Na alle knuffels, spenen en speelgoed van weleer, blijken we nog lang niet verlost te zijn van verloren voorwerpen. Onze pubers kunnen er wat van. Maar naast materiële zaken als oortjes, opladers en fietsen, raken ze meer kwijt. Hun geduld bijvoorbeeld.
Geduld
Logisch wel dat je dat verliest, als je ademende ouders in de buurt hebt. Of een zusje dat een screenshot verspreidt van een Snapchat, waar je lodderig met tig shotjes voor je neus te zien bent.
Motivatie (1)
Tuurlijk was je gemotiveerd voor de middelbare school. Tijdens open dagen althans. Dan blijken er namelijk broodjes kroket, suikerspinnen en Franse kaasjes voorhanden. Maar hoe anders is de praktijk met verlepte bolletjes zweetkaas of ieuw, broodjes GEZOND. Dan blijft er niets anders over dan je zuurverdiende zakgeld aan de Appie Happie te doneren, en de schoolmotivatie keldert evenredig met je banksaldo.
Motivatie (2)
En dan school zelf. Who on earth heeft ooit bedacht dat je na de basisschool nóg jaren naar school moet, terwijl je ook kunt gamen, shoppen of YouTube-filmpjes kijken. Bovendien is het ongetwijfeld ergens bewezen dat tienerhersenen zo’n schoolsysteem helemaal niet aankunnen. Wie kan er nu oeverloos stilzitten, oninteressante feiten onthouden en vooral…luisteren naar dombo’s van docenten!
Planningsvaardigheid
Het begon best aardig in de brugklas met plannen. Naast plannen lag de focus daar op ‘leren leren’. Maar ja. Dan blijkt door de jaren heen dat het nergens voor nodig is om weken van tevoren te beginnen met proefwerken te ‘leren leren’. Met een beetje mazzel scoor je gewoon een 5,5 als je de avond ervoor de stof even diagonaal scant.
Hulpvaardigheid
Natuurlijk is helpen geen probleem. Bijvoorbeeld bij het leegeten van koelkast, snoeplade en door ervoor te zorgen dat de (af)wasmachine voldoende werk heeft. Maar hoezo is het dan óók nog nodig om die koelkast te vullen en de afwasmachine te legen?
Goed humeur
Het is gezellig lachen gieren en brullen als de matties er zijn. Zeker met wat biertjes op tafel en chips ernaast. Maar niet gek toch, dat zo’n goed humeur als sneeuw voor de zon verdwijnt? Want hop, daar dwingt die loedermoeder je weer over die vloer te kruipen op zoek naar alle bierdopjes die jouw vrienden – dus niet jij – hebben laten rondploppen. En als tweede bezigheidstherapie schrob je het tapijt, vanwege die anderhalve paprikachips-kruimel. Dat Kinderwetje van Van Houten hè, was die soms afgeschaft?
Doorzettingsvermogen
Het hele leven is al doorzetten. Dus waarom moet je per se ‘doorzetten’ als je je studie niet leuk vindt? Of als je toch alleen maar onvoldoendes haalt. Dan switch je gewoon van opleiding toch? Of wacht. Helemaal stoppen is de optie. Geen gedoe, geen gezeur, alleen maar vrije tijd. Yolo.
ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands)
‘Hij wilt’, ‘Ik heb gekent’, ‘Me boek’. Ingewikkeld, al die ABN-regels, dus voor het gemak wordt er weleens wat vergeten. Bovendien, ‘me’ is korter dan ‘mijn’, dus sneller. Tijd is geld, mensen. En iedereen begrijpt wat wordt bedoeld met ‘me boek’. En sowieso (sws) is het ook efficiënter om te appen in pubertaal: mr msschn hbbn w drvr n opldng ndg?
Levenslust
YOLO (You Only Live Once), is wat de klok slaat. Meestal dan. Maar ook logisch dat de lust om te leven er weleens bij inschiet. Want yo, ‘leven’ doe je pas met een baco’tje of wat. En bij voorkeur in een club. Als het effe kan op Ibiza. Of Terschelling, ook goed. Met je beste vrienden. Zonder ouders dus. Maar guess what? Je halve leven cirkelen die ouders om je heen. Doei ‘levenslust’.
Geheugen
Geheugenverlies of selectief geheugen? Boeit niet. Belangrijkste is te onthouden hoe duur festivalkaartjes zijn. En hoeveel Tikkies je moet versturen naar je ouders voor al die onvoorziene kosten. Maar dat je bent vergeten hoe laat je ook alweer thuis moest zijn, wanneer Tante Bet jarig is en dat je morgen een toets hebt, dan is er echt sprake van geheugenverlies. Niets aan te doen. Kan de beste overkomen. Bijkomend voordeel: kwijtgeraakte levenslust is snel teruggevonden!