‘Lieve instanties, een puber van 18 is nog lang niet volwassen!’

De dag dat jouw puber 18 wordt, is de dag dat alle instanties hem zien als een volwassene. Dat bij die puber dan nog geen volwassen houding én denkwijze hoort, vergeten ze voor het gemak maar even. Saskia wilde iets met de zorgverzekeraar oplossen voor haar zoon, maar die vlieger ging niet op.

Nog voordat mijn zoon de achttien had aangetikt kwamen brieven van allerlei instellingen (bank, zorgverzekeraar, duo etc.) binnen met de boodschap dat op de dag dat hij 18 zou worden hij onder de vleugels van zijn ouders vandaan zou worden getrokken.

Nu ben ik daar een groot voorstander van, van onder die vleugels vandaan komen, maar dan wel als het gaat om de wereld ontdekken en hun sociale leven. Maar met al die officiële dingen kun je je afvragen of dat een goed idee is. Want achttien jaar worden betekende in het geval van mijn zoon dat hij niet ineens een goed werkend brein had en dat hij ineens goed kon plannen, structuur aan kon brengen en kon overzien. Nee, de dag dat mijn zoon achttien werd, werd hij gewoon wakker met dat rommelige, chaotische puberbrein dat hij als zeventienjarige ook had.

De puber fixt het wel even

Als je net als ik een ‘volwassen’ puber hebt, heb je waarschijnlijk ook al ontdekt dat als er iets niet goed gaat, je niet even kunt bijspringen. Want, zo zeggen die instanties, hij is nu achttien en moet het zelf doen. Juist. Er was bijvoorbeeld een dingetje met de zorgverzekering. Er kwam een rekening van de tandarts voor mijn zoon, wat ik raar vond, want de tandarts zit in ons zorgpakket en mijn zoon zit daar ook in, dus hoezo moesten we dat nu voor hem betalen? Rond die tijd maakte mijn zoon ook een ongelukkige val en brak zijn pols en stuurde de zorgverzekeraar een brief aan hem waarin ze aanvullende informatie vroegen. Zowel de rekening als de brief zou mijn zoon fixen.

Een goed gesprek

Ik had natuurlijk alert moeten zijn, want fixen is een breed begrip voor pubers. Je kunt iets snel fixen, de wifi-instellingen bijvoorbeeld als je wilt gamen, of roze koeken als je honger hebt. En je kunt iets langzaam, lees niet!, fixen, bijvoorbeeld dingen regelen met je zorgverzekeraar. Dat laatste gebeurde. Het had mijn aandacht weer toen er een aanmaning kwam. Mijn puber was zowel de rekening als brief al lang vergeten. En wist ook niet meer waar ze lagen. Dus belde ik met de zorgverzekeraar:

– Hallo, ik bel even voor mijn zoon

– Wat is zijn naam en geboorte datum? Oh, hij is achttien zie ik. Dan moet hij zelf bellen.

– Dat snap ik, maar het is een puber en die hebben geen opslagcapaciteit voor dingen als hun zorgverzekeraar bellen, dus doe ik het even. U kunt toch zien dat hij mijn zoon is? 

– Dat zie ik inderdaad. Maar ik moet toch echt hém spreken.

– Maar pubers bellen niet, daarom dacht ik: ik doe het even. Het gaat over de tandartsrekening.

– Ik kan alleen de vragen van uw zoon beantwoorden als hij zelf belt. Ik zie wel dat hij geen tandartsverzekering heeft.

– Maar hij zit toch in ons gezinspakket? Ik heb hem toch overgezet?

– Dat heeft u inderdaad gedaan, maar er zit geen standaard tandartsverzekering bij, dat had u, of nee, uw zoon natuurlijk, zelf moeten regelen. Op onze site staat het uitgebreid beschreven.

– Hoeveel pubers lezen dat, denkt u? Maar goed, kan ik de tandarts dan voor hem regelen?

– Nee, dat moet hij zelf doen. 

– Maar we hebben net vastgesteld dat ik zijn moeder ben, want ik weet zijn geboortedatum en alle andere informatie die u net aan mijn vroeg, dus is het waarschijnlijk een kleine moeite om het aan te passen, toch?

– Zoals ik al zei: dat moet hij zelf doen. U kunt het niet voor hem aanpassen. 

– Hoeveel pubers doen dat zelf, denkt u?  Maar goed, kan ik dan wel de informatie doorgeven die u nodig heeft voor zijn polsbreuk?

– Nee, dat moet hij ook zelf doen.

– Maar ik heb de informatie hier nu voor u. 

– Helaas, uw zoon moet ons daar zelf over benaderen.

– Maar ik ben zijn moeder. Ik kan het toch gewoon aan u geven? En dan schrijft u het toch gewoon op? 

