Twee redenen waarom je 13 Reasons 2 kunt kijken (en er komt een nieuw seizoen)

Martine bekeek al een paar afleveringen van 13 Reasons Why, en vroeg zich af of ze haar pubers ernaar kan laten kijken. O ja, en er komt een nieuw seizoen.

Eigenlijk zou voor 13 Reasons Why één serie genoeg zijn, toch? Zo’n tweede serie is toch nergens voor nodig? De eerste serie was op zich toch schokkend genoeg? Zo schokkend zelfs dat ouders hun tieners er niet naar wilden laten kijken, want het zou kinderen die toch al gepest werden alleen maar op ideeën brengen. Daar hebben ze in ieder geval iets op gevonden. Aan het begin én aan het einde van iedere aflevering staat de url van een website waarop je meer info kunt vinden over hulp bij problemen.

Maar hoe gaat het verder, wil je misschien weten. Is het a) zo spannend dat je zelf nog een serie wilt zien en b) moet ik mijn puber ernaar laten kijken?

Om vraag a) te beantwoorden: de boel komt langzaam op gang. Ik had even moeite met weten wie wie ook alweer was. Gelukkig wist ik na enig googelen dat de jongen met de wandelstok Alex is, de jongen die de beste vriend was van Hannah Baker, het meisje van de 13 bandjes. Alles speelt zich af rond de rechtszaak tegen de school die haar moeder (waar is Hannah’s vader eigenlijk?) heeft aangespannen.
Clay, de jongen met de fiets en het vriendje van Hannah, blijkt het te hebben aangelegd met de getaoëerde barista uit de eerste serie. Best een gekke combinatie, maar als je weet dat ze zich snijdt, kun je aan je water voelen dat dat ook een grote rol gaat spelen. Pas in aflevering 3 komt er wat vaart in het geheel. Er is suspense, er zijn bedreigingen en je wilt weten waar het heen gaat. Heel goed is, dat steeds meer puzzelstukjes uit de eerste serie worden ingevuld, zodat Hanna’s verhaal meer diepgang krijgt.

Voor vraag b): als je de eerste serie al met je puber hebt bekeken, dan kan die de tweede serie ook best aan. Het treiteren, bedreigen en pesten gaat door, maar wordt een stuk heftiger waardoor het minder geloofwaardig is en 13 Reasons meer een thriller wordt. Voor ons dus een stuk leuker om naar te kijken, en voor je puber iets minder risico op identificatie.

En mocht je klaar zijn met dit seizoen, er gaan geruchten dat er weer een nieuwe serie komt.

Geschreven door
More from Martine De Vente

51 vragen die je puber TOTAAL niet leuk vindt

Och, och wat hebben onze puberkinderen het toch zwaar met ons. Want...
Lees verder