimmels, je kunt er ook de schoonheid van inzien

Je hebt het vast honderd keer gezegd: haal als je thuis komt...
Lees verder