10 gouden regels voor een gelukkiger puberouderschap

10 gouden regels die iedere pubermoeder zou moeten hanteren

Jeanette is al gepokt en gemazeld in het puberouderschap. Ze bedacht deze tien stellingen voor een gelukkiger puberouderschap.

Om geen zuurpruim te worden, mijn geestelijke gezondheid te bewaren en ervoor te zorgen dat ik geen monsters aflever, heb ik tien stellingen opgesteld. Die me helpen om niet te verzuipen in die vijver van het puberouderschap.

10 gouden regels

Ik zweer bij deze plechtig dat:

1. Ik mijn imperfectie omarm en niet zal proberen perfect te zijn

Ik ga zeker de strijd niet aan met die biologische kokende, pedagogisch verantwoorde, perfecte rechtsdraaiende moeder die er ook nog eens als een superstrakke fitmom bijloopt. Dat is een volstrekt kansloze missie en heel slecht voor mijn zelfvertrouwen. Geen goed plan en al helemaal geen goed voorbeeld voor mijn pubers.

2. Ik mijn gevoel voor humor blijf bewaren

Om dat hele pubergedoe te kunnen relativeren en te voorkomen dat ze me in een dwangbuis moeten afvoeren naar een psychiatrisch ziekenhuis.

3. Ik consequent zal proberen te zijn

Hoe groot het drama en het gezanik ook is. De wereld zit eenvoudigweg niet te wachten op blaaskaken die gewend zijn hun zin te krijgen door met de deuren te gaan slaan en te gaan schreeuwen.

4. Ik leuke puberloze dingen blijf doen voor mezelf

En daar keihard van ga genieten. En daarover heb ik geen schuldgevoel want zonder puberloze tijd word ik onuitstaanbaar en daar zit helemaal niemand op te wachten.

5. Ik al het pubergescheld niet te persoonlijk zal opvatten

Want iedereen weet: de puberteit is zeurtijd dus ik trek mijn teflonpak aan, houd mijn ego heel en houd me vast aan regel 4 van dit manifest.

6. Ik nooit en te nimmer zal buigen voor de kritiek op mijn kleding

Ik blijf dragen wat ik wil, of het nu te jeugdig, te ouwelijk of niet moederachtig genoeg is in de ogen van mijn pubers. Prima als het ze niet bevalt, ik draag immers mijn teflonpak, maar dan verzoek ik ze vriendelijk een paar meter achter me lopen.

7. Ik niet zwicht voor het ‘lust ik niet’ gezemel

En ga me ook zeker niet in allerlei bochten wringen om voor de pubers kindereten te maken. Ik wil geen kieskeurige miezemuizers afleveren die als volwassene een pot appelmoes willen meenemen naar een sterrenrestaurant.

8. Ik de issues die ik heb met mijn uiterlijk niet zal doorgeven aan mijn dochter

Zij heeft recht op een moeder die trots is op haar lichaam met putjes en rolletjes.

9. Ik complimenteus zal zijn

Maar ze ook weer niet de hemel in ga prijzen bij iedere scheet en er geen opgeblazen egokikkertjes van maken. Het leed is anders niet te overzien als hun toekomstige baas niet vindt dat zij geniale godenkinderen zijn die puur goud afleveren.

10. En, last but not least, ik zal vooral niet vergeten te genieten van die gasten

Want naast een lastige tijd is de puberteit ook een bijzondere tijd waarin ze zich ontwikkelen naar zelfstandige wezens die straks hun eigen leven gaan leiden. En hoe mooi is dat?!

Uitprinten en ophangen

Zo, deze print ik uit en hang hem op de koelkast. Zouden jullie ook moeten doen. Omdat onze pubers dan ook kunnen zien waarom we doen wat we doen.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Geschreven door
More from Jeanette Benschop

12 geniale life hacks voor leven met pubers

Met pubers thuis kun je wel wat tips gebruiken om je niet...
Lees verder