Pubers gebruiken vaak het woord ‘kanker’, ook als iets leuk is

Pubers gebruiken best vaak het woord ‘kanker’, om iets negatief, maar ook positief mee uit te drukken. Iemand kan ‘kankerirritant’ zijn, maar ook ‘kankertof’. Saskia weet niet zo goed wat ze daar van moet vinden.

‘Mam, wat vind jij daar eigenlijk van, dat ‘kanker’ de hele tijd wordt gebruikt? De aardappelen lagen nog maar net op onze borden toen een van mijn pubers deze vraag stelde. Er was een akkefietje op school geweest. Iemand had kankerjood tegen een Joods klasgenootje geroepen. Het werd hoog opgenomen door de school, degene die had gescholden moest zijn excuus aanbieden en er kwamen gesprekken in de klas over schelden.

Smijten met ziektes

Het was mijn puber tijdens de discussie in de klas ineens opgevallen dat ‘kanker’ behoorlijk vaak wordt gebruikt. En niet alleen als scheldwoord, maar ook, of vooral, als stopwoord. Een toets kun je kankergoed hebben gemaakt. Nieuw sneakers kunnen kankermooi zijn. En iemand kan kankerirritant zijn. Nu ben ik niet per se van de afdeling tegen schelden of vloeken, zo lang het maar niet op of tegen iemand is gericht.

Als mijn band lek is, mijn laptop ineens op zwart gaat, ik achter een tractor op een heel klein weggetje beland of per ongeluk op mijn lip bijt, kan ik als een ware bootwerker tekeer gaan. Tegen niemand in het bijzonder dus, gewoon tegen de lucht. Om het maar even kwijt te zijn. Maar het woord kanker gebruik ik nooit. Wel andere ziektes, zoals tering en tyfus, maar ja, die ziektes komen hier niet meer voor dus heb ik mezelf daar een free pass voor gegeven.

Mijn andere puber bevestigt dat kanker inderdaad een populair woord is. Om mee te schelden, maar ook om iets mee in de overtreffende trap te duiden. Een ‘kutkind’ is een kind dat vervelend is, maar een ‘kankerkind’ is pas echt de hel. En in geval van sneakers zijn ‘mooie sneakers’ best wel oke, maar ‘kankerpatta’s’ zijn pas echt heel bruut. Ik had geen idee. Natuurlijk hoor ik ook wel om me heen dat kanker steeds meer een algemeen geaccepteerd scheld- en stopwoord is geworden, maar dat het tot standaard repertoire van het puberjargon behoort, daar had ik geen idee van. Komt ook omdat ik het mijn pubers niet hoor zeggen.

Geen verbod

Mijn pubers schelden en roepen ongetwijfeld van alles, maar ik heb ze nog nooit op misbruik van het woord ‘kanker’ betrapt. Tenminste niet thuis. En dat is niet omdat ik dat expliciet verboden heb, maar omdat mijn moeder, hun oma, aan kanker is gestorven. Uit respect dus. Maar ondertussen zijn ze omringd door leeftijdsgenoten die het de hele tijd hebben over ‘kanker dit’ en ‘kanker dat’. En ja, wat vind ik daar dan van? Mijn pubers kijken me verwachtingsvol aan.

Is schelden en grof taalgebruik niet van alle tijden? En staat Nederland niet bekend om als het op schelden aankomt dat we dat vooral met ziektes doen. Op Wikipedia bestaat zelfs een lijst van verwensingen gebaseerd op ziekten, ik bedoel maar. Bovenaan staat kanker, gevolgd door tering en tyfus. Nederlands is overigens het enige land waar zoveel ziektes worden gebruikt. Mediterrane landen schelden vooral met God, Maria, of met moeders in het algemeen, in België en Duitsland gebruiken ze vooral geslachtsdelen en uitwerpselen. Maar dit terzijde.

Kankerleuk? Hoezo?

‘Eigenlijk vind ik het helemaal niet zo leuk dat ‘gekanker’, zeg ik tegen mijn kinderen. Als je er mee te maken hebt of hebt gehad krijgt zo’n woord een heel andere lading.  En ik snap dat de betekenis voor de meeste pubers (gelukkig) heel anders is, want die willen alleen maar uitdrukken dat iets heel stom of heel tof is, maar toch. Ik vind het ook niet leuk als ik iemand tekeer hoor gaan en daarbij veelvuldig het woord kanker wordt gebruikt. En het is nog nooit tegen me gezegd, maar het lijkt me vreselijk als iemand zegt dat-ie me ‘kankerleuk’ vindt . Maar pubers zeggen dat dus onderling gewoon tegen elkaar.

