‘Mijn pubers zijn drie (!) weken met hun vader op vakantie en ik vind het heerlijk’

Marloes’ vriendin Janneke (51) is al een tijdje gescheiden. Zondag zette zij haar pubers (j 17, m 15 en m 13) op het vliegtuig naar Spanje.

In het begin hadden we altijd nog heel ingewikkelde logistieke planningen. Want als hij drie weken ging, dan vond ik dat ik ook recht had op drie weken vakantie met de kinderen. Want co-ouderschap he. Hij drie weken, dus ik ook drie weken. Dus reed ik met ze naar Frankrijk, bracht drie weken door op de camping en hij pikte ze daar op om door te rijden naar Spanje.
Het betekende voor zes weken spullen inpakken en vakantiewasjes doen op de camping. Maar eigenlijk vond ik het helemaal niet zo leuk in mijn eentje voor de tent. Ok, ik kon af en toe wel aanschuiven bij andere Nederlanders en regelmatig waaiden er wel vrienden aan. Maar in de basis zat ik daar dan toch in mijn eentje. En de oudste hielp heel fijn mee met tenten opzetten en luchtbedden opblazen en ze wasten zonder mokken om beurten af. Maar ik was degene die het hele eind reed, zorgde voor de boodschappen en dat er iedere dag eten was.

Heimwee

Voor wie deed ik het eigenlijk? Niet voor de kinderen. Die vonden zes weken van huis veel te lang. Want hoewel die vakantie van de pubers alles bij elkaar een week of acht duurt, klaagden ze dat zij dat ze ook wel thuis wilden zijn in de vakantie. Vooral de jongste had daar last van. Die miste haar vriendinnen, de kat en haar kamer.
We hebben co-ouderschap, mijn ex en ik. We wonen vlak bij elkaar en op ‘zijn’ dagen komen ze rustig bij mij binnenwippen en vice versa. Een modelscheiding, zou je denken. Over de opvoeding zijn we het ook meestal wel redelijk eens.

All-inclusive

Maar ik voelde -zeker in het begin- wel onderlinge competitie. Bij wie hadden ze het leukste weekend gehad? Met wie hadden ze de gaafste dingen gedaan in de vakantie? Vooral mijn ex had daar een handje van. Kwamen ze terug van een weekend met hem, waren ze wéér in de Efteling en het sushirestaurant geweest. Zo ook met de vakanties: hij ging met de hele bubs (als in: met zijn nieuwe vriendin en haar kinderen) in de Meivakantie gerust een week naar een luxe all-inclusive.
Daar kon ik niet tegenop. Financieel niet, en mentaal. Ik zou daar nog niet dood gevonden willen worden. De pubers vonden het geweldig. Het weekje in de stacaravan op de Veluwe met mij dat daarop volgde vonden ze ook ‘heus wel leuk’, zeiden ze. Mijn beeld van die vakantie is dat ze zich iedere dag uit bed hesen omdat ik iets leuks met ze wilde doen, terwijl ze eigenlijk kei-kapot waren van dat Turkije-avontuur.

Thuisblijven

Dus toen de zomervakantie eenmaal was verdeeld, riep ik de pubers bij elkaar en vroeg wat zíj nou eigenlijk wilden. Thuisblijven!, riep de jongste meteen. De oudste zei dat het hem wel ‘chill’ leek om met vrienden naar Texel te gaan. Alleen de middelste wilde eigenlijk wel weg.
Dus ik boekte een huisje aan de kust, voor een week. Op dertig minuten afstand van waar wij wonen. Konden we als het slecht weer was gewoon naar huis. Ik blij, de pubers blij.

Pubercamping

Afgelopen zondag heb ik ze alledrie op het vliegtuig gezet. De ex pikt ze daar op, zodat ze met hem naar de pubercamping kunnen. Natuurlijk gaan ze daar veel gavere dingen doen dan met mij. Door een snikhete stad slenteren met vijf (zij heeft er ook twee) pubers, bijvoorbeeld. Hij (en zij) liever dan ik.
Ga ik ze missen? Natuurlijk ga ik ze missen. Maar ik kan eindelijk eens zonder commentaar urenlang Netflixen, vriendinnen thuis uitnodigen om wijn mee te drinken of lekker op een terras zitten. En eens kijken of Tinder iets voor mij is. Ik heb immers drie weken geen pottenkijkers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

Waarom onze leraren een héél groot compliment verdienen

De scholen dicht, maar hóe dan? Wij ouders moesten het ook maar afwachten. Gelukkig pakten de scholen het lesgeven razendsnel op. En terwijl het...

Black Friday; pubers vinden het géwéldig

Binnenkort is het Black Friday, een uit Amerika overgewaaide shopping extravaganza-dag waarbij producten met flinke kortingen de toonbank over gaan. En waar dat een...

Zullen we stoppen met het labelen van pubers?

Heeft iemand jouw kind wel eens zo genoemd? Een 'moeilijk kind' of een 'probleemgeval'? Zeker als je puber bijvoorbeeld ADHD heeft, of een leerprobleem,...

13 heel herkenbare vakantiefoto’s van pubers

De foto's die je vroeger van je kind maakte in de zomervakantie zien er heel anders uit dan de foto's die je nu maakt....

Het ongeval in Helmond is de nachtmerrie van elke puberouder

Er zijn van de nieuwsberichten die niet uit je hoofd gaan. Dat van afgelopen weekend over drie pubers die omkwamen door een aanrijding tussen...

21 puberuitspraken die ondertiteld moeten worden

Doorgaans verstaan we die pubers van ons wel. Maar soms komt er uit zo'n hoopje hoodies van de bank een gebral waarvan je niet...

Deze pubermoeder wekte haar zoon met een taser (?!!)

Dat de meeste pubers bij het horen van de wekker niet meteen enthousiast uit bed springen, dat had deze moeder al wel door. Dus...

Je cassetterecorder uit de jaren 80? Hartstikke hip!

Dat de jaren 80 herontdekt zijn, is niet nieuw. Mode, muziek, series; alles wat dertig jaar geleden hip was, is dat nu weer.  Zo...

13-jarige pubers willen midden in de nacht een hamburger halen en worden ‘betrapt’

Drie pubers van 13 besloten midden in de nacht naar McDonalds te gaan om een hamburger te eten. Waar ze niet op hadden gerekend...

Deze willen we: een knop die bepaalt wat je pubers op internet kijken

Ook weleens geprobeerd om het internetgebruik van de pubers te beteugelen? Wij komen niet verder dan de router aan- of uitzetten, maar dan zitten...