15 bekentenissen van een ontaarde pubermoeder

Voordat Jeanette kinderen had, wist ze het wel. Ze zou een supergoede moeder zijn. Maar de realiteit blijkt een stuk lastiger. Ze is verre van perfect.

In het kader van transparantie en om een tegengeluid te bieden aan al het perfecte moedergedoe waar we ons stiekem toch allemaal aan proberen te conformeren, bij deze een paar bekentenissen waar ik niet heel trots op ben.

1. Dingen weggooien als ze in de weg liggen

Ik gooi best vaak dingen van mijn pubers weg als ze in de weg liggen. Als mijn pubers dan vragen waar iets ligt, zeg ik dat ze maar goed moeten zoeken en ‘Dat krijg je ervan als je je spullen niet opruimt’.

2. Supergoed fake kunnen luisteren

Als mijn dochter een verhaal houdt waar geen eind aan komt, knik ik op de juiste momenten en maak ondertussen in mijn hoofd lijstjes met wat ik nog allemaal moet doen.

3. Foto’s van de kinderen alleen het 1e jaar inplakken

Alles staat op de computer. Of beter gezegd, op vier verschillende computers. Er zijn dus naast hun babyboek nul fotoboeken voor hen in huis. Ik heb het me al 3000 keer voorgenomen maar ik heb het nog steeds niet gedaan.

4. Hun melktandjes weggooien

Dat heb ik tijdens een aanval van opruimwoede gedaan. Ik vond het maar vieze dingen.

5. Onredelijk zijn als het uitkomt

Als ik een lage bloedsuikerspiegel heb, ben ik superonredelijk en ga ik regelmatig volledig uit mijn panty om dingen als: de douche die bezet is, het aanrecht dat vol ligt met troep of rondslingerende schooltassen waar ik over struikel.

6. Stiekem chips eten

Ik houd belerende preken over gezond eten voor mijn pubers maar eet zelf stiekem chips in de gangkast en drink wijn achter in de tuin.

7. Geen spelletje spelen

Ik doe vrijwel nooit spelletjes met ze. Ik heb er gewoon geen zin in en zij vragen er niet om.

8. Magister links laten liggen

Ik kijk nooit in Magister en als mensen me vragen welk vakkenpakket ze hebben gekozen, weet ik het niet precies. Net als de naam van hun mentor, geen idee. Geen nieuws is goed nieuws zullen we maar zeggen.

9. Faken dat je niet thuis bent

Ik doe soms net of ik niet thuis ben als ik geen zin heb in gezeur. Dan hoor ik ze wel maar blijf muisstil als ze me roepen.

10. Bidden dat de sportwedstrijd wordt afgelast

Toen mijn zoon nog op voetbal zat, lag ik iedere zaterdagochtend in bed te bidden dat de wedstrijd werd afgelast.

11. Inconsequent zijn

Ik ben helemaal niet zo consequent als ik denk dat moet. Ik geef mijn pubers soms hun zin terwijl ik eerder nee zei. Of ik kook iets waarvan ik zeker weet dat ze het lekker vinden, gewoon omdat ik geen zin heb in gezeik. Ook omkooppraktijken zijn mij niet vreemd.

12. Geen geduld hebben

Ik heb geen geduld, dingen moeten snel. Ook bijvoorbeeld het opruimen van de troep door mijn pubers. Als het me te lang duurt, doe ik het maar zelf, ook al weet ik wel dat dat pedagogisch echt superdom is.

13. Kinderfeestjes skippen

Met 1 kind jarig in de zomervakantie en 1 tussen Sinterklaas en kerst, vieren we lang niet altijd hun verjaardag. Ik zeg gewoon dat het niet uitkomt, te koud is, of te warm en van uitstel komt nu eenmaal afstel.

14. Vloeken

Als mijn kinderen vloeken of een beetje grof zijn, vind ik dat niet zo erg. Als het niet keurig hoeft, praat ik zelf ook als een bouwvakker.

15. Niet opruimen

Stikstof crisis? Hier in huis is het stofstof crisis! Toen ik gisteren het bed van mijn zoon voor het eerst sinds weet ik hoelang van de kant aftrok, trof ik zoveel stofplukken aan, dat ik er makkelijk een tweepersoonsmatras mee kan vullen. Wees niet bang, dat heb ik niet gedaan. Er zijn grenzen.

Zo dat is eruit. Ik ben niet perfect, shoot me!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Klassieker: zo demonstreren de zusjes Veenendaal tegen racisme

De geweldige typetjes van Van Kooten en De Bie, de zusjes Veenendaal, gingen ook al demonstreren tegen racisme. Met een roeptoeter door hun kakdorp...

Handig voor al die stapels puberwas: wassen terwijl je gymt

Het is een Chinese uitvinding die al wel een tijdje bestaat, en waarvan wij ons afvragen waarom die nog niet in Nederland is geïntroduceerd:...

Heeft je puber stress voor de middelbare school? Dit zijn 13 voordelen!

Het is een spannende tijd voor de aanstaande brugpiepertjes. Want na de zomer begint het 'echte leven' op de middelbare school. Spannend? Natuurlijk. Maar...

17 dingen die pubers doen als ze wakker worden

Voor pubers is wakker worden bij uitstek het moment om van alles te doen. Zodra ze die luiken opengooien herinneren ze zich iets. Of...

Deze vrouw vat op hilarische wijze 2020 samen

Comedian Robyn Schall laat zien hoe bizar dit jaar was. In alle opzichten. En dat je er maar beter een beetje om kunt lachen....

Dit is dé manier om je gamende puber aan te pakken

Word je ook zo gek van gamende pubers? En dan vooral als ze de hele tijd roepen: 'Even dit potje afmaken'. Cabaretière Ellen Dikker...

Durven pubers van een tien meter hoge duikplank te springen?

Zweedse filmmakers Maximilien van Aertryck en Axel Danielson vroegen mensen, waaronder een handvol pubers, om voor ongeveer dertig euro van een tien meter hoge duikplank...

Je zou wel willen, maar je puber beschermen tegen rondvliegende kogels gaat gewoon niet

Als ouder wil je niets liever dan je kind beschermen. En dat lukt aardig als ze klein zijn, simpelweg omdat ze zich in jouw...

Wat weet jouw puber over Pasen?

Wat weten jongeren tegenwoordig nog van Pasen? Anders dan chocolade eieren eten en geen school? Als je vanavond met je puber naar The Passion...