Daar gaat-ie weer, mijn boemerang-puber

De zoon van Saskia vliegt uit. Alweer. Want hij ging al eerder het huis uit, maar kwam dan toch weer thuis wonen. Deze keer gaat haar boemerang-puber naar Australië. Met een open ticket.

Deze week is het meer dan hectisch bij ons thuis, want mijn oudste kuikentje vliegt uit. Alweer. De afgelopen twee jaar is hij al een paar keer uitgevlogen, maar kwam altijd weer terugfladderen. En nu staat hij op het punt om naar Australië te gaan.

Mijn boemerang-puber vloog twee jaar geleden ook al uit, omdat hij toen vier maanden op een kamer van een vriend kon passen. Daarna was hij twee weken thuis en vertrok vervolgens voor acht maanden naar een huis van een vriend die stage ging lopen in het buitenland. Begin van dit jaar was hij vier maanden in Midden-Amerika en nu gaat hij dus naar Australië.

Uitvliegen en terugvliegen

Zo’n boemerang-puber gooi je, bij wijze van spreken, de straat op, maar komt dus altijd weer terug. Het ene moment loopt hij met plastic Albert Heijn-tassen vol kleren, opladers en zijn Playstation de deur uit, het volgende moment staat hij met diezelfde tassen weer voor mijn neus. Hij is niet de enige, overigens. De krappe woningmarkt in de meeste grote steden zorgt ervoor dat betaalbare huizen of kamers schaars zijn. Dus veel jongeren hoppen van oppashuis naar oppashuis.

Elke keer als hij weggaat, vind ik dat vreselijk. Het is stil in huis, ik mis zijn grapjes, zijn vrolijkheid, de reuring die hij meebrengt, zijn verhalen. Toen hij na een zomer lang huis-hoppen weer thuis kwam wonen, snapte ik na twee weken ook wat ik níet had gemist. Door het hele huis lagen zijn kleren, schoenen en tassen, ‘s avonds laat maakte hij nog stapels tosti’s, want trek, en veel ruimte op de bank was er met dat lange puberlijf van hem ook niet meer.

Wennen

Dat pubers uitvliegen is goed. Ze worden er zelfstandig en zelfredzaam van. Ze leren (nog) beter omgaan met geld en moeten hun eigen hachje zien te redden als ze voor de deur staan en zich realiseren dat hun sleutel nog binnen ligt. Dat pubers vervolgens weer terug het nest in vliegen is fijn en gezellig, maar vergt ook veel geduld en doorzettingsvermogen, van beide partijen. Ik moest, toen mijn zoon wegging, wennen aan dat ik veel minder boodschappen in huis hoefde te halen, minder hoefde te koken, minder hoefde te wassen en dat als ik thuiskwam, het huis nog net zo netjes was als dat ik het had achtergelaten. Toen hij weer terugkwam werd alles weer teruggedraaid en moest ik dáár weer aan wennen. Hij moest op zijn beurt weer wennen aan de regels hier in huis, die nu eenmaal anders zijn dan als je op jezelf woont.

De boemerang-puber komt terug

En nu gaat hij dus naar Australië. Met een open ticket. Eerst gaat hij werken, daarna ziet hij het wel. Ik vind het geweldig dat hij dit gaat doen, en ik vind het vreselijk. Het liefst ga ik met hem mee, maar dat lijkt me niet bevorderlijk voor dat hele loslaatproces. Bovendien gaat hij met een vriend en dat is honderd keer leuker dan met je moeder. Ik weet dat ik de eerste dagen met een zwaar hart door het huis zal lopen en hem intens zal missen. Ik weet ook dat er weer een dag komt dat ik het wel lekker vind dat er in de ochtend gewoon nog brood in de broodtrommel ligt en dat mijn keuken niet is ontploft.

Maar zo ver is het nog niet, want hij staat nu op het punt om weg te gaan. Er moeten nog allerhande spullen worden gekocht, op het allerlaatste moment, natuurlijk, en worden de reisplannen steeds aangepast en bijgesteld, want er is zoveel te zien en te doen. Ik ga hem missen, die reislustige puber van me, dat spreekt voor zich, maar weet ook dat hij weer terugkomt. Tenminste, daar ga ik vanuit, want ik heb hem verboden om voorgoed weg te blijven en hij mag ook niet aan iemand ‘blijven plakken’ daar. Ik hoop dan ook dat het niet al te lang duurt voordat hij weer terug boemerangt.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

42 dingen die pubers roepen als je vraagt of ze een klusje willen doen

De keuken opruimen, koken, de badkamer schoonmaken; het zijn allemaal klusjes die pubers prima kunnen doen. Alleen... ze weigeren categorisch. Of proberen op allerlei...

17 dingen waaraan je de derdeklasser meteen herkent

Je puber is geen rookie meer op school, maar het examen is ook nog lang niet in zicht. Daar gedragen ze zich dan ook...

Juliëtte dronk voor het eerst sinds haar puberteit weer bessen-ijs

Ik kwam een oude schoolvriendin tegen in mijn oude dorp. Ging iets met haar drinken. ‘Zullen we een bessen-ijs bestellen, net als vroeger?’ vroeg...

Hooikoorts en examens; sommige pubers hebben het dubbel zwaar deze dagen

Hooikoorts is geen pretje, helemaal niet als je ook nog moet leren voor je examens. Met gezwollen traanogen lezen wat er in dat boek...

Help! Mijn bankrekening raakt steeds leger, en die van mijn puber steeds voller

De pubers van Martine zijn net als iedereen bijna elke dag thuis. Eten dus ook de hele dag thuis. En daardoor heeft Martine nu...

‘Neem een hond’, en andere wijze dingen die schrijvers hebben gezegd over tieners

De citaten van deze schrijvers (en, ok...) Johnny Depp zijn precies in de roos. “People worry about kids playing with guns, and teenagers watching violent...

Carine schrijft een ontroerende brief aan Isa, haar dochter met down

Vandaag is het Wereld Downsyndroomdag. Carine, moeder van Isa die het syndroom van Down heeft, schrijft haar dochter een open brief. Omdat ze aan iedereen,...

Deze pestkop laat zien dat het is nooit te laat is om spijt te hebben van pesten

Twitteraar Sjoerd Hermsen ontving via Linkedin dit briefje van een jongen die hem vroeger heel erg pestte. Hij deelde dit op Twitter. Over waarom...

Is het een goed idee om de zomervakantie in te korten?

De Onderwijsraad heeft in een advies aan het kabinet een aantal opties gepresenteerd voor het weer opstarten van het onderwijs. Een ervan is het...