Tried & tested: de 10 beste tips voor een huishouden met pubers

Zijn jouw keuken en badkamer ook oorlogsgebied? Wij hebben wat tips voor hoe je de bende kunt beteugelen. 

Gaan er na iedere douchebeurt 6 handdoeken in de was? Geef iedereen in je gezin zijn eigen kleur handdoek en koop een groot handdoekenrek. Dan kunnen ze er wel 6 gebruiken, maar dan zitten die op een gegeven moment wel allemaal in de was.

Koop een badmat. Heeft je puber een handdoek nodig om op te gaan staan omdat de vloer te koud of te nat is? Een badmat kan een uitkomst zijn.

Sloop de deksel van de wasmand. Nooit meer die ergernis dat de was op de wasmand ligt, in plaats van erin.

Pas de 2-minutenregel toe. Alles wat je in twee minuten kunt doen: de tafel afruimen, de post openmaken en sorteren of een doekje over het fornuis halen. Doe het meteen.

Je puber wil in zooi leven, laat hem in de zooi leven. Dus als je handen gaan jeuken van de chaos in de puberkamers en sta je al met de stofzuiger in de aanslag? Doe de deur dicht en ga iets leuks doen.

Zorg voor bewijs. Pubers hebben niet heel erg de neiging tot zelfreflectie, dus confrontatie met beeld kan nogal eens helpen. App foto’s van de troep die ze hebben achtergelaten.

Doe de verdwijntruc. Rondslingerende schoolboeken, telefoonladers, sokken en sleutels: als je ze tegenkomt in huis. Koop een krat voor al die ‘gevonden voorwerpen’. Het werkt op school en bij het zwembad dus waarom niet thuis?

Gebruik YouTube. Als je puber niet weet hoe hij iets huishoudelijks moet doen, en jij hebt het al honderd keer uitgelegd en voorgedaan, verwijs hem dan naar YouTube. Daar is alles te vinden, van hoe je een ui snijdt tot hoe je een overhemd strijkt.

Doe de dopamine-trip. In plaats van te strooien met materiële beloningen of keiharde sancties, kunnen complimentjes nogal eens helpen. Pubers zijn nogal hormoongevoelig en van complimenten komt het stofje dopamine vrij en daar voelen ze zich prettig bij. Heb je de puber eindelijk zo ver dat hij zijn jas op de kapstok hangt, zeg hem dat je dat heel fijn vindt.

Doe zelf eens eens helemaal niks. Vind je dat jij het altijd moet doen en dat niemand (je partner incluis) zijn poten uitsteekt? Neem eens een week vrij van het huishouden. Een weekje met een vriendin op een warm strand kan wonderen doen. Februari is daarvoor een úitstekende maand.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

10 dingen om te doen met je puberzoon

Lastig hoor, een beetje bonden met zo’n jongen. Want oeverloos kletsen daar...
Lees verder