Op vakantie was de puber van Marloes steeds spoorloos. Wat bleek: hij zat op de plee

Marloes gaat het liefste kamperen met haar gezin. Iedereen gaat lekker zijn eigen gang en staat op wanneer hij wil. Vooral haar zoon slaapt een gat in de dag. Maar na een weekje op de camping was hij in eens hele stukken van de dag spoorloos.

Uitslapen is dé grote hobby van mijn zoon. Vooral in de vakantie. Soms proberen we hem een loer te draaien en zetten we de tent op een plek waar het zo heet wordt dat hij eruit wordt gebrand voor het middaguur. Maar dan nog draait dat lange puberlijf zich het liefste nog een keertje om.

Maar afgelopen vakantie was het anders. Na een dag of drie zag ik hem ineens voor tienen zijn slaapzak verlaten en richting toiletgebouw lopen, of liever gezegd: rennen. De rest van de dag bleef hij ook steeds langere periodes weg. Ik ging zelfs vermoeden dat hij verkering had opgedaan.

Op een ochtend stond hij met een van pijn vertrokken gezicht bij mij. ‘Mam’, vroeg hij, ‘Bestaat er iets waarvan je beter gaat poepen?’ Toen wist ik meteen wat er aan de hand was.

Mijn zoon werkt thuis altijd ongeveer 12 bruine volkoren boterhammen naar binnen en nu het equivalent daarvan aan stokbrood. Daarbij is het een heel groot liefhebber van vakantie-voedsel als patat en pizza. En eerlijk gezegd, heb je in restaurants onder gerechten die pubers lekker vinden, ook niet veel meer keuze dan een lap vlees met patat erbij. Dat ene schijfje tomaat dat er dan voor de vorm bij ligt, helpt nou ook niet echt de dagelijkse inname van vezels te vergroten.

Niet naar de wc kunnen tijdens de vakantie zit blijkbaar in de familie. Want ik vind het ook altijd ingewikkeld op het campingtoilet. Het zomerse dieet van stokbrood en croissantjes in de ochtend en borrelhapjes in de middag maakt de stoelgang er ook al niet beter op. Ik moet dan altijd ter plekke op zoek naar laxeermiddelen, wat me in de diverse buitenlanden al heel wat apotheek-bezoekjes heeft gekost. Met als hoogtepunt: een pot met naar zoethout smakende kruiden, die inderdaad deden wat de apothekersassistent had beloofd. Ze maakte er het bijbehorende geluid bij.

Maar goed, nu kon mijn puber dus niet kakken en ik kreeg er plaatsvervangend buikpijn van. Ik ben met hem naar de apotheek gegaan en daar kregen we een doosje dat leek op het Nederlandse gangbare middeltje. Het deed zijn werk: na een halve dag al kwam de verlossende drol.

Deze vakantie ga ik mezelf iets beter voorbereiden op de te verwachten obstipatie van diverse gezinsleden. Ik neem wat van die zakjes Metamucil mee. Dat is een laxeermiddel op basis van psylliumvezels: 100 procent natuurlijke vezels. Die laten de ontlasting meer water opnemen waardoor die zachter wordt en wat opzwelt, wat de stoelgang stimuleert. Scheelt ons weer een ritje naar de plaatselijke apotheek. En ondertussen let ik iets beter op of mijn zoon niet alleen tomatenketchup eet als groente.

Metamucil* bevat natuurlijke vezels en helpt bij verstopping. Binnen 3 dagen merk je dat je ontlasting op gang komt en dat je stoelgang minder pijnlijk is.  Meer lees je hier Metamucil is trouwens gewoon verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. 

 *Metamucil (Isphaghula Husk (psylliumvezel)) is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. Gebruik bij kinderen beneden de 6 jaar alleen op doktersvoorschrift. Niet gebruiken bij plotseling optredende buikpijn, vernauwing – obstructie – van de darm, bekneld zittende ontlasting, een rectale bloeding met onbekende oorzaak of moeite hebben met slikken.

Dit bericht is dus gemaakt samen met Metamucil, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden.

 

Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Dit moet je (niet) doen als je kind liefdesverdriet heeft

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor liefdesverdriet. De verkering...
Lees verder