Woordenboeken, een atlas en een laptop. Voor de ouders van de beginnende middelbare scholier, lijkt die lijst met aan te schaffen schoolbenodigdheden misschien wel behoorlijk lang en kostbaar. Maar er is goed nieuws: niet alles wat erop staat heb je écht nodig. Martine, die best graag dingen koopt, weet uit ervaring wat handig is en wat niet.
Een nieuwe, dure computer
Je puber gaat natuurlijk een gat in de lucht springen als er sprake is van een nieuw stuk elektronica in huis. Waarschijnlijk ligt het lijstje met specs al klaar, zodat gamen geen probleem wordt. Maar echt: niet nodig. Online les krijgen en werkstukjes tikken gaat prima op een Chromebook van € 195,-. Mocht je nou toch iets snellers willen, zoek op refurbished exemplaren. Dit gaat natuurlijk niet op als de school een bepaald type computer voorschrijft.
Woordenboeken
Verbazingwekkend. Veel scholen schrijven nog steeds woordenboeken voor op de boekenlijst. Voor je overgaat tot de aanschaf van nieuwe woordenboeken E/N, N/E, N/F, F/N, of welke ander moderne of dode taal dan ook: je kind gaat er nooit in kijken. Sommige leraren moderne talen geven nog werkjes op voor thuis, maar die heeft je puber met hulp van Google Translate natuurlijk zo gefixt. En mocht je ze toch nodig hebben: kijk op zolder of er niet nog een paar exemplaren liggen te verstoffen.
Gymkleren
Als school een sportoutfit voorschrijft, hoef je je daar niks van aan te trekken. Een beetje puber gaat in zijn sportkleren naar school, houdt die de hele dag aan en gaat er ook in slapen. Niet hygiënisch, wel lekker makkelijk.
Broodtrommels, Doppers en fruitbakjes
Je kunt twee dingen doen. Of deze voorwerpen in veelvoud aanschaffen óf aan het werk gaan met zakjes. De puber raakt die spulletjes of kwijt, of ze raken in de vergetelheid bij de congierge, in het kluisje, of onder het bed. Mijn oudste brugklasser was de Dopper al kwijt na een week 1, zijn broodtrommel na week 2. Daarna nam hij geen brood meer mee naar school en eet hij een half brood als hij uit school komt. De lunch van de jongste komt uit een winkel met een geel logo met zwarte letters.
De nieuwe fiets
Menige puberouder gaat bij de brugklasser over op het aanschaffen van een nieuwe fiets. Menige puber is na een week of wat die mooie nieuwe fiets weer kwijt, want gejat, of vergeten.
Wij hebben ook om een andere reden gewacht. Het is veel veiliger om op het oude vertrouwde karretje het verkeer te trotseren, dan op een nieuw ros dat vaak nog een maatje te groot is. De oudste puber kreeg halverwege de eerste pas een tweedehands opoefiets. Veel cooler. De jongste (nu naar de tweede) rijdt nog steeds op haar 26 inch fietsje dat ze kreeg groep acht. Ze zal waarschijnlijk dit jaar wel gaan klagen dat de knieën tegen het stuur komen.
De Grote Bos Atlas
Ok, twijfel. Want ja, er is Google Maps. Maar de pubers zien daarop niet het grote geheel. Sinds ik bij het overhoren erachter kwam dat mijn jongste puber géén idee heeft waar Turkije ligt op de kaart van Europa, heb ik toch maar snel eentje aangeschaft. Mocht je puber wel topografisch zijn aangelegd, maar het huiswerk voor Aardrijkskunde op school maken, dan hoeft die atlas echt niet. De meeste scholen hebben werkexemplaren liggen. Wat je ook nog kunt doen is bij je buren vragen of die er niet eentje hebben liggen.
WEL kopen: Passers, geodriehoeken en rekenmachines
Ga naar de groothandel en sla deze dingen in veelvoud in. Geef van elk een exemplaar aan je puber en bewaar de rest achter slot en grendel, voor het geval de grote paniek toeslaat voor het wiskunde-proefwerk en die dingen blijken KWIJT te zijn. Of stuk natuurlijk. Een vuistregel: passers, geodriehoeken en rekenmachines bevinden zich meestal onder het bed van je puber.
ps: Mocht je besluiten toch alles te kopen. Ga ervan uit dat je door het jaar heen waarschijnlijk nog een paar keer de poeplap moet trekken. Er is er bij mij thuis altijd wel eentje die een boek kwijt is, de kluissleutel zoekmaakt of de fiets laat jatten.