Onderwijskeuze pas in derde jaar middelbare school

Onderwijskeuze pas in derde jaar middelbare school

In het onderwijspact dat vandaag gepresenteerd wordt pleiten onderwijsorganisaties dat de onderwijskeuze pas in derde jaar van de middelbare school moet worden gegeven. 

Kinderen moeten pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies voor het vmbo, havo of vwo krijgen, en niet al in groep acht van van de basisschool. Dat vinden onderwijsorganisaties die het onderwijspact vandaag presenteren. Het pact is een discussiestuk over de toekomst van het onderwijs in Nederland waarin onder meer het lerarentekort, toenemende werkdruk en kansenongelijkheid aan bod komt. Bijna alle werkgeversorganisaties, onderwijs- en studentenbonden schaarden zich erachter.

Prestatiedruk verminderen

Volgens de partijen zorgt de vroege selectie voor prestatiedruk bij kinderen. ‘Er wordt op jonge leeftijd te veel van kinderen gevraagd’, zegt Pieter Lossie van scholierenbond LAKS in de Telegraaf. ‘Dat zorgt voor een toename in stress gerelateerde klachten en burn-out. Ook leraren zijn hier de dupe van.’ Volgens de onderwijsorganisaties ervaren nu zowel leerlingen als scholen te veel druk door een vroege selectie van kinderen. ‘Er wordt op jonge leeftijd te veel van kinderen gevraagd. Dat zorgt voor een toename in stress gerelateerde klachten en burn-out. Ook leraren zijn hier de dupe van’, aldus Lossie.

In het onderwijspact staan plannen over de toekomst van het onderwijs in Nederland en is opgesteld door onder meer LAKS, CNV Onderwijs, de VO-raad en de MBO Raad.

***

Lees ook: Achterstand bij brugklassers en waarom Pubers school fan-tas-tisch vinden

Geschreven door
More from Saskia Smith

De pubermeisjes voor Toren C zijn de perfecte luizenmoeders

De pubermeisjes van Toren C zijn expert als het gaat om luizen...
Lees verder