Wanhopig? Deze opvoedmethoden uit de oude doos zouden kunnen helpen

Pubers opvoeden is geen sinecure, merken we iedere dag. We proberen het met de zachte hand, soms moet je wat onorthodoxere methoden toepassen om het gewenste resultaat te behalen. Onder het mom van ‘het doel heiligt de middelen’: probeer dit eens. En nee, we zullen er bij de opvoedpolitie niet de handen voor op elkaar krijgen.

Slijmen

Een beetje slijmen bij je kind kan helpen om iets van hem gedaan te krijgen. Breng de puber eerst in opperbeste stemming, sla dan toe met een klusje. Als in: ‘Hé wat heb je een leuk rokje aan vandaag.’ Om vervolgens een rotklusje in de maag te splitsen.’ Top het slijmen af met positieve feedback. Als in: ‘Oh, wat vind ik het fijn dat je dat gedaan hebt, wat ben je toch een fijn kind.’

Omkopen

Wordt met slijmen het gewenste resultaat niet behaald? Probeer het dan met de voor-wat-hoort-wat-methode. Dus als hij een klusje voor jou doet, dan doe jij iets voor hem. Uiteraard kun je goed gedrag ook belonen met iets materieels. Denk maar aan een peuter die je een biskwietje geeft als je wilt dat hij zich rustig houdt. Voor de pubers moet je iets meer uit de kast trekken, in de vorm van harde euro’s.

Liegen

Zij liegen ook over hun spijbelgedrag, hoeveel koek ze uit de kast hebben gejat en de tijd die ze besteed hebben aan hun huiswerk. En nee, ze hebben heus niet aan de spelcomputer gezeten. Dus geef de puber een koekje van eigen deeg en lieg gewoon ook! Bijvoorbeeld over jouw tijdstip van thuiskomen, zodat je de puber op heterdaad kunt betrappen met de handen in de koektrommel of aan de controller van de spelcomputer.

Verdonkeremanen

Zij stiekem M & M’s eten in bed? Zo lusten wij er ook wel een paar. Van in ieder geval de chocolade, de chips en ook de lekkere kaasjes heb je een geheime stash die je aanspreekt als ze toch in hun kamer of niet thuis zijn. Zij eten thuis in ieder geval lekker gezond en jij… tja.

Dingen verstoppen

Als je een keertje lekker op de bank een boek wilt lezen, zonder dat er televisie wordt gekeken of je oorlog krijgt over een plekje op jouw bank, verstop gewoon afstandsbediening.

Gewoon keihard terugpakken

Soms helpt het om de puber een spiegel voor te houden. Zij jat dingen uit jouw kledingkast? Jij jat dingen van haar uit haar kledingkast. Zij ver na de afgesproken tijd thuiskomen, jij ook zonder enige aankondiging de hele nacht wegblijven. Nu is de puber degene die paniek-appjes gaat sturen.

Sabotage

Klaar met het gegame, ge-app en geyoutube? Trek gewoon de stekker uit de WiFi en regel voor jezelf een onbeperkte, supersnelle 5G. Zij hebben geen idee waarom jij wel internet hebt, en zij niet.

Schreeuwen en met de deur slaan

Natuurlijk staat in de opvoedboekjes dat je nooit verbaal en fysiek agressief mag zijn. Dat weten wij ook wel. Maar kom op, nadat jij voor rotte vis bent uitgemaakt of als het bloed onder de nagels vandaan is gehaald, mag je ook echt wel eens je ongenoegen laten blijken. Word gewoon ook eens een keer echt, heel, heel boos. Het maakt indruk, weten wij uit ervaring.

***

De laatste loodjes voor de zomervakantie…

Tags from the story
,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Deze Nina is een ster op Musical.ly en wordt op straat herkend

Wij begrijpen niet wat de lol is van 15 seconden lang melige...
Lees verder