Het is een spannende tijd voor de aanstaande brugpiepertjes. Want na de zomer begint het ‘echte leven’ op de middelbare school. Spannend? Natuurlijk. Maar lees je puppie ter geruststelling deze 13 voordelen maar voor!
1. Vrij
Op de middelbare vallen er regelmatig lessen uit. En die worden lekker makkelijk aangekondigd in Magister. Vrij vertaald: dat is uitslapen geblazen of eerder naar huis. Of in dat tussenuur lekker een broodje kopen bij de bakker naast school.
2. Hongerrr
Over broodjes gesproken; de meeste scholen hebben een heuse kantine, mmmm. Of misschien wel een supermarkt in de buurt. Jij lust altijd wel wat, dus die lege maag vul je met een stokbroodje hete kip, of frikandelbroodjes!
3. Nee mam
Enne, vergeet je een keer die broodtrommel, laat vooraf je ouders weten dat ze die niet naar school hoeft te brengen! Voor je het weet staan ze ineens naast je. En gaan ze je knuffelen. Inderdaad, op die schaamte zit je niet te wachten.
4. Luisteren
Niet meer naar je ouders luisteren, maar gewoon naar hippe, coole muziek die jij en je vrienden allemaal leuk vinden.
5. Kluisjes
Iedereen klaagt wel over die zware tassen, maar als je slim bent, dan laat je die boeken lekker achter in je kluisje. Tip: voorkom gestreste ouders, en neem de juiste vakken mee naar huis, want ja, het heet tenslotte huis-werk.
6. Vervelende juf/meester docent?
Jippie, daar ben je na een uurtje weer vanaf! Op de basisschool keek je verplicht een jaar lang naar Mr. Irritant, nu staat elk uur gewoon iemand anders voor je neus.
7. Inspraak
Totaal onduidelijk wat er allemaal over jou geroddeld werd in die tienminutengesprekken op school. Op de middelbare mag je zelf van alles zeggen tijdens die gesprekjes! En je ouders niet. Lang leve de democratie.
8. Vrijheid
Niks verplicht buiten op het schoolplein spelen in de regen. Jij kiest zelf; lekker warm binnen in de aula, of liever lekker buiten in de zon op een bankje.
9. Je telefoon!
Bij sommige vakken mag je je mobieltje gewoon gebruiken. Om iets op te zoeken, of te berekenen. En tja, mag het niet, dan moet-ie soms in een speciale ‘telefoontas’. Maar das maar een uurtje. En dat oververleef je.
10. Nieuwe vrienden, matties, BFF’s
Natuurlijk is het jammer dat veel vriendjes naar andere scholen gaan. Maar hé, ineens blijkt een hockeyteamgenootje bij je in de klas te zitten. Of kom je de vriendinnen van je zus tegen op de gang. Of zit je ineens naast een jongen die gewoon bij jou in de buurt woont.
11. Geen stress
Nou ja, op dag 1 misschien wel. Want wat een doolhof is die fabriek die school heet. En hoe krijg je het ooit voor elkaar om voor élk vak dat huiswerk af te krijgen? En straks die toetsen! Pfff… Geen zorgen. De leraren snappen dat, ze beginnen rustig en iedereen wil je helpen. En anders staan je ouders wel te trappelen om te laten zien wat zij nog weten.
12. Bedtijd
Elke vader en moeder snapt dat jij tot ’s avonds héél laat moet leren. En ze komen dan met koekjes en kopjes thee. En ja, voor ‘bepaalde vakken’ moet jij ook allerlei Youtube-, Tiktok- en eigenlijk ook Netflixfilmpjes bekijken. Dan beland je echt niet om 21.00 uur in je bed. Dat snapt iedereen.
13. Het echte werk
Niks kinderachtig gedoe met veterstrikdiploma’s, huppelmedailles en rekentafel-awards. Nee, hier komen de toetsweken, themawerkstukken en werkgroepjes. Na een jaartje brugklas ben je eigenlijk wel klaar voor de toekomst!
Is deze periode voor jou ook spannend met deze beginnende puber in huis? Bestel dan ons Handboek voor beginnende puberouders. In dit boek laten we zien hoe je kunt leven en overleven met een puber en huis. Het is de ideale voorbereiding op de puberteit van je kind.