Prima dat NIX18, maar hoe dan?

Anne staat volledig achter NIX18. Maar wat als pubers nieuwsgierig worden naar drank en jou voor de voeten werpen dat jij pas 15 was toen je je eerste alcohol dronk? Een (herkenbaar) dilemma.

Wat alcohol betreft, voel ik me een halfbakken opvoeder met de daadkracht van een amoebe. NIX18, ik sta er volledig achter, maar vind het echt verdomde moeilijk te handhaven met een dochter van 17. Want ja, ze is geen muurbloempje, maar een normale puber die ik niet constant in de gaten kan houden. Dat wil ik ook helemaal niet, want ik vind dat ik haar los moet laten zodat ze haar eigen keuzes kan maken en zich kan ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Maar ja, om haar die eigen keuze te laten maken om te gaan drinken, vind ik lastig. En omdat ik niet weet hoe ik dat precies moet aanpakken, roep ik de hele tijd dat ze te jong is om te drinken. De kracht zit in de herhaling tenslotte.

Hersenen

Ik wil het ook thuis echt niet toestaan, want ik weet hoe schadelijk het is voor die mooie hersenen van haar. Bovendien gaan pubers die geen alcohol mogen drinken, in hun latere leven minder drinken dan diegenen die het wel mogen. In haar pleidooi voor de toestemming om te mogen drinken, werpt zij mij op haar beurt voor mijn voeten dat ik al alcohol mocht drinken sinds mijn 15e. En voor de argumenten dat we toen geen idee hadden hoe schadelijk het was, is ze natuurlijk totaal ongevoelig.

Verbieden

Helaas werkt de buitenwereld ook niet echt mee. Het zou natuurlijk een stuk handiger zijn als iedereen het zou verbieden, maar dat is niet zo. Ik hoor dat andere ouders niet zo moeilijk doen en hun kinderen laten drinken onder het mom van: liever dat ze het doen waar ik het in de gaten kan houden dan dat ze het stiekem doen. En als ik mijn dochter mag geloven, schenken sommige ouders gewoon alcohol op feestjes, in ieder geval op de feestjes waar alle pubers graag komen. Dat plaatst mij met mijn strikte regels meteen in de niet benijdenswaardige positie van strenge zeurkous.

En nu met de feestdagen wil ze thuis drinken. Een glas wijn moet toch kunnen? Ál haar vrienden mogen dat, dus waarom zij niet? Maar ook nu houd ik mijn poot stijf. Want dat onder mijn ogen drinken zie ik niet als een vorm van controle, het opent juist de deur naar thuis drinken. Want als het met kerst mag, dan mag het ook met oud en nieuw en met verjaardagen en in het weekend.

Dilemma

Mijn nee blijft dus nee. En hoewel ik nu de stomste moeder ever ben, weet ik dat dat wat ik zeg toch echt wel beklijft in dat puberbrein van haar. Later zal me dankbaar zijn. En hoewel het echt niet altijd makkelijk is om nee te blijven zeggen tegen alcohol voor kinderen, blijf ik vasthouden aan de wetenschap: voor hun gezondheid en hun verdere ontwikkeling is het echt beter om dat eerste glas uit te stellen tot ze 18 zijn. Ik kijk ondertussen uit naar haar achttiende verjaardag. Dan is het dilemma vanzelf opgelost en hoef ik er niet meer zo spastisch over te doen.

***

FF NIKS

Met de NIX18 campagne willen het ministerie van VWS en een groot aantal partners het beeld versterken dat niet drinken en roken tot je achttiende normaal is. Hierbij is het belangrijk dat ouders niet zelf het eerste glas geven. Als ouders in gesprek met hun kind blijven, regels stellen en het goede voorbeeld geven, neemt de kans dat hun kinderen beginnen met roken of drinken af. De NIX18-campagne roept ouders dan ook op om hun kinderen tijdens de komende kerstdagen en Oud & Nieuw geen alcohol te geven. Om deze boodschap te ondersteunen schreef rapper en singer-songwriter Glen Faria voor NIX18 het nummer ‘FF NIKS’, waarin hij bezingt waarom hij zijn eigen 17-jarige zoon alles geeft, maar uit liefde nog even geen alcohol schenkt.

]

***

Meer lezen over alcohol en jongeren? Ga naar nix18.nl. Dit artikel hebben we samen geschreven met de Rijksoverheid/NIX18.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Meisjes van 14 besteden € 100 per maand aan Starbucks en broodjes kaas

Geen broodtrommel mee, maar elke dag een broodje halen in de schoolkantine of bij Mcdonald's. En natuurlijk een latte bij de koffietent om de...

Theo en Thea leggen uit wat ongewenste intimiteiten zijn en onze pubers vinden het om te gillen

Theo en Thea, onze helden uit de jaren 90, kunnen eigenlijk niet  beter uitleggen wat ongewenste intimiteiten zijn. Een must see, in de week...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

Deze kerststal is zó 2019

Maria, Jozef, baby Jezus, de herders; we weten allemaal wie er bij een stal hoort. Maar weten onze pubers dat ook? Pubers hebben soms...

Pubers blij: zevende seizoen The 100 eind mei te zien

Goed nieuws voor alle The 100-fans: over twee weken is seizoen zeven te zien. Deze Amerikaanse post-apocalyptische dramaserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kass...

Doen: regel een liefdesweekendje middenin je gezinsvakantie

Even klaar met het pubergedoe als je op vakantie bent? Regel dan een break voor jezelf en je lief en laat de pubers achter...

51 dingen die ik denk als ik zaterdagochtend op het sportveld sta

Als mijn puber ‘uit’ moet spelen en het is mijn beurt om te rijden en de goden hebben mijn gebeden of het alsjeblieft afgelast...

Leer je puber kennen met deze bijzondere horoscoop

We hebben in de sterren gekeken en astrologisch, op onze puberkennis vastgestelde, horoscoop voor jullie samengesteld. Kijk snel bij het sterrenbeeld van je kind...

Je kunt natuurlijk ook in een invalidenkarretje naar school

De brugklasser van Annemarie vindt het zelf ook kapot raar hoe sommige pubers naar school komen. Hij spotte deze week hogereklassers die naar school...