Om te onthouden: zó schadelijk is drank voor puberhersenen

Wij vonden het ook maar een beetje onzin: dat NIX18. Want drinken, dat doen we toch allemaal? En ach, dat ene biertje kan toch geen kwaad? Totdat we ons onder meer naar aanleiding van dit bericht verdiepten in wat drank doet met puberhersenen. Het effect van drank op het brein van onze kinderen, is toch echt anders dan bij volwassenen. De schade die alcohol aan kan richten is veel groter dan we dachten. Daar schrokken best wel van. Dus hou je vast, want we zetten het even op een rijtje.

Nog niet helemaal af

Het puberbrein is -zoals je misschien weet- niet helemaal af. De hersenen groeien wel, maar niet heel gelijkmatig. Met name de prefrontale cortex -zegmaar de afdeling planning en controle van de hersenen- is niet helemaal klaar. Door drank gaan alle remmingen weg. Dat betekent dat pubers veel meer (onaanvaardbare) risico’s nemen als ze dronken zijn. Pubers zijn door die beperkte prefrontale cortex al daredevils, met drank op zijn ze regelrecht gevaarlijk.

Black outs

Niet alleen de prefrontale cortex, maar ook de hippocampus worden door alcohol beïnvloed. Deze is betrokken bij de werking van het geheugen. Door drank kunnen black outs ontstaan. Dat gebeurt niet alleen na het leegdrinken van een fles whiskey, maar kan ook gebeuren als je kind maar twee biertjes drinkt. Het is namelijk nogal onvoorspelbaar wat drank doet met de hersenen van pubers.

Vergiftiging

Niet alleen de hippocampus en prefrontale cortex kunnen worden verstoord. Als een puber heel veel alcohol tot zich neemt, gaat ook het functioneren van de hersenstam eraan. Deze regelt alle vitale functies. Als dit hersengebied wordt aangetast, dan kunnen kinderen zelfs onderkoeld, bewusteloos of in coma raken. Vandaar het woord ‘comazuipen’. Bij jongeren is dit risico hoger, omdat -nogmaals- de hersenen nog niet af zijn.

Verslaving

Pubers worden heel gelukkig van dopamine. Alcohol stimuleert de aanmaak van dopamine sterker dan bij volwassenen. Dit hormoon prikkelt het beloningscentrum in de hersenen, net als bij gokken en chocolade eten. De verleiding is dus heel groot om te blijven drinken en is het risico van verslaafd raken groter.

Blijvende schade

Uit onderzoek blijkt dat jongeren met alcoholproblemen (jongeren die veel drinken) een kleinere hippocampus -het gebied dat het leren en onthouden beïnvloedt- en minder ‘witte stof’ in de hersenbalk hebben. Deze stof is de isolatielaag waarmee zenuwen zijn omgeven. Een gebrek hieraan heeft een negatieve invloed op denken en geheugen. Hersenen van jongeren die veel alcohol gebruiken moeten harder werken om dezelfde prestaties te leveren als jongeren die niet drinken. Het kan zó een schoolniveau schelen.

Hier zie je welke stukken van de hersenen beïnvloed worden door alcohol

(beeld: afkomstig uit een folder van de Hersenstichting)

Bronnen: Hersenstichting en Jellinek.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Sinterklaas met pubers, het kan ook leuk zijn

Dat je niet voor dag en dauw op hoeft om schoentjes te...
Lees verder