Wat heerlijk, pubers die precies weten wat je nodig hebt

Wat heerlijk, pubers die precies weten wat je nodig hebt

Het is zo’n dag dat niks lekker loopt, nieuws hard binnenkomt en werk niet echt opschiet. Geen fijne dag dus. Totdat mijn pubers de lucht weten te klaren. 

Vandaag is zo’n dag dat je in de ochtend al denkt: was het maar middernacht, dan kon ik gewoon weer mijn bed induiken. Maar het is nog geen half 10. Dus de aankomende uren moet ik het ermee zien te doen. Met die vreselijke grijze wolk die boven mijn hoofd hangt en mijn werkkamer vult met een drukkend gevoel. Als je binnenkomt weet je meteen: oh, hier zit iemand een flink potje te balen

En dat doe ik inderdaad. Ik baal van het nieuws dat die ochtend via de krant mijn leven binnenrent. De verkiezingen in Amerika, de coronacijfers, de aanslag in Frankrijk, seksueel geweld tegen meisjes, mishandelingen, besmettingen, sterfgevallen.

Ik baal dat ik opgesloten zit. Nee, niet echt natuurlijk, maar zo voelt het wel, met man, twee pubers, een enthousiaste pup en een valse kat. Nergens is het rustig in huis, nergens is het opgeruimd, iedereen gilt en schreeuwt, overal klinkt muziek of een YouTuber die gilt. En dat de kat de hele dag tegen iedereen die in zijn buurt komt blaast en hond de hele tijd tegen niemand in het bijzonder blaft helpt ook niet echt.

Ik baal dat mijn werk niet opschiet. Het ene project stagneert vanwege een wifioorlog die hier thuis gaande is. Want met iedereen de hele dag online flikkert de wifi er steeds uit. Het andere project stagneert omdat de wereld min of meer stilstaat. En project nummer drie waar ik aan wil beginnen komt niet lekker uit mijn vingers bij gebrek aan inspiratie.

Ik baal van corona. Ik baal dat de zorg overbelast is, dat de economie op halve kracht draait, dat mijn pubers, ze zitten op het mbo en hbo, niet naar school kunnen en dat ik mijn 80-jarige, kwetsbare, vader al maanden niet live heb gezien.

Oh ja, en het regent. Ook dat nog.

Ik baal kortom behoorlijk. Om half 12 heb ik nog niks gedaan en wil ik het liefst een potje janken. Gewoon omdat dat soms de lucht klaart. Maar zelfs dat lukt niet. Ik baal zo erg van alles dat huilen er niet meer in zit. En daar baal ik dan ook weer van.

Ik wil net naar mijn pubers appen dat ze me maar beter met rust kunnen laten, want zo heel gezellig ben ik niet, tenzij ze een lesje balen voor gevorderden willen volgen. Maar nog voor ik dat kan doen staat puber 1 voor mijn neus, met koffie!, die zegt dat hij ontbijt gaat halen, want er is niks in huis. Ik wil net losbarsten over hoe zeer ik daarvan óók baal, dat hij pas tegen de middag ontbijt, dat hij de hele dag door eet en dan klaagt dat er nooit wat in huis is, maar mijn puber gaat onverstoorbaar door en zegt dat hij meteen alle boodschappen voor mij gaat halen, dan hoef ik niet naar buiten. Hij geeft me een onhandige knuffel en stiefelt de kamer weer uit.

Daarna komt puber nummer 2 binnen, met zelfgemaakte en versgebakken wentelteefjes!, en zegt dat ze de afwasmachine heeft uitgeruimd en dat ze ook wel een rondje met de hond loopt, dan kan ik lekker doorwerken. Ik krijg een hugkus en met een ‘love you’ trekt ze de deur van mijn werkkamer achter haar dicht.

Ik hoor nummer 1 op zijn fiets de tuin uitrijden op weg naar de winkel en nummer 2 de deur uitlopen met de hond. In de rust die ze achterlaten waait die grijze wolk boven mijn hoofd langzaam mijn werkkamer uit. Het balen stopt, de tranen komen alsnog. Hoe heerlijk is het als je pubers haarfijn aanvoelen wat je nodig hebt?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Onderwijskeuze pas in derde jaar middelbare school

In het onderwijspact dat vandaag gepresenteerd wordt pleiten onderwijsorganisaties dat de onderwijskeuze...
Lees verder