Moeten we inderdaad stoppen met de ‘selectie’ in groep 8?

Ze kunnen elkaar wel helpen.

Voor laatbloeiers is het huidige schoolsysteem killing, de schoolkeuze uitstellen zou heel fijn zijn zo betogen de samenstellers van het Onderwijspact. Ook in de bejubelde documentaireserie Klassen wordt gepleit voor latere selectie. Maar de vroegbloeiers zijn hier niet altijd bij gebaat. Marloes denkt juist dat het voor veel kinderen juist goed is als zij op hun twaalfde al weten of ze naar vmbo, havo of vwo gaan.

Moet je kinderen op hun twaalfde al in hokjes stoppen? Critici van het huidige onderwijssysteem van vmbo, havo en vwo vinden van niet. Ook in de documentaireserie ‘Klassen’ wordt keer op keer gepleit voor het later selecteren van kinderen op schooltype. Er is daarbij een alliantie van onderwijsbesturen, scholierenbonden en wetenschappers die vindt dat het anders moet. De schoolkeuze voor schoolniveau zou pas met vijftien moeten plaatsvinden, dat is beter voor de integratie en ‘laatbloeiers’ in het huidige onderwijssysteem.
Kinderen van twaalf zijn nog lang niet ‘af’. Er zijn laatbloeiers en vroegbloeiers. We lezen natuurlijk graag over laatbloeiers: de succesvolle stapelaars, die begonnen op het beroepsonderwijs en uiteindelijk schopten tot hoogleraar, of burgemeester, minister zelfs. Van (te)vroegbloeiers die heel enthousiast beginnen op het vwo en uiteindelijk hun school niet afmaken, of ‘afzakken’ naar het vmbo, horen we minder vaak.
Om kinderen de frustrerende tocht langs alle schooltypen te besparen, kunnen ze beter tot hun vijftiende bij elkaar blijven zitten. Dan pas is er een beetje uitgekristalliseerd wie de studiebol is en wie liever praktisch bezig is. En bovendien: de slimme kinderen kunnen de kinderen helpen die niet zo goed kunnen meekomen, de kinderen die liever praktisch werken, helpen de onhandige nerds daarmee.
Dat klink allemaal heel mooi. Maar veel ouders hebben daar weerstand tegen. Ik snap de angst wel dat je kind met een vwo-advies in zo’n gemengde klas ‘afzakt’ naar de havo. Maar ik snap ook wel dat je je kind met een vmbo-advies het liefste in een vmbo-havo klas wilt, zodat hij misschien toch een niveautje hoger kan komen. Zeker als je ervan overtuigd bent dat je kind tot die categorie laatbloeiers hoort. Dus zo’n kind doe je op een scholengemeenschap, terwijl ouders een kind zoals dat van mij -met vwo-advies- toch liever op een categoriaal vwo doen, zonder gevaar van afzakken.
Scholen springen daar ook op in. Niet alleen vwo’s zijn tegenwoordig categoriaal, je kunt een havo-kind ook naar een school laten gaan waar alleen havo te koop is. Voor alle partijen lekker duidelijk. Je kind weet wat hij moet doen om het diploma te halen waar hij voor is ingestroomd, de school probeert zo veel mogelijk de leerlingen binnenboord te houden. Dat voorsorteren bevordert inderdaad de segregatie van de maatschappij tussen hoog- en laagopgeleid. Als het onderwijs meer en meer zo wordt ingericht, dan kom eenmaal op het vmbo, nooit meer op de havo, en  al helemaal nooit meer op het vwo. Jammer dus voor de laatbloeiers.
Maar toch is het lang niet voor alle kinderen heel fijn om zo lang bij elkaar te zitten, met alle schooltypen door elkaar. Dat zeg ik niet alleen voor die slimme vwo-nerds zoals die kinderen van mij, voor wie het prettig is dat ze in een klas zitten met kinderen die wél moeten lachen als je een woordgrapje maakt. Die je niet uitlachen als je zegt dat je hobby vogels kijken is of wiskundepuzzels oplossen.
Ook voor kinderen op het vmbo kan het een verademing zijn eens een keer niet uitgemaakt te worden voor domoor als je zegt ‘Hij is groter als mij’ of diep gaan zuchten als het met lezen niet zo heel vlot gaat. Op het vmbo kunnen ze dan juist toch heel goed meekomen. En als dan blijkt dat je wel gewoon de beste van de klas kunt zijn. En voor die kinderen zou het uiteindelijk dan wel fijn zijn als ze dan de overstap naar de havo wel soepeltjes kunnen maken of gewoon met klinkende cijfers hun vmbo-examen halen en retegoed worden op een vakopleiding.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Hoe Meester Bert steeds gék wordt van al die hyperouders

Marloes Vreeswijk (45) heeft twee pubers op de middelbare school en eentje...
Lees verder