Gun je kind dat hij een onvoldoende kan halen, zonder dat jij het weet

Martine keek bijna vaker op Magister dan op Facebook. Maar ze kwam erachter dat het juist beter is om niet altijd alles te willen weten van je kind.

Ik vond het best spannend met die zoon van mij in de eerste klas. Plannen was bijvoorbeeld nog een dingetje en de gamecomputer oefende een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit. Dus ik zat er bovenop. Magister was best een uitkomst. Zo kon ik precies zien wat hij allemaal deed op school. Als hij thuiskwam na een lange dag op school, zat ik al met de thee klaar om hem ofwel te feliciteren met zijn fantastische cijfer of te troosten als het toch niet zo heel goed bleek te zijn gegaan. Daar zat hij niet altijd op te wachten.

Door mijn puber geblokkeerd

Op een dag kon ik Magister niet meer in. Ik baalde, want ik keek er bijna even vaak op als op Facebook. Wat bleek: mijn zoon had mijn telefoon gepakt toen ik even naar Albert Heijn was en had het wachtwoord veranderd. Niet zomaar natuurlijk. Hij had een 1 gehaald en hij voorvoelde natuurlijk al dat hij daarover met mij heel lang zou moeten praten en misschien wel ruziemaken.

Inmiddels weet ik van pubers (in ieder geval van de mijne) dat ze liever niet willen dat je je altijd overal mee bemoeit. Dat ze ook zelf dingen willen oplossen en uitproberen. Bijvoorbeeld hoe het werkt als je een keer niks leert voor school. Je kunt wel vertéllen dat ze dan een 1 halen, maar dat nemen ze niet per se van je aan. Dat moeten ze zelf ondervinden en oplossen.

Ik heb gedurende mijn schoolcarrière ook proefwerken verprutst en er met de pet naar gegooid, net als iedereen. Falen hoort erbij, en je fouten herstellen ook. Maar met iedere keer kijken op Magister geef je je kind daar de kans niet echt voor. Ik was eerst heel pissig dat mijn zoon het wachtwoord had veranderd, maar ik zag het ook als een signaal. Namelijk: back off, mama.

Niet reageren op de onvoldoende

Ik haalde Magister van mijn telefoon. We hebben de afspraak dat hij zelf mag vertellen welk cijfer hij heeft gehaald. Dat gun ik hem ook. Want er is toch niks meer aan als je goed nieuws hebt en de ontvanger van het nieuws weet al wat je gaat zeggen?

Oké, af en toe log ik in. En soms staan er ook vieren tussen. Maar ik slaag erin mijn mond te houden. Als het gemiddelde boven de zes blijft, dan wacht ik nu met mijn commentaar tot aan het paasrapport. Of hij al heeft gezoend in het fietsenhok, dat zou ik natuurlijk wel graag willen weten. Maar daar zijn gelukkig nog geen apps voor.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Klaar met de rotzooi van je pubers in huis? Ga gewoon in staking

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

7 keer omdenken zodat de ochtend met pubers wat lekkerder loopt

De ochtenden met je pubers zijn soms niet om door te komen. Niet alleen moet je zelf op gang komen, ook die pubers moeten...

Waarom het stom is dat meidenvoetbal wel cool is en jongensballet niet

Puberjongens die aan ballet doen, Martine kon dat toch echt niet serieus nemen. Tot haar zoon van school MOEST meedoen aan een balletvoorstelling werd...

38 succesvolle manieren om je puber te beledigen

Een puber heeft zoals je weet lange tenen. Het is namelijk een hele kunst om ‘m tevreden te houden. Eigenlijk is het gewoon niet...

Zo’n puber, wat kost dat eigenlijk?

Hoeveel het kost om een puber op te laten groeien bij je thuis, valt uit te rekenen. De Duitsers hebben dat onlangs gedaan en...

51 zinnen van pubers die beginnen met ‘Mahàààm’

Pubers hebben het vermogen om om met een langgerekt 'mahàààm' contact met ons te zoeken (of 'pahàààp). Wat erop volgt, zit meestal tussen een...

Deze stoelen hadden wij op de middelbare school. Nu is het design

Waarschijnlijk zat jij op de middelbare school ook op zo'n onverwoestbare Friso Kramer-stoel. En waarschijnlijk heb je er ook je naam ingekrast, of moest...

Prinses Alexia deelt prachtige selfie op haar Instagram-account

Dat onze prinsessen een zo normaal mogelijk leven hebben blijkt wel uit het feit dat ze ook op social media actief zijn. Zo is...

Eerste hulp bij huiswerkstress

'Heb jij je huiswerk al af?' is ons boek boordevol tips voor hoe je de huiswerkstress bij je puber (en bij jezelf) te lijf...

27 X irritant aan verkouden pubers die niet naar school kunnen

Testen, lesuitval en onduidelijkheid over afstandsonderwijs. Martines pubers waren twee weken achter elkaar snipverkouden. Normaal waren ze natuurlijk naar school gegaan, nu komen hier...

Helpt dat alcoholverbod nou wel of niet?

Niet drinken tot je achttiende, het lijkt te helpen om de puberhersenen te beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol. Maar is dat ook...

Hoe lang moet ik nog tegen mijn pubers zeggen: houd vol?

Na zo'n heerlijk weekend buiten in de sneeuw en op het ijs, valt deze week misschien nog wel zwaarder dan normaal bij Saskia thuis....