Prima dat NIX18, maar hoe dan?

Anne staat volledig achter NIX18. Maar wat als pubers nieuwsgierig worden naar drank en jou voor de voeten werpen dat jij pas 15 was toen je je eerste alcohol dronk? Een (herkenbaar) dilemma.

Wat alcohol betreft, voel ik me een halfbakken opvoeder met de daadkracht van een amoebe. NIX18, ik sta er volledig achter, maar vind het echt heel moeilijk te handhaven met een dochter van 17. Want ja, ze is geen muurbloempje, maar een normale puber die ik niet constant in de gaten kan houden. Dat wil ik ook helemaal niet, want ik vind dat ik haar los moet laten zodat ze haar eigen keuzes kan maken en zich kan ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Maar ja, om haar die eigen keuze te laten maken om te gaan drinken, vind ik lastig. En omdat ik niet weet hoe ik dat precies moet aanpakken, roep ik de hele tijd dat ze te jong is om te drinken. De kracht zit in de herhaling tenslotte.

Hersenen

Ik wil het ook thuis echt niet toestaan, want ik weet hoe schadelijk het is voor die mooie hersenen van haar. Bovendien gaan pubers die geen alcohol mogen drinken, in hun latere leven minder drinken dan diegenen die het wel mogen. In haar pleidooi voor de toestemming om te mogen drinken, werpt zij mij op haar beurt voor mijn voeten dat ik al alcohol mocht drinken sinds mijn 15e. En voor de argumenten dat we toen geen idee hadden hoe schadelijk het was, is ze natuurlijk totaal ongevoelig.

Verbieden

Helaas werkt de buitenwereld ook niet echt mee. Het zou natuurlijk een stuk handiger zijn als iedereen het zou verbieden, maar dat is niet zo. Ik hoor dat andere ouders niet zo moeilijk doen en hun kinderen laten drinken onder het mom van: liever dat ze het doen waar ik het in de gaten kan houden dan dat ze het stiekem doen. En als ik mijn dochter mag geloven, schenken sommige ouders gewoon alcohol op feestjes, in ieder geval op de feestjes waar alle pubers graag komen. Dat plaatst mij met mijn strikte regels meteen in de niet benijdenswaardige positie van strenge zeurkous.

En nu met de feestdagen wil ze thuis drinken. Een glas wijn moet toch kunnen? Ál haar vrienden mogen dat, dus waarom zij niet? Maar ook nu houd ik mijn poot stijf. Want dat onder mijn ogen drinken zie ik niet als een vorm van controle, het opent juist de deur naar thuis drinken. Want als het met kerst mag, dan mag het ook met oud en nieuw en met verjaardagen en in het weekend.

Dilemma

Mijn nee blijft dus nee. En hoewel ik nu de stomste moeder ever ben, weet ik dat dat wat ik zeg toch echt wel beklijft in dat puberbrein van haar. Later zal me dankbaar zijn. En hoewel het echt niet altijd makkelijk is om nee te blijven zeggen tegen alcohol voor kinderen, blijf ik vasthouden aan de wetenschap: voor hun gezondheid en hun verdere ontwikkeling is het echt beter om dat eerste glas uit te stellen tot ze 18 zijn. Ik kijk ondertussen uit naar haar achttiende verjaardag. Dan is het dilemma vanzelf opgelost en hoef ik er niet meer zo spastisch over te doen.

***

FF NIKS

Met de NIX18 campagne willen het ministerie van VWS en een groot aantal partners het beeld versterken dat niet drinken en roken tot je achttiende normaal is. Hierbij is het belangrijk dat ouders niet zelf het eerste glas geven. Als ouders in gesprek met hun kind blijven, regels stellen en het goede voorbeeld geven, neemt de kans dat hun kinderen beginnen met roken of drinken af. De NIX18-campagne roept ouders dan ook op om hun kinderen tijdens de komende kerstdagen en Oud & Nieuw geen alcohol te geven. Om deze boodschap te ondersteunen schreef rapper en singer-songwriter Glen Faria voor NIX18 het nummer ‘FF NIKS’, waarin hij bezingt waarom hij zijn eigen 17-jarige zoon alles geeft, maar uit liefde nog even geen alcohol schenkt.

]

***

Meer lezen over alcohol en jongeren? Ga naar nix18.nl. Dit artikel hebben we samen geschreven met de Rijksoverheid/NIX18.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Kleding kwijt? Grote kans dat ze in de kast van je puber liggen

De nieuwe modetrend onder pubermeisjes is zo groot mogelijke kleding aantrekken. Vaders vinden het wel best, totdat ze hun eigen kleren niet meer kunnen...

Pubers onder de 18 weten heel goed hoe ze aan alcohol kunnen komen

In Nederland mag je vanaf je 18e alcohol drinken. Deze alcoholwet zorgt er niet per se voor dat pubers die jonger zijn niet drinken....

Dit doen pubers als jij niet metéén reageert op hun WhatsApps

Oké, je doet je best om stand-by te staan. Maar soms lukt het niet. Dan ben je aan het werk. Of heb je een...

Waarom Nederlandse pubers het eigenlijk best relaxed hebben

Martine was de afgelopen weken in Groot-Brittannië, en verbaasde zich over hoe heftig het er daar soms aan toe gaat. Dan hebben onze kinderen...

Leuk vooruitzicht voor de pubers (not!). Zo ga je naar een club in de 1,5 meter-samenleving

Snakken je pubers (en jij) ook naar een avondje lekker dansen en feesten? Dat gaat met die 1,5 meter-samenleving never nooit lukken natuurlijk. De...

Helpen met huiswerk; streng zijn of aanpakken met fluwelen handschoenen?

Als je je puber gaat helpen met huiswerk krijg je vaak de zin 'Ik wil nog even mijn potje afmaken',  naar je hoofd geslingerd....

Merkkleding, ja of nee?

Sommige pubers willen louter kleren aan van een merk. Reden? Omdat iedereen het draagt. En op zich niks mis met een merk, maar met...

Een kijkje in de wereld van pubers

Manmanman, het valt niet mee om puber te zijn. We zeggen wel dat ze ze begrijpen, we zijn immers zelf ook puber geweest, maar...

Leuk voor je puber: kort lesje kunst in Parijs

Je kunt je pubers meenemen naar Parijs voor de nodige kunsteducatie, of je laat ze deze video zien met David van Michelangelo in de...

Die onredelijke puberwoedeaanvallen, ga er maar aan staan

Onredelijke puberwoedeaanvallen, onze co-pubermoeder Caro van Wine Up had er over gehoord, maar het blijft wennen als haar dochter ontploft. Om niks. ‘Maaaaam! Mam!!’  Het...

Fotosessie in Lech: puber-prinsessen in de sneeuw

Het was vandaag weer het jaarlijkse fotomoment met de koninklijke familie in de Oostenrijkse sneeuw. In Lech poseerden de prinsessen en hun ouders voor...

Laat zien aan je pubers: Corona is geen grap

De Volkskrant had vanmorgen een reportage over kinderen en pubers op trapveldjes die ondanks de voorschriften voor social distancing toch blijven voetballen en rondhangen....

Wow, er komen vier nieuwe Harry Potterboeken

Mocht je je puber aan het lezen willen krijgen: misschien wordt hij/zij blij van de nieuwe serie Harry Potterboeken. Het zijn geen verhalen, maar...