Is het niet hypocriet dat ik met allerlei ziektes mag gooien en smijten behalve met kanker? Ik kan iets tering lekker vinden of tyfus koud of kolere gaaf (verbastering van cholera). Ik kan ook heel veel dingen ronduit ‘kut’ vinden. Nou is kut natuurlijk geen ziekte, maar zou ik het gebruik van ‘kut’ niet moeten beperken? Of juist helemaal niet zeggen? Het heeft nogal een negatieve klank, maar ik heb eigenlijk helemaal geen negatieve associaties met ‘kut’. En zo mijmer ik nog even verder over scheldwoorden en ongepaste stopwoorden. Want het gaat nogal onbewust. Als een woord lekker bekt, hang je er onbewust een emotie aan die niet per definitie linkt aan het woord in kwestie.

Schelden als ontlading

Ik roep ‘kut’ als ik gefrustreerd ben of als iets niet lukt, maar dat betekent niet dat ik gefrustreerd ben over mijn eigen geslachtsdeel. En zo probeer ik alle scheld- en stopwoorden die ik gebruik te verantwoorden voor mezelf. Het uitroepen is slecht een ontlading. Maar kanker, nee, dat vind ik gewoon niet kunnen. Teveel om me heen gehad, teveel verdriet kleeft er aan.

Ik vraag wat mijn pubers er zelf van vinden. Het woord heeft voor hen ook een nare bijsmaak, maar ze snappen het ergens ook wel dat het gewoon random wordt gebruikt. Dat het voor pubers ook maar gewoon een woord is. Zoals kut. Of vet. Als ze dat zeggen denken ze ook niet meteen aan het vrouwelijke geslachtsorgaan of een dik persoon. Maar kanker, dat blijft lastig. Dat vinden ze niet kunnen. En dus gebruiken ze het gelukkig niet.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

21 tekenen dat je puber een toetsweek heeft

Je zou willen dat ze het hele jaar door zo ijverig zijn. Maar helaas. Gelukkig wordt er de komende tijd in menige puberkamer een...

10 dingen die ik irritant vind aan pubers en hun mobiele telefoon

Het is een dingetje in menig huishouden met pubers: die mobiele telefoon. Ergernis. Irritaties. Wrevel. Ongenoegen. Ruzies. Geschreeuw. Ook bij Saskia thuis. Want haar...

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

‘Leer ook jongens over menstruatie’

De tijd dat de juf de jongens de klas uitstuurt om de meiden te vertellen over ongesteld zijn, moet voorbij zijn. Jongens op de...

Waarom je misschien beter wel kunt drinken in bijzijn van je pubers

Drinken in bijzijn van je kinderen, kweek je daarmee potentiële comazuipers? Martine (spuugt er niet in) vraagt zich af of haar pubers er wat...

15 bewijzen dat whatsappen met pubers gewoon té leuk is

Pubers sturen de leukste vragen en opmerkingen via WhatsApp. Daarom appen we ook zo graag met ze. Deze vijftien appjes tussen pubers en hun...

Hoe de realiteit steeds dieper het leven van mijn pubers binnendringt

Het is niet mis wat deze weken het nieuws domineert. Schietpartij in een buurtcentrum, schietpartij op een school, Trump die leraren wil bewapenen, het...

Handen wassen en tafels poetsen… zo gaan onze kinderen straks weer naar school

Net als iedereen kijken wij uit naar 2 juni, de dag dat de middelbare scholen weer gaan beginnen. Dan kunnen onze kinderen tenminste weer...

Grappig: deze Russische vader gaat helemaal uit zijn plaat

Deze vader noemt zichzelf Angry Russian Dad, en inderdaad: hij is heel erg boos op zijn zoon. Die ellendeling zit de hele dag te...

Als je denkt dat je met kleine kinderen een zware dag hebt, probeer pubers eens

Na maanden met haar pubers thuis op haar lip loopt Saskia wel een beetje op haar tandvlees. Want terwijl ze probeert te werken is...

Er zijn nog 400 andere Lili’s en Howicks die ‘thuis’ zijn in Nederland

Lili en Howick mogen blijven. Hopelijk betekent dat ook voor 400 andere pubers, die er niks aan kunnen doen dat ze in Nederland verzeild...

Genânt, zoon wil geen zoen van zijn trotse moeder

In Groot-Brittanië is het halen van je A-levels best een ding. Wie hiervoor slaagt, krijgt een plek op de universiteit. Gek genoeg krijgen de...

De ontelbare afscheidsfeestjes van groep 8

De puberdochter van Sara maakt zich klaar voor de brugklas. En dat betekent heel veel afscheidsfeestjes. Ik ga voorlopig even niet meer drinken, verzuchtte ik...