Gun je kind dat hij een onvoldoende kan halen, zonder dat jij het weet

Martine keek bijna vaker op Magister dan op Facebook. Maar ze kwam erachter dat het juist beter is om niet altijd alles te willen weten van je kind.

Ik vond het best spannend met die zoon van mij in de eerste klas. Plannen was bijvoorbeeld nog een dingetje en de gamecomputer oefende een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit. Dus ik zat er bovenop. Magister was best een uitkomst. Zo kon ik precies zien wat hij allemaal deed op school. Als hij thuiskwam na een lange dag op school, zat ik al met de thee klaar om hem ofwel te feliciteren met zijn fantastische cijfer of te troosten als het toch niet zo heel goed bleek te zijn gegaan. Daar zat hij niet altijd op te wachten.

Door mijn puber geblokkeerd

Op een dag kon ik Magister niet meer in. Ik baalde, want ik keek er bijna even vaak op als op Facebook. Wat bleek: mijn zoon had mijn telefoon gepakt toen ik even naar Albert Heijn was en had het wachtwoord veranderd. Niet zomaar natuurlijk. Hij had een 1 gehaald en hij voorvoelde natuurlijk al dat hij daarover met mij heel lang zou moeten praten en misschien wel ruziemaken.

Inmiddels weet ik van pubers (in ieder geval van de mijne) dat ze liever niet willen dat je je altijd overal mee bemoeit. Dat ze ook zelf dingen willen oplossen en uitproberen. Bijvoorbeeld hoe het werkt als je een keer niks leert voor school. Je kunt wel vertéllen dat ze dan een 1 halen, maar dat nemen ze niet per se van je aan. Dat moeten ze zelf ondervinden en oplossen.

Ik heb gedurende mijn schoolcarrière ook proefwerken verprutst en er met de pet naar gegooid, net als iedereen. Falen hoort erbij, en je fouten herstellen ook. Maar met iedere keer kijken op Magister geef je je kind daar de kans niet echt voor. Ik was eerst heel pissig dat mijn zoon het wachtwoord had veranderd, maar ik zag het ook als een signaal. Namelijk: back off, mama.

Niet reageren op de onvoldoende

Ik haalde Magister van mijn telefoon. We hebben de afspraak dat hij zelf mag vertellen welk cijfer hij heeft gehaald. Dat gun ik hem ook. Want er is toch niks meer aan als je goed nieuws hebt en de ontvanger van het nieuws weet al wat je gaat zeggen?

Oké, af en toe log ik in. En soms staan er ook vieren tussen. Maar ik slaag erin mijn mond te houden. Als het gemiddelde boven de zes blijft, dan wacht ik nu met mijn commentaar tot aan het paasrapport. Of hij al heeft gezoend in het fietsenhok, dat zou ik natuurlijk wel graag willen weten. Maar daar zijn gelukkig nog geen apps voor.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Bereken hier je officiële pubermoeder-leeftijd

Pubers, ze bezorgen je grijze haren, rimpels en in sommige gevallen een alcoholprobleem. Als veertigers zien we er al niet meer zo fris en...

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

De zusjes Veenendaal gaan op vakantie

Als wij denken dat het lastig is om met een puber überhaupt te vertrekken naar je vakantiebestemming dan is deze video een heuse troost....

15 illustraties over slapen die jouw puber zeker begrijpt!

Is jouw puber, vooral nu het weekend is, ook met geen fanfareband uit bed te slepen? Vraag je je soms af of hij misschien...

Waarom Famke Louise, het meisje van ‘Op me monnie’, een goed voorbeeld voor pubermeisjes is

Mijn dochter heeft het al weken, zo niet maanden, over FamkeLouise. Eerlijk gezegd dacht ik eerst dat ze het over een nieuwe vriendin had,...

Oogappels, een nieuwe serie over pubers die het net niet helemaal is

Oogappels, een nieuwe serie over pubers en ouderleed, was afgelopen donderdag op televisie. Na afloop had ik niet echt een 'hoezee, dit is geweldig-gevoel'...

13 dingen die je vindt als je puber alleen thuis is geweest in de vakantie

Als puberouder trek je niet heel ontspannen de deur achter je dicht als je zonder de kinderen een weekendje weg of op vakantie gaat....

Deze supercelebs haalden nooit hun middelbare schooldiploma

Pssst, thuis niet vertellen. Maar wist je dat Katy Perry, Kate Winslet en zelfs ook Marilyn Monroe nooit hun middelbare school afmaakten? En toch...

Dit is de Juf Ank van de middelbare school

Klaar met Hallo Allemaal? En wil je nog meer politiek-incorrect humor? Kijk dan naar Rundfunk, met de raarste leraar Duits ooit. Mocht je je afvragen...

Jij hebt een belangrijke online meeting, je puber gaat binnen basketballen

Thuiswerken is sinds de coronacrisis niet meer weg te denken. Dus we vergaderen hybride of toch gewoon helemaal online. Maar dan moet je geen...

Als iedereen zich met de eindmusical bemoeit, wordt het een drama!

Vorig jaar schitterde de dochter van Anne in de afscheidsmusical van groep 8. Eerlijk is eerlijk, ze was blij dat allemaal achter de rug...

27 dingen waar ik mij over verbaas bij mijn pubers nu ze 24/7 op mijn lip zitten

We maakten ons ernstige zorgen over of we het wel zouden overleven met al die thuiswerkende gezinsleden. Maar opvallend genoeg gaan veel dingen eigenlijk...