Onze kinderen zijn op culinair gebied behoorlijk verwend en eten dingen waar wij echt nog nóóit van hadden gehoord. Terug naar de tijd waarin knoflook en tiramisu echt heel exotisch waren.
Hoe wij vroeger aten: Tiramisu? Een bakje vla kon je krijgen
-Hoezo ergens een hapje gaan eten? Wij gingen één keer per jaar naar de Chinees. Op Moederdag.
-We aten elke avond groente, vlees en aardappelen. Pasta smeerde je op je boterham.
-Je bracht niks op smaak. Gewoon peper en zouten.
-Alleen Fransen aten knoflook en daarom stonken ze zo uit hun bek.
-Niks tiramisu. Een toetje kon je krijgen. Vla of een bakje yoghurt met beschuit en suiker.
-Op vrijdag aten we gebakken scholletjes, van sushi hadden we nog nooit gehoord.
-Bij het avondeten dronken we melk. Niemand was lactose-intolerant.
-Op zondag ontbeten we met witbrood en een zachtgekookt ei. Meer dan één ei per week was slecht voor je cholesterol.
-De eerste avocado ooit kreeg ik van mijn moeder, die dacht dat het kiwi’s waren en daarover had iets in Libelle gestaan. Die avocado was het goorste dat ik ooit had gegeten.
-De vreugde als er weer sinaasappelen waren.
-Lunch heette gewoon middageten.
-Alleen zakenlui aten tussen de middag weleens in een restaurant. In driedelig kostuum.
-In de Verenigde Staten had je een restaurant waar je vanuit de auto eten kon bestellen. Gekke Amerikanen.
-In Amerika had je ook restaurants die eten bij je thuis brachten. Wat was er mis met op zondag naar de friettent gaan?
-Toen onze snackbar softijs ging verkopen (ook iets uit Amerika) mochten alle schoolkinderen gratis komen proeven.
-Je had gekookte aardappelen en gebakken aardappelen.
-Nieuwe aardappelen en krieltjes waren er alleen in het seizoen.
-We deden dagenlang met een stuk zoethout en dat noemden wij snoep.
-Kookprogramma’s op tv, huh? Onze moeders haalden inspiratie uit Libelle of Margriet.
-Als je durfde kookte je iets uit Tip Culinair. Kregen we ineens een voorgerecht van avocado’s met garnaaltjes.
-Iets makkelijks was tot snot gekookte macaroni met tomatenketchup, hamblokjes en kaas. Uit de oven.
-Vegetariërs waren heel erg rare mensen.
-Niemand had ooit van veganisten gehoord.
-Soep was gewoon soep. Groentesoep. Tomatensoep. Kippensoep. Ossenstaartsoep. Haaievinnensoep. Wat nou gazpacho?
-Over gazpacho gesproken, wat duurde het lang voor wij het verschil wisten tussen gazpacho en carpaccio.
-Langzaam maar zeker verschenen er Italiaanse restaurantjes in het straatbeeld.
-Grand Café vertaalden we als een heel groot café.
-Maaltijdsalades als hoofdgerecht? Je bedoelt sla?
-Maïskolven waren voor varkens. Dat wist iedereen.
-Na afloop van het eten mikte je alles in de vuilnisbak. Gewoon deksel omhoog, bord leegschrapen, deksel weer dicht.
-Flessen werden door de melkboer opgehaald en papier bewaarde je om de majorettes en fanfare te ondersteunen. Niks GFT-bak en plastic scheiden.