Prima NIX18, maar hoe dan?

Anne staat volledig achter NIX18. Maar wat als pubers nieuwsgierig worden naar drank en jou voor de voeten werpen dat jij pas 15 was toen je je eerste alcohol dronk? Een (herkenbaar) dilemma.

Wat alcohol betreft, voel ik me een halfbakken opvoeder met de daadkracht van een amoebe. NIX18, ik sta er volledig achter, maar vind het echt verdomde moeilijk te handhaven met een dochter van 17. Want ja, ze is geen muurbloempje, maar een normale puber die ik niet constant in de gaten kan houden. Dat wil ik ook helemaal niet, want ik vind dat ik haar los moet laten zodat ze haar eigen keuzes kan maken en zich kan ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Maar ja, om haar die eigen keuze te laten maken om te gaan drinken, vind ik lastig. En omdat ik niet weet hoe ik dat precies moet aanpakken, roep ik de hele tijd dat ze te jong is om te drinken. De kracht zit in de herhaling tenslotte.

Hersenen

Ik wil het ook thuis echt niet toestaan, want ik weet hoe schadelijk het is voor die mooie hersenen van haar. Bovendien gaan pubers die geen alcohol mogen drinken, in hun latere leven minder drinken dan diegenen die het wel mogen. In haar pleidooi voor de toestemming om te mogen drinken, werpt zij mij op haar beurt voor mijn voeten dat ik al alcohol mocht drinken sinds mijn 15e. En voor de argumenten dat we toen geen idee hadden hoe schadelijk het was, is ze natuurlijk totaal ongevoelig.

Verbieden

Helaas werkt de buitenwereld ook niet echt mee. Het zou natuurlijk een stuk handiger zijn als iedereen het zou verbieden, maar dat is niet zo. Ik hoor dat andere ouders niet zo moeilijk doen en hun kinderen laten drinken onder het mom van: liever dat ze het doen waar ik het in de gaten kan houden dan dat ze het stiekem doen. En als ik mijn dochter mag geloven, schenken sommige ouders gewoon alcohol op feestjes, in ieder geval op de feestjes waar alle pubers graag komen. Dat plaatst mij met mijn strikte regels meteen in de niet benijdenswaardige positie van strenge zeurkous.

En nu met de feestdagen wil ze thuis drinken. Een glas wijn moet toch kunnen? Ál haar vrienden mogen dat, dus waarom zij niet? Maar ook nu houd ik mijn poot stijf. Want dat onder mijn ogen drinken zie ik niet als een vorm van controle, het opent juist de deur naar thuis drinken. Want als het met kerst mag, dan mag het ook met oud en nieuw en met verjaardagen en in het weekend.

Dilemma

Mijn nee blijft dus nee. En hoewel ik nu de stomste moeder ever ben, weet ik dat dat wat ik zeg toch echt wel beklijft in dat puberbrein van haar. Later zal me dankbaar zijn. En hoewel het echt niet altijd makkelijk is om nee te blijven zeggen tegen alcohol voor kinderen, blijf ik vasthouden aan de wetenschap: voor hun gezondheid en hun verdere ontwikkeling is het echt beter om dat eerste glas uit te stellen tot ze 18 zijn. Ik kijk ondertussen uit naar haar achttiende verjaardag. Dan is het dilemma vanzelf opgelost en hoef ik er niet meer zo spastisch over te doen.

***

FF NIKS

Met de NIX18 campagne willen het ministerie van VWS en een groot aantal partners het beeld versterken dat niet drinken en roken tot je achttiende normaal is. Hierbij is het belangrijk dat ouders niet zelf het eerste glas geven. Als ouders in gesprek met hun kind blijven, regels stellen en het goede voorbeeld geven, neemt de kans dat hun kinderen beginnen met roken of drinken af. De NIX18-campagne roept ouders dan ook op om hun kinderen tijdens de komende kerstdagen en Oud & Nieuw geen alcohol te geven. Om deze boodschap te ondersteunen schreef rapper en singer-songwriter Glen Faria voor NIX18 het nummer ‘FF NIKS’, waarin hij bezingt waarom hij zijn eigen 17-jarige zoon alles geeft, maar uit liefde nog even geen alcohol schenkt.

]

***

Meer lezen over alcohol en jongeren? Ga naar nix18.nl. Dit artikel hebben we samen geschreven met de Rijksoverheid/NIX18.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Hoe pubers geld uitgeven, op 25 totáál onlogische manieren

We proberen al een paar jaar het uitgeefgedrag van onze pubers te doorgronden, maar het is ons nog steeds niet gelukt om enige lijn...

Uitgaven van je puber meekijken: of niet?

Als geen ander kent Martine het genoegen van stiekem chocolade eten. Maar pubers slaan soms een beetje door. Haar kinderen hebben de neiging het...

Hoe pubertroep in huis ook zo zijn voordelen kan hebben

Met pubers kan je huis een bende worden en hun kamers onbegaanbaar. Je kunt tegen troep vechten, maar je kunt het ook laten. Er...

Zeggen jouw pubers het ook al? In Vlaanderen zeggen alle kinderen ‘Ewa ja’

In Vlaanderen is de woordcombinate 'Ewa ja' verkozen tot kinderwoord van het jaar, boven woorden zoals 'wajo', 'cutie', 'epsich' en 'saai'. Maar liefst 247.018...

40 dingen die ik denk als mijn puber alweer vrij van school heeft

De jongste puber van Anne zit in de derde klas en heeft vandaag vrij. Zomaar. Of nou ja, er was iets met vergaderen, en...

#sorryjohan maakt pijnlijk duidelijk hoe zwaar veel homo’s het hebben (gehad) als puber

Trending op Twitter vandaag: de hashtag sorryjohan. Hierin geven homo's en lesbo's commentaar op uitspraken van Johan Derksen in het programma Voetbal Inside. Daarin...