– Nee, dat kan ik niet doen. Ik zie ook dat uw zoon al twee keer een brief heeft gekregen van ons, dus hij weet ervan. Als hij die beantwoordt dan passen wij de informatie hier aan.

– Hij weet ervan? Hoeveel pubers kent u die brieven lezen? Heeft u eigenlijk zelf pubers?

Lang verhaal kort: ik kon niks voor mijn zoon regelen. De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat hij dat allemaal zelf kan. Maar ik weet al lang dat dat niet zomaar vanzelf gaat gebeuren. Ik bedoel, brieven beantwoorden, informatie lezen op een site; het zit gewoon niet in het systeem van mijn zoon. Ik had een soortgelijk gesprek met de hbo-instelling waar hij naartoe gaat. Ik moest iets weten over de betaling van het studiegeld en ook daar kreeg ik te horen dat mijn zoon dat allemaal zelf moet invullen.

Is het echt gedaan?

Het is jammer dat al die instellingen niet begrijpen dat ze ons, puberouders, met allemaal extra werk opzadelen. Je zou denken: ze zijn achttien dus mijn taak zit erop, maar het is eigenlijk: ze zijn achttien en bereid je maar voor dat je vanaf nu alles moet dubbelchecken of dat wat gedaan moet worden ook echt gedaan is. En daar gaat veel tijd inzitten, want pubers grossieren niet in duidelijke antwoorden.

– Heb je gebeld?

– Ja.

– Echt ja, of zeg je ja om er vanaf te zijn?

– Ja.

– Heb je de informatie gelezen?

– Doe ik zo.

– Heb je die brief al beantwoord?

– Doe ik straks.

Om gek van te worden. Wat mij betreft kan die leeftijdgrens wel omhoog getrokken naar 21 jaar. Dan zit er hopelijk iets meer verstand in dat puberbrein.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

Speel nu onze ‘Hoera het is weekend’-bingo!

Het is zaterdag, dus jij hebt zin in het weekend. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met die oeverloze puberdiscussies. Om het toch...

Moet mijn puberdochter ermee leren leven dat ze vogelvrij is?

De dochter van Jeanette gaat uit. En heeft een kort rokje aan. Liever wil ze niet dat ze zo de straat op gaat, maar...

Zielige vriendjes die hun vriendinnetjes moeten fotograferen (alles voor een mooie Insta)

Het ziet er misschien allemaal leuk en aardig uit, die knappe, spontane, perfect uitgelijnde bikini-, touristen- en vriendinnenfoto's op Instagram. Maar achter elke knap...

Er is hoop voor ouders van pubers die hun kamer nooit opruimen

Terwijl de fruitvliegjes, schimmels en penetrante geur de overhand krijgen in de puberkamers, dacht Martine dat er niks was te doen aan de chaos...

Laat onze jongeren niet in de steek: open ál het onderwijs

Docent Engels en moeder van twee pubers Adrijana is blij dat zij en haar ene puber naar school mogen. Echter moet haar andere puber,...

Martine ziet wat de lockdown doet met haar pubers en wordt er verdrietig van

Tot nu toe hield Martine die Corona-maatregelen prima vol. Maar vandaag kwamen toch de tranen, om haar pubers. Verschrikkelijk dat hun wereld kleiner wordt,...

We zeggen het nog maar eens: lachgas is echt niet zo onschuldig

Er is natuurlijk een grote kans dat jouw puber ook weleens 'een balonnetje geklapt' heeft. En waarschijnlijk blijft het bij een keer, of een...

Hoe zal dat dan thuis gaan bij de Oranjes, met al die puberende prinsessen?

Zullen die puberprinsessen ook hun telefoon moeten wegleggen tijdens het eten? Martine vraagt zich af of het er bij de Oranjes thuis nou ook...

Zomervakantie, ofwel: hoe goed kunnen pubers zich vervelen?

Straks begint de zomervakantie, en dan zijn Ralph’s pubers ook een paar weken bij hem. Al hun vriendinnen zijn op vakantie of in ieder...

Seksuele voorlichting geven aan pubers, het moet, maar hoe dan?

Natuurlijk wil Jeanette als moeder de pubers goed voorlichten over seks. Maar zodra ze begint rennen die van haar de kamer uit. Hoe moet...

Pubers die na het sporten met hun onderbroek aan douchen, hoe erg is dat eigenlijk?

Op de voetbalclub van Anne's zoon douchen jongens na de wedstrijd in hun onderbroek. Veel ouders vinden dat belachelijk, maar zij vindt het eigenlijk...

Aan je puberdochter laten zien: dit is het beroep van de Disney-prinsessen

Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat voor werk de Disney-prinsessen zouden doen als ze geen prinses waren geweest? Dan hebben wij bij...