Laat pubers snel weer naar school gaan, dat hebben ze nodig

Laat pubers snel weer naar school gaan, dat hebben ze nodig

De middelbare scholen moeten na de zomervakantie weer volledig opengaan, dat zeggen psychiater Mascha ten Doesschate en kinder- en jeugdpsychiater Peter Deschamps in Trouw. Pubers hebben dat namelijk nodig.

Na ruim twee maanden thuisonderwijs zijn vanaf 2 juni de middelnare scholen weer open. Hoewel ‘open’, in de praktijk betekent het dat pubers soms maar een uur per dag naar school gaan omdat de anderhalve meter maatschappij allerlei regels aan scholen oplegt. Dit zal waarschijnlijk niet veranderen, dat er op korte termijn een vaccin komt is niet relalistisch, wat betekent dat het aankomen schooljaar het online lesgeven zal blijven bestaan.

Na de zomervakantie scholen open

Mascha ten Doesschate en Peter Deschamps zeggen in Trouw dat waar de nadruk bij het zoeken naar alternatieven tot nu toe vooral heeft gelegen op de leerontwikkeling, is de belemmering van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren in het debat verwaarloosd. Om schadelijke effecten op de psychische ontwikkeling van jongeren te voorkomen, pleiten wij voor een heropening van de middelbare scholen na de zomervakantie, net als de basisscholen zonder de ‘1,5 meter afstand’-beperking.

Kind heeft recht op onderwijs

Voor pubers is de interactie met anderen noodzakelijk voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling. Als leerlingen elkaar slechts af en toe zien, komt die ontwikkeling ernstig in gevaar. Pubers lijken aan de oppervlakte vaak moeilijk te begrijpen, onlogisch en op zichzelf gericht. In werkelijkheid zijn ze keihard aan het werk om te leren zich in te leven in de gedachten, beleving en gevoelens van anderen. De beide psychiaters hopen dan ook dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat we jongeren onderwijs kunnen bieden in lijn met artikel 28 en 29a uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind: recht op onderwijs gericht op de zo volledig mogelijke ontplooiing van de persoonlijkheid, talenten en geestelijke en lichamelijke vermogens van het kind. Volledige opening van de middelbare scholen na de zomervakantie is daarvoor cruciaal.

Lees hun hele opiniestuk op Trouw.nl.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Saskia Smith

35 redenen dat voor pubers het leven echt heel zwaar is

We denken er misschien wel iets te makkelijk over, over het leven...
Lees verder