Is het regelmatig oorlog en ruzie in huis? Moet het anders? Probeer onderstaande tips eens toe te passen bij je pubers. Succes is niet gegarandeerd, maar het is in ieder geval het proberen waard.
Professor Alan Kazdin schreef in Time Magazine een boeiend artikel over de mythes rond pubers en wat je kunt doen om die mythes door te prikken. En die delen we graag even met je.
#1 Wanneer je een redelijk gesprek kunt voeren met je puber, zeg hem dan hoe fijn je dat vindt.
Momenten waarop je een goed gesprek kunt hebben met je puber, die zijn er echt. Praat met je puber terwijl je samen iets anders aan het doen bent. Aan tafel zou een goed moment kunnen zijn, maar misschien beter nog terwijl je staat te koken of samen de tafel afruimt. Dus wanneer je puber redelijk is, zeg hem dan hoe fijn je dat vindt.
Als je puber niet wil knuffelen of geen schouderklopje wil, dan is een high five of duim omhoog ook prima als teken van goedkeuring. Zeg het vooral niet waar iedereen bij is, want hij schaamt zich natuurlijk erg snel. Complimenten geven: doe het snel en zachtjes, zodat niemand het merkt.
#2 Wees mild met straffen
Als je vindt dat je puber straf heeft verdiend, wees mild. Misschien is het afpakken van de telefoon of huisarrest redelijk, maar laat het niet te lang duren: één of twee dagen. Meer is namelijk niet per se beter of effectiever, en leidt misschien zelfs tot erger. Wat dan kan gebeuren is namelijk dat je puber je gaat ontwijken of in een reactie op de straf heel erg boos wordt. Zo heeft straf nooit het gewenste effect.
#3 Probeer compromissen te sluiten, ofwel: Pick your battles
Tieners vinden al dat hun ouders te veel controle willen hebben over hun leven. Probeer hierover niet teveel te discussiëren. Je kunt een puber het gevoel geven dat hij meer vrijheid heeft gekregen. Sluit compromissen over zaken die jou minder boeien. Dus je zou bijvoorbeeld iets flexibeler kunnen zijn over zijn kledingstijl of over wat hij eet.
De uitdaging is dingen te selecteren waar je eerst ‘nee’ of ‘absoluut geen sprake van’ over hebt gezegd. Dat is best eng, want je bent als ouder altijd bang dat je in een glijdende schaal terecht komt. Als in: ‘als ik nu een beetje meebeweeg, dan komt het nooit meer goed.’ Juist het tegenovergestelde is waar. Als je laat zien dat je niet zo star bent en je tiener op bepaalde gebieden een beetje meer vrijheid geeft, dan kun je op andere gebieden juist de orde handhaven. Bijvoorbeeld: ‘Prima dat je je haar paars verft, maar je komt wel om 01.00 uur thuis.’
#4 Het meeste effect met de positieve benadering
Waarschijnlijk vraag je je af waarom je je puber zo omzichtig moet behandelen, hem aandacht en complimentjes moet geven en ook nog eens compromissen moet sluiten. Maar de bovenstaande tips gaan over wat het meest effectief is. Wie kiest voor de positieve benadering, krijgt eerder een verandering voor elkaar. En als de puber verandert, gaat misschien ook de stress in huis weg.