Gedoe met kerst? Omgekeerde psychologie helpt!

Saskia had een bescheiden kerstprogramma samengesteld, maar alleen al bij de aankondiging ervan zetten haar pubers hun hakken in het zand. Want kerst is een feest van vrede en haar pubers hadden er vrede mee dat ze twee hele volle weken niks zouden gaan doen.

Ik had het woord kerst in de zin ‘ik zal even vertellen wat we met kerst gaan doen’ nog niet uitgesproken of mijn pubers begonnen te oogrollen en zuchten. Wat wé gaan doen met kerst? Welnu, zij gingen kerst vooral op hun eigen manier vieren: horizontaal op een bed of bank, met telefoon, laptop, controller, chips en roze koeken binnen handbereik. Niet onder de indruk van hun plannen legde ik uit dat het heus wel meeviel. En dat ik programmaonderdelen, zoals kerstboom versieren, koken en wandelen op het strand, al voor ze had geskipt. En dat ze aan dat wat er overbleef gewoon moesten deelnemen, want familie en samen zijn en zo.

Gereduceerd kerstprogramma

Met stoom uit hun oren staken ze een tirade af. Hoezo moesten ze een driedaags programma afleggen? Hoezo moesten ze mee met alles wat wij, hun ouders, zouden gaan doen? Hoezo werd er geen rekening met hen gehouden? Nogmaals, dat programma was niet eens zo heel gevuld – geloof me, ik had er nog heel wat aan toe kunnen en willen voegen omdat ik nu eenmaal een zwak heb voor kerst en dingen vieren. Maar ik had de boel al gereduceerd tot een bezoekje aan mijn broer, uit eten in een restaurant en met vrienden eten. Verdeeld over drie dagen vond ik dat best te doen.

Maar daar dachten mijn pubers anders over. Ze vonden het be-lach-e-lijk. Nu zijn mijn pubers wat betreft kerst en een verplicht programma best verwend. Want de meeste kerstvakanties waren wij met vrienden op vakantie om die kerstgekte te ontlopen en vierden we ergens op een berg of in een bos op onze eigen manier de feestdagen. Zij weten niet beter dan dat we kerst in een joggingbroek, spelletjes spelend en pannenkoeken etend doorbrachten. Maar dit jaar kwam het er niet van. En dus vieren we kerst nu lekker in eigen land. Met dat, redelijk minimalistische, programma.

Zwaar leven

Maar geen haar op hun hoofd die er aan dacht om mee te bewegen. Wist ik wel hoe zwaar ze het hadden gehad op school? En hoe zwaar hun leven überhaupt is? Nou dan. Dus geen zin, geen bezoekjes, geen etentje, geen kerst. Ik dreigde met ‘dan ook geen telefoon’, maar ze haalden hun schouders op. Ze konden die dagen horizontaal op hun bed of de bank ook gerust zonder telefoon doorbrengen. ‘En ook geen wifi’, gooide ik in de strijd, maar ook daarvan waren ze niet onder de indruk. Ze hadden bovendien genoeg data gespaard dus konden ze het ook wel een tijdje zonder wifi uitzingen, kopte ze terug. Lekker dan.

Ik vroeg me af hoe mijn ouders dat vroeger deden. Ik zal ongetwijfeld ook hebben geroepen: geen zin, geen gedoe, geen kerst. Maar toch kan ik me feestdagen herinneringen dat ik als puber gewoon met mijn ouders meeging. En bij mijn oma, of een tante en oom aan de kerstdis zat. We legden ook allerhande bezoekjes af aan vrienden van mijn ouders en ik vond het eigenlijk best gezellig allemaal. Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat ik kniezend in een hoekje zat. Of dat er de hele avond werd gezegd: ‘echt een puber hè, met haar chagrijn.’

De Hans Klok opvoed truc

Ineens bedacht ik me dat mijn moeder de Hans Klok was van het wegtoveren van hoe ik het allemaal had bedacht. En dat deed ze niet dwingend, of sturend, maar gewoon door de aloude omgekeerde psychologie te gebruiken. Haar truc was alleen maar zeggen dat ik met kerst niks hoefde en zelf maar moest kijken wat ik wilde doen.  Want ik kon dat best zelf bepalen, voegde ze er dan ook nog heel nonchalant aan toe. Nou ja, dat werkte als een malle. Want als zij vond dat ik thuis kon blijven, dan ging ik natuurlijk net zo lief mee. Ja, zo simpel is opvoeden soms.

