In de documentaire ‘Klassen’ lijkt het of vwo zaligmakend is (en dat is het natuurlijk niet)

‘Klassen’ is zo’n documentaire waar iedereen het over heeft. Schrijnend, heftig. Maar Martine heeft er wel wat kanttekeningen bij, want het lijkt of het vwo zaligmakend is.

In de eerste aflevering van ‘Klassen’ maken we kennis met Anyssa uit Amsterdam-Noord, die een prima stel hersens en een havo/vwo-advies heeft en een heel lieve opa en oma. Maar haar kop zit vol met sores. Zo wordt in de eerste aflevering haar oom neergestoken en kan ze hiervan nachtenlang niet slapen. En we leven mee met Gianny, die zich op vmbo-k te pletter verveelt, omdat hij hier te slim voor is. Daarom maakt hij er een potje van, met spijbelen en te laat komen.

Van een dubbeltje naar een kwartje

Het thema van Klassen is dat kinderen die uit armoede komen stelselmatig worden onderschat. Het adagium dat je in Nederland van een dubbeltje een kwartje kan worden, geldt helemaal niet. Oftewel: als je in armoede opgroeit en in een achterstandswijk naar een slechte school gaat, wordt het nooit wat. Esma bijvoorbeeld heeft in groep 8 zoveel achterstand opgelopen, dat ze die nooit meer gaat inlopen. En dat terwijl ze, zoals we horen in de documentaireserie ‘normaal begaafd’ is.

We zien de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman gepassioneerd pleiten voor het overslaan van de ‘harde knip’ in groep 8, waar kinderen al worden voorgeselecteerd voor de rest van hun leven. De meest in het oog springende scène is dan ook met een groepje gehoofddoekte pubermeiden en de wethouder. Eén van hen vertelt dat ze van groep 8 naar vmbo kader ging en van daar naar de mavo ging en nu uiteindelijk in 3 vwo is beland.

Hoogopgeleid
Maar is het vwo dan echt zo zaligmakend? Waarom staat dat wel gelijk aan een kwartje en het vmbo niet? Waarom staat sociaal stijgen gelijk aan hoogopgeleid zijn? Want, zo stelt Moorman: een kind met hoogopgeleide ouders kan bijles krijgen en redt een havo of vwo dan makkelijk. Daar heb ik mijn vraagtekens bij. Want waarom maken we nog steeds het onderscheid tussen hoog- en laag opgeleid? Heeft een kind dat minder academische capaciteiten heeft, dan recht op minder goed onderwijs? Terwijl de maatschappij schreeuwt om ‘handen aan het bed’ en loodgieters en bouwvakkers zonder met hun ogen te knipperen gepeperde uurprijzen vragen, vinden wij dat iemand pas echt geslaagd is als hij vwo heeft gedaan. Leidt de weg naar succes, rijkdom en uit de armoede dan alleen via het hoger onderwijs? Ik geloof daar niks van.

Praktisch
Ieder kind – praktisch of theoretisch aangelegd, of beide – heeft recht op goed onderwijs. En dat doe je door te investeren in goede scholen in wijken als de Vogelbuurt in Noord. Zorg dat daar de goede leraren terechtkomen, zodat een ‘normaal begaafd’ meisje een school vindt die bij haar past. En dat Gianny op een school komt waar hij wel met plezier naartoe kan. En dat hoeft dan niet per se een vwo te zijn. Want wat heb je uiteindelijk aan een academicus als je kraan lekt, of de auto niet meer start?

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Kijk hier de trailer van Klassen

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Frans mobieltjesverbod blijkt boterzacht

Zouden wij ook ook moeten hebben. In Nederland kijken we wel een...
Lees verder