Jij wilt slapen, je puber gaat nog even in discussie met je

Is het je wel eens opgevallen dat pubers grote zaken het liefst bespreken du moment ze naar bed moeten? Of ze gaan op dat moment nog even een discussie met je aan. Alsof er geen honderd andere momenten gedurende de dag zijn dat ze hun hart kunnen luchten. 

Gisteravond nog. Mijn oudste kwam nog even naar beneden. Want het liep volgens hem niet helemaal lekker met school en hij twijfelde of hij het dit jaar wel zou gaan halen. Het was kwart voor twaalf, ik wilde eigenlijk zelf gaan slapen, maar ja, zo’n kind laat je ook niet staan. Dus liep ik met hem door zijn cijfers, bekeken we de voorwaarden om over te gaan en wat hij eventueel nodig had aan ondersteuning.

Toen we alles onder elkaar hadden gezet viel het allemaal wel mee, zo slecht staat hij er niet voor, maar dat heb ik natuurlijk niet gezegd. Want hij heeft er waarschijnlijk de hele dag over lopen tobben en dan is het in je hoofd gewoon een groot probleem geworden. Dus prima dat hij daarmee bij mij komt en we het er samen over kunnen hebben. Alleen dat tijdstip… Ik ben na tien uur ‘s avonds gewoon niet meer zo scherp. En kost het me moeite om zoiets ingewikkelds als cijfers voor tentamens (wat tegenwoordig niet gewoon een cijfer is, maar een cijfer dat zes keer meetelt, of drieëntwintig keer, of maar voor de helft. Daar zit nul logica in en er valt geen touw aan vast te knopen) te begrijpen.

Geruststellen in bed

Ook mijn jongste heeft er een handje van, om ‘s avonds haar hart te luchten. Ruzie met een vriendin, een akkefietje op school, opwarming van de aarde; ze gooit het er het liefst zo tegen middernacht allemaal uit. En ja, een kind dat piekert slaapt niet, dus zit ik op de rand van haar bed en hoor haar aan en probeer een oplossing met haar te vinden. En als dat niet lukt, de opwarming van de aarde is niet in vijf minuten opgelost, zullen we maar zeggen, probeer ik haar genoeg gerust te stellen zodat ze gaat slapen en ik ook naar bed kan.

Los van de dingen waar ze mee tobben, gaan ze óók graag laat op de avond de discussie met mij aan. Want blijkbaar is er geen beter moment om bedtijd te bespreken, de status van je telefoon (OMG mam, deze is zó oud, ik kan er alleen maar mee bellen), of zakgeldverhoging. Het lijkt wel alsof mijn ‘Het is tijd om te gaan slapen’ een soort startsein is om dingen te roepen als: ‘Nog even over mijn zakgeld, dat is wel erg laag, hè?’ of ‘Weet je wel dat iedereen zijn telefoon gewoon op zijn kamer mag ‘s avonds?’.

Klachtenloket sluiten

En dan vind ik mezelf zo tegen de klok van twaalf uur hevig discussiërend met een puber op de bank. Die, nu hij de aandacht van zijn moeder heeft, er eens goed voor gaat zitten. Vervolgens bonjour ik die puber met veel moeite naar boven en naar bed, maar moet dan zelf nog een half uur bijkomen. Want die pubers zijn tegenwoordig messcherp vanwege de argumenteren-lessen die ze op school krijgen. En de volgende avond komt dan nummer twee naar beneden om over haar bedtijd te klagen, want íedereen mag dat zelf weten en ik kom dan aan met een vast tijdstip. Met droge ogen vraagt ze gerust waarom ik het als mijn taak zie om haar leven te verpesten door haar zó vroeg, ‘Zelfs kleuters gaan later naar bed, mam’, naar bed te jagen.

Ik snap dat dingen bij mijn pubers laat op de avond bovenkomen. Dat dingen waar ze zich druk om maken ‘s avonds een weg naar buiten vinden. En dat vind ik ook goed om daar aandacht aan te schenken. Daarnaast snap ik ook heel goed dat als ze een discussie aangaan ze hun bedtijd nog even kunnen oprekken. Wat betreft dat eerste heb ik gezegd dat ik best wil luisteren, maar gezien het tijdstip misschien niet op het allerbeste of handigste antwoord kom. En dat we er daarom de volgende dag nog even naar moeten kijken. Wat betreft dat laatste, daar heb ik gewoon een tijdstip voor ingesteld. Vóór tien uur mag je komen klagen, daarna gaat het loket dicht. En kan ik gewoon op tijd naar bed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Je puber als vierdeklasser in 26 heel herkenbare punten

Zo zit je puber in de brugklas, zo gaat-ie naar de vierde. En voelt-ie zich een stuk ouder en wijzer. Hier herken je een...

Waarom Arjans zoon er na een week vakkenvullen alweer mee wilde ophouden

Supertrots is Arjan als zijn zoon uit zichzelf een baantje aanneemt in de supermarkt. Maar na een week vakkenvullen is de carrière bij 's...

Het leven met pubers in 51 zoekopdrachten

Net als toen onze kinderen baby's waren, googelen wij ons nog steeds regelmatig suf in een poging ons kind beter te begrijpen. Deze zoekopdrachten hebben...

Op een dag kom je erachter dat jouw kind geen wonderkind is (maar anderen wel!)

Met grote bewondering kijkt Martine naar kinderen die ergens heel goed in zijn. Maar niet alleen naar de kinderen, maar ook de ouders. Je...

Dit is misschien hét wapen in de strijd tegen afleiding door de smartphone

Vindt je puber dat hij zijn telefoon nodig heeft voor huiswerk, bijvoorbeeld omdat hij Magister moet checken of muziek wil luisteren? Maar jij vindt...

Met een verdrietige puber op schoot realiseer ik me wat ik zo mis nu mijn kinderen groot zijn

Met een verdrietige puber op schoot wist ik ineens wat ik zo miste: de intimiteit die je hebt met je kind als die nog...

Verbod op energiedrankjes, vinden wij als ouders dat een goed idee, of moeten die pubers het zelf maar uitzoeken?

Kinderartsen roepen op een verbod op energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar, en een maximum van één blikje voor jongeren tot 18 jaar....

Mounir (18) wordt door zijn ouders uit huis gezet omdat hij homo is

Dit bericht van 'Mieros' (zijn echte naam is Mounir) op instagram gaat al een paar dagen viral. Zijn ouders dreigen hem op straat te...

Vergeet de opblaasflamingo, hiermee maak je echt de blits op het strand

Vraag maar aan je puberdochter: de opblaasflamingo is zóóó 2018. Een beetje fashionista gaat in het zwembad liggen op een opblaas-avocado, of een luchtige...

Slordige pubers? Ga in staking!

Pubers die alles, maar dan ook werkelijk álles laten slingeren; Saskia weet er wel raad mee. Ze gaat in staking. Ja, mijn pubers hoorden het...

Pubers zeggen vaak ‘Kaolo’, Roué Verveer legt uit wat het woord écht betekent

Pubers zeggen vaak Kaolo en vinden het heel stoer om dat te zeggen. Roué Verveer legt uit wat het woord in het Surinaams betekent....

Om nostalgisch van te worden, die eerste vakantie zonder ouders

Nu de pubers van Saskia het allerliefst alleen op pad gaan, maar daar toch echt nog iets te jong voor zijn, schieten de flashbacks...

Is het een goed idee om de zomervakantie in te korten?

De Onderwijsraad heeft in een advies aan het kabinet een aantal opties gepresenteerd voor het weer opstarten van het onderwijs. Een ervan is het...