Nog die avond zette ik mijn pubers aan de keukentafel. En dreunde de zinnen die mijn moeder zo vaak tegen mij had gezegd voor hen op. Met kerst waren ze on their own. Ze mochten gewoon thuisblijven. Er werden wenkbrauwen opgetrokken. Er klonk een ‘meen je dat?’ en ‘grapje zeker’, maar ik kon mijn pubers ervan overtuigen dat het wat ons betreft allemaal prima was. Ze waren oud en wijs genoeg om het zelf te bepalen.

Na een paar dagen kwamen de eerste vragen. Of ze toch nog meekonden? En uiteten leek ze eigenlijk ook wel leuk, kon dat ook nog? Ik knikte rustig, maar vanbinnen juichte de Hans Klok in me. De truc was gelukt. Ha.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

13 Whatsappjes van pubers waar wij om moeten grinniken

WhatsApp is een geweldig communicatiemiddel voor Saskia en haar pubers. Het werkt (soms) beter dan schreeuwen en je kunt er nog eens een grap...

43 dingen die je gaat doen als je hoort dat je puber is geslaagd

Zit jij vandaag samen met je puber ook te wachten op dat ene verlossende telefoontje van school? Grote kans dat je dit dan vandaag...

Dit deed jij als puber in die eindeloos lange zomervakanties

Nu de pubers van Jeanette zich opmaken voor de zomervakantie, denkt zij met weemoed terug aan de zomers uit haar eigen jeugd. Vroeger was...

‘Zwanus’, het woord dat pubers zeggen als ze het warm hebben

Anouk, een van onze lezers, vroeg zich af of onze pubers ook zulke leuke woorden gebruiken. Die van haar zegt bijvoorbeeld dat hij een...

Thuiswerken motiveert pubers niet echt (meer)

De pubers mogen bijna weer (een beetje) naar school, maar thuisonderwijs blijft voorlopig nog wel even. De helft van de ouders met kinderen in...

49 dingen die pubers roepen als ze vanwege Corona niet naar school kunnen (maar ook niet afspreken)

Na de eerste euforie over het niet doorgaan van school, dringt bij de pubers ineens de realiteit binnen. Er mag namelijk vooral een heleboel...

Reizen naar veilige landen weer mogelijk, examenreizen worden gepland

Veel pubers sprongen verheugd op toen tijdens de laatste preconferentie werd verteld dat reizen weer mogelijk is vanaf 15 mei. Want dat betekent dat...

Een kijkje in de wereld van pubers

Manmanman, het valt niet mee om puber te zijn. We zeggen wel dat ze ze begrijpen, we zijn immers zelf ook puber geweest, maar...

29 factoren die ervoor zorgen dat je met pubers een rotvakantie hebt

Als je pubers zich thuis al drakerig gedragen, dan moet je niet verwachten dat het in de vakantie ineens voorbeeldkinderen worden. Sterker, drie weken...

Een paar appjes met ‘home alone’ en je huis wordt overgenomen door een horde dronken pubers

Marloes' vriendin Nienke had een romantisch weekendje weg met haar man voor haar huwelijksjubileum. Haar zoon had zaterdagavond een spelletjesavond met vrienden. Dacht ze. 'Ik...

Ouders met kleine kinderen denken te weten hoe je pubers moet opvoeden

Als je kleine kinderen hebt kun je naar ouders met pubers kijken en hoofdschuddend bedenken dat jij die puberopvoeding toch echt anders zal gaan...

10 handige tips om kerst met pubers te overleven

Bij Jeanette zit de kerstspirit er nog niet echt lekker in. Normaal vindt ze dit altijd wel een leuke tijd, maar dit jaar moet...

Leuk spel om met je puber te spelen: wie het eerste lacht is af

Slaat de zondagmiddag verveling toe? Tijd voor een spelletje! Kijk naar onderstaande video en wie het eerste lacht is af. Eens kijken wie de...