Veel pubermeisjes snappen niet precies hoe dat nu zit met hun cyclus

Veel pubermeisjes snappen niet precies hoe dat nu zit met hun cyclus

De dochter was Anne werd onlangs voor het eerst ongesteld. Een mooi moment voor een goed gesprek. Over menstruatie gedoe, gebruik van maandverband en tampons, maar ook over hoe hun cyclus werkt, want veel meisjes hebben geen idee. 

Ik kreeg een appje van mijn dochter: ‘ik geloof dat ik ongesteld ben geworden.’ Ze was op school, dus ik schoot vooral in een praktische modus: heb je maandverband bij je? Weet je hoe je het moet gebruiken? En nee, dat laatste is geen gekke vraag. Van vriendinnen met dochters die al ongesteld zijn weet ik dat meisjes een maandverbandje ook verkeerd om in hun onderbroek kunnen doen, dus met de plakstip naar boven, met alle gevolgen van dien.

Die middag besloot ik de kennis van mijn dochter over haar eigen lichaam te peilen. Wist ze bijvoorbeeld hoe de menstruatiecyclus verloopt? Het werd een beetje onsamenhangend verhaal. Iets met klok en klepel. Ook haar vriendinnen wisten het niet helemaal bleek toen ik daarnaar vroeg. Er bleken veel verhalen over menstrueren rond te gaan. Dat je bijvoorbeeld vruchtbaar bent als je ongesteld bent, dat je minstens elk uur je maandverband moet wisselen, dat je ziek wordt als je tampons gebruikt, dat je niet mag sporten en geen vette dingen mag eten. Het zijn, grappig genoeg, de verhalen die ook rondgingen toen ik puber was en ongesteld was geworden.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Dat meisjes nog steeds denken dat ze vruchtbaar zijn als ze ongesteld zijn, daar schrok ik wel van. Aan de andere kant, we lichten onze kinderen goed voor, maar soms stappen we ook te snel door de materie heen. Ik kan me niet herinneringen dat mijn moeder me precies heeft uitgelegd hoe dat zat met die 28 dagencyclus. Ik heb dat zelf moeten uitvogelen. En er is niks mis mee om zelf dingen te ontdekken, maar in geval van je eigen lichaam vind ik dat mijn dochter moet weten wat er gebeurt.

De vrouwelijke cyclus duurt gemiddeld 28 dagen (het is bij elke vrouw anders) van de eerste dag van je ongesteldheid tot en met de laatste dag vóór het begin van je volgende menstruatie. Je kunt het min of meer opdelen in drie fasen, de fase waarin de eicel rijpt en de ovulatie (eisprong), de fase van het klaarmaken van de baarmoeder voor een eventuele innesteling van de bevruchte eicel en de menstruatiefase waarin de baarmoeder de niet bevruchte eicel afstoot. Ik vertelde deze informatie zo klinisch mogelijk, omdat mijn dochter, ze is 14, nog helemaal niet met seks of zwanger worden bezig is en een vies gezicht trekt als ik die woorden noem.

Bijhouden met een app

Ik tekende er ook nog een weekschema bij om het een en ander duidelijk te maken. Dus dat de eerste week van je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en dat je dan 28 dagen door moet tellen zodat je weet wanneer je volgende menstruatie is. En er dus een beetje op voorbereid bent. De tweede en derde week zijn de vruchtbare dagen en de laatste week maakt de baarmoeder schoon schip. Mijn dochter keek naar het papier dat voor haar lag en de weken en getallen die ik erbij had gezet. Ik dacht even dat ze een leven voor zich zag van tellen en bijhouden en ik agenda krabbelen, wat ik ook heb gedaan. Ik wilde net uitleggen dat je gewoon een stip in je agenda kunt zetten, toen ze haar telefoon uit haar zak viste. Met drie klikken had ze een app gedownload die haar cyclus bijhoudt. Inclusief een herinneringsmelding voor als ze ongesteld wordt zodat ze nooit zonder maandverband zit. Of ze nu wel snapt hoe het werkt, vroeg ik. Ja, knikte ze. En anders vertelt deze app het me, roept ze snel voordat ze de kamer uitloopt.

***

De laatste loodjes voor de zomervakantie…

Tags from the story
,
Geschreven door
More from Anne Boesman

Een puber die op zaterdagochtend naar zijn baantje gaat in 45 irritante stappen

De veertienjarige zoon van Anne heeft een baantje, vakken vullen in de...
Lees verder