Hoezo laat je je puber alcohol drinken? Moet toch kunnen? Wat een onzin!

Gericht beleid op roken en drinken

Je puber gezellig een glas wijn of biertje mee laten drinken, Saskia doet er niet aan mee. En ja, ze drinkt zelf ook, maar ouders zijn nu eenmaal niet de maat der dingen. 

Eerder hadden we op Tishiergeenhotel een artikel over waarom je in godsnaam je puber Radler 0,0 zou laten drinken. Pubers alchoholvrij bier laten drinken is een opstap naar het echte werk, namelijk bier mét alcohol drinken. Dat werd door sommige ouders zuur en belerend gevonden. Want hoe erg is het eigenlijk zo’n nepbiertje? Het hoort er toch gewoon bij? Los van de vraag waar het dan bij hoort; bij een feestje? bij je kind? bij het opvoeden?, verwonderde ik me er vooral over dat er best makkelijk wordt gedacht en gedaan over pubers en alcohol.

Wij dronken allemáál op ons 15e

In de discussie over wel of geen alcohol hoor ik vaak dat ouders er eigenlijk niet zo’n probleem mee hebben als hun kinderen alcohol drinken. Dat kan toch geen kwaad? En het is toch leuk als je puber (mee)drinkt? En dronken wij allemaal niet al op ons vijftiende? Lurkten wij ook niet in de weekenden aan de flessen Pisang Ambon, Blue Curacao of Bessen? Ongetwijfeld, maar niet alles van vroeger is beter. We lopen toch ook niet meer met schoudervullingen? Luisteren toch ook geen muziek meer van een cassettebandje? En we lurken al helemaal niet meer aan die groene of blauwe fles. Ik bedoel maar.

Dat wij vroeger op ons 15e konden drinken lijkt me dan ook geen reden om je puber óók te laten drinken. Ik ben op mijn zestiende echt wel eens dronken thuisgekomen, maar moet ik mijn pubers hetzelfde laten doen? Mijn eerste sigaret rookte ik op diezelfde leeftijd, een jaar later stak ik een joint op, mogen ze dat dan ook? Omdat ik het ook heb gedaan?

Dronken pubers

En nee, ik ben absoluut niet roomser dan de paus, want ik drink. Weliswaar met mate, maar toch. En ook gewoon thuis, in het bijzijn van mijn pubers. Maar dat is voor mij geen reden om hen ook een glas in te schenken. Er zijn meer dingen die ik doe waarvan ik niet wil dat mijn pubers het doen. Ik laat ze niet in mijn auto rijden, niet op mijn laptop werken, ze mogen geen lening afsluiten dingen en niet ons huis verbouwen, dingen die ik wél allemaal doe. Ik snap dan ook niet zo goed waarom ouders soms zo makkelijk zijn als het gaat om pubers en drinken. Willen ze geen ‘nee’ zeggen? Of denken ze dat hun pubers geen ‘nee’ willen horen? Omdat ze zelf drinken? Omdat ze een toffe ouder willen zijn?

Ik ben op verjaardagsfeestjes geweest waar vijftienjarigen aangeschoten rondliepen. Terwijl hun ouders gezellig aan het kletsen waren. Ik weet van sweet sixteen puberfeestjes waar ouders zelf het bier en de wijn voor kochten. Ik ken moeders die niet kunnen wachten om met hun dochter gezellig een wijntje te drinken. Waarom dan? Heb je het nu niet gezellig? Is een feestje minder leuk als er niet gedronken wordt? Als je zo denkt, doe je vast een boel feestjes tekort.

Effect van alcohol op puberhersenen

Dat onze ouders voor ons niet zo streng waren wat betreft alcohol is overigens niet zo heel gek. Wij, zeg ruim genomen iedereen tussen de 40 en 50 jaar, zijn opgevoed door ouders die weer van hun ouders als kind een dopje jenever kregen, want daar sliepen ze lekker van. Ik bedoel maar. En vroeger was er gewoon minder bekend hoe schadelijk alcohol voor dat jonge puberbrein is. Maar met de wetenschap van nu zou je beter moeten weten dan je kind een glas wijn of bier onder zijn of haar puberneusje te duwen.

Neuropsycholoog en onderzoeker Sabine Peters onderzocht wat de effecten zijn van alcohol op puberhersenen. Op jonge leeftijd beginnen met drinken is volgens haar schadelijk omdat de hersenen van pubers nog in ontwikkeling zijn. De verbinding tussen hersencellen is nog niet zo robuust als bij volwassen en daarom kan er makkelijk iets kapot gaan. Er is ook een verschil te zien in de frontale cortex, daar waar rationele processen plaatsvinden, bij jongeren die drinken en jongeren die niet drinken.

Drinken vanaf je 25ste

En bij een ander onderzoek ontdekten neurowetenschappers dat alcohol de uitlopers afbreekt van hersencellen cellen die met elkaar in verbinding staan. Kinderartsen pleiten daarom zelfs om de minimum leeftijd voor alcoholconsumptie te verhogen naar 25 jaar, het moment dat je hersenen officieel volwassen zijn en alle hersencelverbindingen ‘af’ zijn. Het moge duidelijk zijn: alcohol is voor pubers gewoon geen goed idee. Ik leg mijn pubers dan ook uit wat alcohol, en drugs, met je doen en waarom ik vind dat ze moeten wachten tot ze 18 zijn en liever nog wat ouder. Mijn pubers zullen het ook thuis niet krijgen, ook niet om even te proberen, of gewoon gezellig mee te drinken. En er zal ongetwijfeld een moment komen dat ze het uit nieuwsgierigheid gaan proberen, en dat moeten ze dan ook zeker doen, maar het feit dat het thuis niet mag zet hopelijk de rem er een beetje op.

In de discussie die ontstond naar aanleiding van het Radler-artikel, zegt Marjolein dat het inmiddels allang bewezen is dat kinderen die op jonge leeftijd alcohol drinken een aanmerkelijk grotere kans hebben op problematisch alcoholgebruik, zo niet verslaving. Ze vindt dat wij ouders niet de maat der dingen zijn. Als we vinden dat ‘het moet kunnen’, en pubers ‘moeten leren drinken’, dan moeten we ook consequent zijn en onze jonge pubers een pilletje in hun mik schuiven. Want dan leren ze verantwoord omgaan met drugs. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. 

Meer weten over alcohol? De serie Bezopen uit 2014 laat zonder oordeel zien wat alcohol met je doet.

***

Lees ook Waarom pubers makkelijker zijn dan peuters en Deze puberouders ken je allemaal

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Puberzonen die in de kou gaan stappen? Laat ze vooral deze video zien!

Leuk dat stappen van onze puberzonen en van kroeg naar kroeg hoppen,...
Lees verder