In 20 stappen een handig puberkeuzemenu op je telefoon instellen

Handig: het puberouderkeuzemenu!

Pubers hebben de neiging om ons te pas en te onpas te bellen. En altijd op het moment dat we in een vergadering zitten, een belangrijke meeting hebben of midden in een sollicitatiegesprek. Maar omdat zij bellen denken we minstens dat het huis in brand staat en nemen we toch op. Want stel dat…

Natuurlijk is er geen moord gepleegd of ligt je huis in as, maar bellen pubers omdat ze willen weten waar hun sleutels liggen, of er ook iets lekkers in huis is en of we hun trui al hebben gewassen. Om dit soort situaties en de daaropvolgende ergernissen te voorkomen kun je gewoon een puberkeuzemenu instellen. Wel zo makkelijk.

1. Welkom allerliefste puber.

2. Je bent verbonden met de puberoudertelefooncomputer.

3. Wegens grote drukte kan ik je niet te woord staan.

4. Je staat in de wachtrij.

5. Toets 9 om de wachtrij te verlaten en een boodschap in te spreken.

6. Ik bel je dan het eerstvolgende vrije moment, en dat is niet per se vandaag, terug.

7. Gaat het om een levensbedreigende situatie bel dan 112 of de pizzalijn, het nummer hangt op de koelkast.

8. Er volgt nu een keuzemenu.

9. Toets 1 als het om een serieuze vraag gaat. Als je niet weet of het een serieuze vraag is, stel de vraag dan opnieuw. Komen er woorden in voor als school, onvoldoende, huiswerk, tandarts, verdwaald of ziek dan is het waarschijnlijk een serieuze vraag. Spreek langzaam en duidelijk je vraag in en sluit af met een hekje.

10. Toets 2 als het om een mededeling over je telefoon gaat.

11. Gaat het om een barst in je scherm, de kwaliteit van je camera, of een app die ineens niet meer werkt, jammer dan, niks aan te doen. Gaat het om je abonnement waarvan je vindt dat er te weinig MB’s bij zitten, jammer dan, niks aan te doen. Ben je je telefoon kwijt en bel je nu met een telefoon van een vriend/vriendin/vreemde toets dan 1.

12. Toets 3 als je iets wil vragen over eten.

13. Is je vraag of er iets lekkers in huis is, dan is het antwoord nee. Wil je weten wat we vanavond eten, bel dan je vader/moeder, misschien dat hij/zij het weet. Gaat het om een niet te temmen hongerklop, er liggen appels in de groentelade van de koelkast – als je de deur opendoet de onderste la. Wil je weten waar je chocolade is, ik heb geen idee. Wil je weten waar mijn chocolade is, die heb ik goed verstopt. Op de vraag of je een ei mag bakken of tosti mag maken is het antwoord ja, mits je alles opruimt. Wil je vragen of ik dat voor je kan maken dan wordt nu de verbinding verbroken.

14. Toets 4 als je iets kwijt bent.

15. Ben je je sleutels, ov-kaart, pinpas kwijt, kijk dan eens verder dan alleen op tafel en denk vooral even na wanneer je die voor het laatst in je handen had. Grote kans dat ze op de wc liggen. Is je telefoonoplader kwijt, kijk dan op je kamer, en ruim het daar dan meteen op als je toch aan het zoeken bent. Ben je je schooltas of gymtas kwijt, grote kans dat die nog in de bus of op school ligt. Gaat het om je Air Nikes, kijk dan even in de kamer van je zus/broer, want die zag ik er deze ochtend nog mee lopen. Ben je je hoofd kwijt toets dan 1 of bel je vader/moeder.

16. Toets 5 als het om je broer of zus gaat.

17. Hebben jullie ruzie, dan moeten jullie naar je kamer en daar wachten tot ik thuiskom. Bel je om door te geven dat je broer/zus iets doet wat niet mag, spreek dan langzaam in wat dat dan is en weet dat de straf die daarop volgt ook voor jou geldt, want klikken mag niet. Is er ruzie om wie een apparaat (föhn, wasmachine, televisie, tosti-apparaat) in huis mag gebruiken dan heeft degene die het eerst jarig is de eerste keus. Wil je meedelen dat je broer/zus zo ongelofelijk irritant is, helaas, je zal het met dit exemplaar moeten doen. Ligt je broer/zus nog in bed en is het later dan 14 uur, dan mag je hem/haar wakker maken met een hoop kabaal.

18. Toets 6 als je je verveelt.

19. Vervelen is goed. Van vervelen word je een rijker mens. Vervelen boort je creativiteit aan. De grootste ideeën zijn allemaal ontstaan omdat iemand zich verveelde. Dus ga vooral zo door. De verbinding wordt nu verbroken zodat je je nóg beter kunt vervelen.

20. Toets 7 om dit menu nogmaals te beluisteren.

***

Heb je ons huiswerk handboek al?

 

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

De Lockdown Lul jaren 80 versie van Hans Teeuwen is geweldig

Hans Teeuwen komt de lockdown door met zingen. Zijn Lockdown Lul is...
Lees verder