Dit gebeurt in het hoofd van iemand met autisme

Dit gebeurt in het hoofd van iemand met autisme

De animatiefilm Mind my mind schets een realistisch beeld van hoe het brein van mensen met autisme dingen verwerkt.

Filmmaker Floor Adams neemt je mee in het hoofd van hoofdpersoon Chris. Hij heeft autisme en we volgen hem terwijl hij verliefd wordt.  In het radioprogramma Spraakmakers legt ze uit waarom ze deze film wilde maken.

Ze kreeg het idee voor de film toen ze animatieles gaf aan jongeren met autisme. Een van de leerlingen wist ontzettend veel te vertellen over het metrosysteem in Tokyo. ‘Dat fascineerde me. Waar haal je al die informatie vandaag en waar bewaar je dat in je hoofd?’ Aan de andere kant vertelde de leerling moeite te hebben met sociale gebeurtenissen en praktische zaken. ‘Ik wilde uitzoeken hoe dat voor hen werkt.’

Representatief  beeld autisme

In haar film kruipen we in het hoofd van Chris die worstelt met zijn verliefde gevoelens, een onderwerp dat minder belicht is in films over autisme. De film moet vooral een representatief beeld creëren. Floor Adams wilde laten zien dat je elkaar vooral in je waarde moet laten. En dat je tijd moet nemen voor elkaar en wat meer geduld hebben. Op haar site Mind my mind kun je meer over de film lezen en zien.

Mind my mind trailer

***

Lees ook: Dingen die je nooit moet zeggen tegen ouders met autistisch kind en 25 dingen die alleen pubervaders doen

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Wat weet jouw puber over Pasen?

Wat weten jongeren tegenwoordig nog van Pasen? Anders dan chocolade eieren eten...
Lees verder