Een ode aan de vagina; vrouwen, wees er trots op!

Een ode aan de vagina, of poenie, zoals het tegenwoordig heet
Lang leve de vagina!

In een prachtige video wordt de vagina bezongen: ‘you are so rare, you are so fine, I am so glad you are mine’. Eindelijk staat de vagina in het spotlicht. Nodig, want veel meisjes schamen zich ervoor. 

Een ode aan de vagina

Vorig jaar stond de vagina al even in het spotlicht omdat men ervan overtuigd was dat er een nieuwe naam moest worden gevonden. Dat gaf nog wat commotie, want wat is er mis met de namen die vrouwen al geven aan hun geslachtsdeel en hoezo bepalen anderen, via een verkiezing nota bene, wat die naam moet zijn?  Het werd, overigens poenie, omdat dat beter bekt dat vagina. Surinamers lachten er om want dat woord gebruiken ze al jaren voor down under, dus hoe nieuw was het eigenlijk? Bovendien zíjn er al veel namen voor de vagina, getuige deze bescheiden bloemlezing: bever, brievenbus, broodje rosbief, grotje, vulva, druipgrot, echoput, floppydrive, dot, mossel, doos, muts, cinderella, boon, koffieboon, schaamspleet, flamoes, gleuf, poes, spleet, plasser, voorbibs, vajayjay, punani; het is maar een greep uit de namen die vrouwen gebruiken voor hun vagina.

Schaamplek

Hoewel zo’n verkiezing best leuk is, want wanneer hoor je nu op de nationale radio mensen uitgebreid praten over de vagina, vinden maar weinig vrouwen hun vagina leuk. Of anders gezegd: ze zijn er niet trots op. Slechts een derde van vrouwen, 35%, vindt haar vagina aantrekkelijk. En dat betekent dat een heel groot deel dat niet vindt. Sterker nog: 16% vindt haar vagina ronduit lelijk.

Viva la vulva

In de video Viva la Vulva (gesponsord door Libresse, maar dat doet niks af aan de boodschap) waarin wordt bezongen hoe mooi, fijn, belangrijk en heerlijk de vulva is, maar vooral hoe veelzijdig ze is, want elke vrouw heeft een eigen, unieke exemplaar. En dat ze die vooral moet koesteren, in plaats van vergelijken, verafschuwen of verstoppen. Must see voor je puberdochter én -zoon.

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

Goed voor pubers om te weten: we eten, drinken en ademen plastic

Pubers zijn ontzettend begaan met het milieu, getuige de klimaatmarsen van afgelopen...
Lees verder