Goed nieuws voor je puber: de wekker moet de deur uit

Goed nieuws voor je puber: de wekker moet de deur uit
De wekker kan de deur uit!

Je wekker moet de deur uit, dat zegt neurowetenschapper Els van der Helm. Niet alleen ben je uitgerust meer productiever, je bent ook gelukkiger.

De wereld zou er een stuk mooier uitzien als iedereen voldoende slaap krijgt. Hoeveel slaap je nodig hebt is per persoon verschillend, maar ligt tussen de 7 en 9 uur per nacht. Dat haalt lang niet iedereen, helemaal pubers komen niet aan dat aantal uren.

Weinig slaap is ongezond

In een interview op NPO Radio 1 Nieuws zegt de neurowetenschapper dat te weinig slapen ongezond is: ‘De wetenschap toont namelijk aan dat je met te weinig slaap totaal niet kunt functioneren de volgende dag. Je neemt de verkeerde beslissingen, je reageert emotioneel niet goed. Je kan gewoon geen goed werk leveren als je niet goed slaapt.’

Wekker mag weg

De allerbeste slaap krijg je als je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaar en op hetzelfde tijdstip weer op staat. Je biologische klok is namelijk gebaat bij regelmaat. Ook zouden we allemaal de wekker de deur uit moeten doen. Want wakker worden van een alarm is een shock voor je lichaam omdat je op een onnatuurlijke manier wakker wordt.

En mocht je toch die wekker nodig hebben, dan kun je het snoozen beter achterwege laten. Als je snoozt houd je je hersenen voor de gek omdat je als het ware de reset-knop voor je lichaam de hele tijd indrukt.

***

Lees ook Puber slapen niet zo goed als je zou denken en Dingen die ik denk op een open dag van een middelbare  school.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Dat pubers veel drinken komt waarschijnlijk door hun tolerante ouders

Jongeren in Nederland drinken veel. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de...
Lees verder