15 bekentenissen van een ontaarde pubermoeder

Voordat Jeanette kinderen had, wist ze het wel. Ze zou een supergoede moeder zijn. Maar de realiteit blijkt een stuk lastiger. Ze is verre van perfect.

In het kader van transparantie en om een tegengeluid te bieden aan al het perfecte moedergedoe waar we ons stiekem toch allemaal aan proberen te conformeren, bij deze een paar bekentenissen waar ik niet heel trots op ben.

1. Dingen weggooien als ze in de weg liggen

Ik gooi best vaak dingen van mijn pubers weg als ze in de weg liggen. Als mijn pubers dan vragen waar iets ligt, zeg ik dat ze maar goed moeten zoeken en ‘Dat krijg je ervan als je je spullen niet opruimt’.

2. Supergoed fake kunnen luisteren

Als mijn dochter een verhaal houdt waar geen eind aan komt, knik ik op de juiste momenten en maak ondertussen in mijn hoofd lijstjes met wat ik nog allemaal moet doen.

3. Foto’s van de kinderen alleen het 1e jaar inplakken

Alles staat op de computer. Of beter gezegd, op vier verschillende computers. Er zijn dus naast hun babyboek nul fotoboeken voor hen in huis. Ik heb het me al 3000 keer voorgenomen maar ik heb het nog steeds niet gedaan.

4. Hun melktandjes weggooien

Dat heb ik tijdens een aanval van opruimwoede gedaan. Ik vond het maar vieze dingen.

5. Onredelijk zijn als het uitkomt

Als ik een lage bloedsuikerspiegel heb, ben ik superonredelijk en ga ik regelmatig volledig uit mijn panty om dingen als: de douche die bezet is, het aanrecht dat vol ligt met troep of rondslingerende schooltassen waar ik over struikel.

6. Stiekem chips eten

Ik houd belerende preken over gezond eten voor mijn pubers maar eet zelf stiekem chips in de gangkast en drink wijn achter in de tuin.

7. Geen spelletje spelen

Ik doe vrijwel nooit spelletjes met ze. Ik heb er gewoon geen zin in en zij vragen er niet om.

8. Magister links laten liggen

Ik kijk nooit in Magister en als mensen me vragen welk vakkenpakket ze hebben gekozen, weet ik het niet precies. Net als de naam van hun mentor, geen idee. Geen nieuws is goed nieuws zullen we maar zeggen.

9. Faken dat je niet thuis bent

Ik doe soms net of ik niet thuis ben als ik geen zin heb in gezeur. Dan hoor ik ze wel maar blijf muisstil als ze me roepen.

10. Bidden dat de sportwedstrijd wordt afgelast

Toen mijn zoon nog op voetbal zat, lag ik iedere zaterdagochtend in bed te bidden dat de wedstrijd werd afgelast.

11. Inconsequent zijn

Ik ben helemaal niet zo consequent als ik denk dat moet. Ik geef mijn pubers soms hun zin terwijl ik eerder nee zei. Of ik kook iets waarvan ik zeker weet dat ze het lekker vinden, gewoon omdat ik geen zin heb in gezeik. Ook omkooppraktijken zijn mij niet vreemd.

12. Geen geduld hebben

Ik heb geen geduld, dingen moeten snel. Ook bijvoorbeeld het opruimen van de troep door mijn pubers. Als het me te lang duurt, doe ik het maar zelf, ook al weet ik wel dat dat pedagogisch echt superdom is.

13. Kinderfeestjes skippen

Met 1 kind jarig in de zomervakantie en 1 tussen Sinterklaas en kerst, vieren we lang niet altijd hun verjaardag. Ik zeg gewoon dat het niet uitkomt, te koud is, of te warm en van uitstel komt nu eenmaal afstel.

14. Vloeken

Als mijn kinderen vloeken of een beetje grof zijn, vind ik dat niet zo erg. Als het niet keurig hoeft, praat ik zelf ook als een bouwvakker.

15. Niet opruimen

Stikstof crisis? Hier in huis is het stofstof crisis! Toen ik gisteren het bed van mijn zoon voor het eerst sinds weet ik hoelang van de kant aftrok, trof ik zoveel stofplukken aan, dat ik er makkelijk een tweepersoonsmatras mee kan vullen. Wees niet bang, dat heb ik niet gedaan. Er zijn grenzen.

Zo dat is eruit. Ik ben niet perfect, shoot me!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

‘Lieve puber, je mag bij mij altijd klein zijn’

Jeanette mist ze vaak wel, de knuffels van haar dochter toen ze nog klein was, de zachte haartjes, de kleine handjes. Ze schreef daarom...

Pubers zijn niet goed in het vaststellen van hun ETA voor het avondeten

Saskia stelde onlangs een nieuwe regel in: ze wilde dat haar pubers wat preciezer hun ETA, estimated time of arrival, voor het avondeten zouden...

Waarom Arjans zoon er na een week vakkenvullen alweer mee wilde ophouden

Supertrots is Arjan als zijn zoon uit zichzelf een baantje aanneemt in de supermarkt. Maar na een week vakkenvullen is de carrière bij 's...

Dit heb je geleerd je als je puber was in de jaren 80

Ongetwijfeld heb je in de jaren tachtig op school ook heel veel geleerd. Maar ook in andere opzichten waren het heel leerzame jaren. Dit...

Puber laat in de vakantie niks horen, maar gelukkig is daar de bankapp

De puberdochter van Isablle is op examenreis en laat niks van zich horen. Gaat het wel goed? Maar gelukkig is daar de bankapp, zodat...

15 dingen die ik ga doen als mijn pubers het huis uit zijn

Marjolein vind het echt supergezellig dat hun kinderen nog thuis wonen, maar in sommige opzichten zou ze toch ook echt heel blij zijn als...

Hier hebben we zin in: de volgende Fantastic Beasts

Na het geweldige Fantastic Beasts and where to find them, kon een vervolg niet uitblijven. Omdat we van deel een van onze bioscoopstoel werden...

Goed idee: laten we stoppen om vmbo’ers en mbo’ers laagopgeleid te noemen

Vmbo'ers laagopgeleid? 'Onzin' fulmineerde columniste Marianne Zwagerman begin dit jaar. 'Als je dat nog een keer zegt, dan zoek ik je op en hak...

We roepen een nieuwe challenge voor onze pubers uit: dierengeluiden maken

Er is al een tijdje geen leuke challenge meer gaande, dus bij dezen roepen we er zelf een uit: hoe goed kun je een...

Voorwerpen die jij heel goed kent, maar nu hopeloos ouderwets zijn

De tijd gaat zo snel. Het leek wel gisteren dat we nog met zijn allen gebruik maakten van deze voorwerpen, die nu nergens meer...

Deze pubers rocken Bohemian Rhapsody

Deze pubers die optreden in Georgia's Got Talent voeren een perfecte Bohemian Rhapsody uit. Het begint wat stijfjes, maar wacht tot de slijpende gitaren...

20 dingen die je op zondagochtend kan doen omdat je pubers nog slapen

Zittend in een nog lege, rustige woonkamer realiseer ik me ineens de zondagochtendluxe van een puberouder: het huis voor jezelf hebben. Geen gezeur, gevraag,...

Op tijd thuiskomen in 101 irritante stappen

Als jij met je puber afspreekt dat ze om 6 uur thuis moet zijn, betekent dat niet per se dat je puber dan ook...