Pubers die 0,0 drinken, wie heeft in godsnaam bedacht dat dat een goed idee is?

Biertje?

Gisteren in het nieuws: bij pubers die een 0,0 biertje opentrekken, wordt de stap naar ‘echt’ alcohol drinken kleiner, zeggen experts. Saskia vindt het ook bizar dat jonge pubers al aan het alcoholvrije bier zitten. 

Noem me een zeikerd, maar dat jonge pubers aan een flesje alcoholvrij bier lurken vind ik vreselijk. Ik vind bier überhaupt niks, het smaakt naar bitter afwaswater en je gaat er enorm van uit je bek stinken, dus die irritatie wat betref bier is er bij mij al snel. Maar dat we het een goed idee vinden dat we een flesje nepbier door kinderen laten drinken en doen alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, daar zit voor mij geen enkele logica in.

De eerste keer dat ik kinderen met een flesje Radler zag lopen was op een basisschoolfeestje. Elf en twaalfjarigen die op het schoolplein met een flesje in de hand rondliepen. Juist. Ik wilde flink van wal steken, want ik kende deze biervariant niet en dacht dat die kinderen een flesje van een ouder hadden geconfisqueerd, maar werd tegengehouden door een moeder die kirde dat het heus geen echt bier was en dat het geen kwaad kon. Onder de dwingende zeg-er-alsjeblieft-niks-van-blikken van mijn kinderen knikte ik zuinig naar de vrouw die halfdronken, in haar glas zat bier met alcohol, voor me stond en slikte mijn preek in.

Na die keer zag ik het steeds vaker. Op een willekeurig feestje, op een warme zomerdag, maar ook gewoon op een regenachtige verjaardag. ‘Biertje?’, werd er gevraagd, meestal aan de ouders, maar als het kind hard mee knikte werd er voor hem of haar een flesje alcoholvrij gepakt. Moet toch kunnen? Ook mijn pubers waagden zich aan het goedje. Ik vond het niks, maar weet ook dat wat je verbiedt willen ze juist, dus stemde ik toe. Ik vond het een raar gezicht. Twee van die jonge kinderen die tegen een tuinhek aanleunen en bier drinken alsof ze een stel oude mannen zijn die in de herfst van hun leven de hoogtepunten van de dag met elkaar doornemen onder het genot van een pilsje. Ik siste ze toe dat ze er maar flink van moesten genieten wat meer dan dit biertje zouden ze niet krijgen. Op geen enkel feestje trouwens – overigens heb ik hetzelfde met kinderchampagne, ook al zo’n belachelijk gegeven. Hoezo kinderchampagne? Noem het gewoon limonade, ofzo.

Wat ik niet snap is dat ouders hier een nogal makkelijke ‘moet toch kunnen’ houding hanteren. Waarom willen we kinderen het gevoel geven dat ze best bier kunnen drinken? Dat het dan gezellig is, en ze erbij horen? Dat er geen feest is zonder bier? Ik snap dat de afdeling marketing bij het bierconcern in de handen wrijft. Want een kind dat dit nu lekker vindt en daar een goed gevoel bij krijgt, wordt wellicht een toekomstige bierdrinker. Je geeft als ouder toch impliciet de boodschap mee dat alvast met bier beginnen een goed idee is. Het geeft pubers ook het gevoel dat ze met dat flesje in de hand heel volwassen bezig zijn, iets wat ze nu eenmaal graag willen. Ook al is het dan net alsof.  En vergeet ook niet dat ze op deze manier wennen aan die bittere smaak. Weliswaar zit Radler boordevol suiker, maar het smaakt ook een vleugje naar echt bier.

Grappig genoeg zijn we als het om roken gaat een stuk feller. Die Shisha pen of Flavor Vapes waren dan ook niet lang en vogue. Menig wenkbrauw schoot onmiddellijk in een frons bij het zien van een inhalerend kind. Niet goed, geen goed voorbeeld, dus weg er mee. Maar met alcohol gelden er blijkbaar toch andere regels. Dan vallen ouders ineens in een soort laamaawaaien-rol waarin ze ook nog eens met hun kind de flessenhalzen tegen elkaar laten klinken, bij wijze van proost. Dat je daarmee een positief imago van (bier) drinken creëert, drinken is leuk en hoort erbij, daar staan veel ouders niet bij stil. Maar denk daar vooral wel aan als je kind ladderzat thuiskomt en de boel onderkotst.

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren...
Lees verder