Kunnen we alsjeblieft stoppen met dat cadeautje voor de juf?

Je kunt de juf natuurlijk ook gewoon een appel geven.

Marloes (45) heeft twee kinderen op de middelbare school en een op de basisschool. Been there, done that. Eigenlijk is ze al wel een beetje klaar met met die klassen- en luizenmoeders en toffe papa’s op het schoolplein. Zo ook met het eindejaarscadeautje voor de juf.

“Gaat ze emigreren?”, vroeg ik aan de collega-moeder op het schoolplein toen die mij vijf euro vroeg voor ‘een cadeautje voor de juf’. Thuis scrollde ik door de WhatsAppgroep van de klas, waar ik nooit meer inkijk omdat andere moeders daarin melden dat hun kind luizen heeft. Maar ook wat betreft klassenpicknicks, juffencadeautjes en ander geneuzel dat blijkbaar hoort bij zo’n klas, speel ik liever struisvogelpolitiek.

De juf ging niet emigreren, ze was ook niet terminaal ziek en ze was ook niet zwanger. Dat leken mij prima redenen om vijf euro de neus in te leggen voor een presentje. Dan kun je tenminste echt iets leuks kopen, dan een modaal Rituals-pakket. Een designer-rompertje, een mooie verrekijker of een mega-doos Puccinibonbons.

Er bleek al een maand te zijn ge-appt over het eindejaarscadeautje voor de juf. Nou is de juf heel leuk en heel goed. Maar om daar nou zestig euro tegenaan te gooien, lijkt mij ietwat overdreven. “Het is vrijwillig hoor”, zei de collectante van het schoolplein nog. Maar ik zag die blikken al voor me als ik zou weigeren vijf euro in de pot te gooien.

In de gemiste WhatsApps was ook sprake van een door mijn kind zelf te knutselen A4tje. Zestig berichten verder zag ik wat de bedoeling was. Hij moest een recept van thuis meenemen en opplakken, met een foto van zichzelf erbij. Deadline: morgenochtend. Want dan kon die-ene- moeder-met-toch-al-te-weinig-tijd-maar-die-zich-altijd-voor-een-karretje-laat-spannen er nog een mooi boekje van maken. Dan is roepen dat je daar geen tijd voor hebt, een beetje lullig.

Ik wilde vragen: ‘Waarom?’ Dat de juf voor de klas staat is gewoon haar BAAN. Als ik de onderwijsbonden moet geloven een slecht betaalde baan, maar het is een baan met een vast contract. En een pensioen. En ongeveer de helft van het jaar vakantie. Het is dus geen vrijwilligersjob waarvoor je aan het einde van de rit een bos bloemen en een boekenbon hebt verdiend.

Bovendien: ik vind het een beetje denigrerend. Als er iemand pluimen moet uitdelen aan een onderwijzer, dan moet dat zijn of haar werkgever zijn. Dat -lijkt mij- dé aangewezen instantie die er verstand van heeft. Die kan beoordelen of de juf goed is. Dus als die vindt dat de juf het goed heeft gedaan, dan moet hij haar opslag geven. Of promotie. Of een bosje bloemen.

Natuurlijk doneerde ik braaf mijn vijf euro en kreeg ik stress van het maken van het boekje omdat we thuis natuurlijk geen printer hebben. En natuurlijk zat ik me eraan te ergeren dat er ouders waren die het nóg niet genoeg vonden en ook nog met dozen bonbons en bloemen kwamen aanzetten.

En was al helemaal niet de laatste schooldag van de klas met de juf. Volgend jaar hebben ze haar gewoon weer. Dus zal ze in de vakantie met vochtige ogen en een dikke keel in het boekje kijken omdat ze onze kinderen zo mist? Mwah.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Vertel je puber dat je eenzaam voelen ook juist heel goed kan zijn

Deze week was het de Week van de Eenzaamheid. De altijd zo...
Lees verder