Winkelen met een puberdochter is een lesje loslaten

Suzanne nam zich voor: haar dochter zou alles aan mogen. Want ze weet immers hoe belangrijk het voor pubers is dat ze hun eigen identiteit ontdekken. Maar dan gaan ze shoppen.

Voor het eerst ging ik met mijn dochter winkelen. Shoppen, zoals we het nog gezellig noemden toen we gearmd richting metro liepen. Voorheen kocht ik altijd gewoon kleren voor haar die zij vervolgens aantrok, over het algemeen zonder morren. Maar ze is ze in de puberteit, en voor een kind in een beha bepaal je niet meer wat ze draagt.

Wij shoppen. Eerst gingen we naar de Zara want het was uitverkoop dus daar zouden we flink kunnen inslaan. Toen we eindelijk alle roltrappen op waren en op de kinderafdeling belandden keek ze ontzet in het rond. Dit was voor kleine kinderen. Welnee, zei ik, we moeten gewoon even op zoek naar maat 164. Wat ik ook aanwees, en oké, veel was het niet meer, ze schudde beslist haar hoofd.

Op naar de Bijenkorf. Dat was nu misschien ook te betalen, maar, mopperde ik terwijl we alle roltrappen weer omlaag gingen, daar zouden we vééééél minder kunnen kopen. Note to self: ga nooit meer op zaterdag winkelen. Dat wist je, je doet het voor jezelf ook niet.

Mam, jij hebt geen smaak

Op de vierde verdieping van de Bijenkorf was het ook al snel mis. Ik zag een geweldige broek, een heerlijke warme trui, en nog veel meer leuks. Begerig rende ik van rekje naar rekje. Kijk Keet, vijftig procent! Ik keek om en zag – ook voor het eerst – twee wegdraaiende ogen. ‘Mam, jij hebt echt geen smaak,’ zei ze. ‘En kunnen we nu gaan? Dit is de kinderafdeling.’ Ik greep een etiket en pakte haar nog net niet in haar nekvel vast om haar er eens goed op te kunnen wijzen, kijk, hier: maat 164. 13/14 jaar. ‘Dus denk jij dat het te jong is voor je?’

Bij de damesafdeling wees ze alleen maar zijden bloesjes aan die mijn grootje nog aan had gewild en zwarte spijkerbroeken van driehonderd euro die in niets verschilden van degene op de kinderafdeling. We gingen naar huis met een haarband. En laarsjes met hakken, een compromis.

In de metro terug naar huis staarde ik bedroefd voor me uit terwijl zij haar hakken alvast aandeed. Ik had het zo anders willen doen dan mijn moeder die altijd haar zin liep door te drukken en niks mooi vond van wat ik wilde. Van mij zouden ze alles aan mogen. Want ik weet hoe belangrijk het voor pubers is dat ze hun eigen identiteit ontdekken. Met mijn twee zonen is dat gelukt. Ze zien eruit als gangsta rappers, met kettingen, mutsen, tattoos en al. Geen woord gaat er over mijn lippen. Maar mijn meisje?

Shoppen is loslaten

‘Waarom neem je niet gewoon iets van me aan?’ wilde ik zeggen. Maar ik hield mijn mond, want dat zal mijn moeder ook gedacht hebben. Mijn moeder had nog het geluk dat wij kleren in huis hadden ‘voor oma’. Oma was de oma van haar kant, ‘de rijke kant’. Schotse ruiten rok, gele lamswollen pullover met V-hals, een grijze flanel blouse, collegejas én das – als je het geheel aanhad, kon je je niet meer bewegen. Zeker niet op die donkerblauwe degelijke stappers erbij, met spekzolen.

Afgezien van de maandelijkse zondagse bezoekjes droegen wij die kleren nooit. Maar soms zei ze heel valsig bij het naar bed gaan: ‘En dan doe je morgen weer dat gezellige setje aan hè?’ Waarop ik natuurlijk hevig protesteerde. Mijn vader, gestoord in zijn televisieprogramma, zei dan: ‘Wat is er?’, waarna het verontwaardigd gekakel losbarstte en hij besloot met: ‘Doe wat je moeder zegt.’ En als mijn vader dat zei, dan was dat zo. Heel anders dan nu.

Dus daar zat ik dan weer twee pauzes lang op de plee. Omdat ik me doodschaamde. DOOD, weet je wel? Dat ging ik mijn kinderen niet aandoen. Maar ik vrees de nabije toekomst. En ons shopweekendje in Parijs laat ik voorlopig aan me voorbijgaan.

Lees ook: Vader gaat winkelen met zijn puberdochter en Fuck-it lijst voor puberouders.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Gezellig, al die vrienden van je pubers over de vloer

De oudste zoon van Anne en zijn vrienden verzamelen zich bijna wekelijks in haar woonkamer. En ja, ze kan niet anders zeggen dat het...

Die eerste vakantie zonder ouders is zo veelbetekenend

Kun je je die eerste vakantie zonder ouders nog herinneringen? En hoe geweldig dat was? Het is de vakantie waar je het over dertig...

In 21 stappen een handige hulp bij klachten-lijn voor pubers instellen

Pubers hebben de neiging om ons, vooral als we op ons werk zijn, de hele dag te bellen.  Want er is altijd wel iets...

Ontroerend filmpje over hoe een coole puber zorgt voor zijn oma

Als je denkt dat pubers alleen maar aan zichzelf denken, dan moet je dit filmpje even kijken. Deze heel coole muziekproducer Chris Pansulan is...

Twitteraccount voor iedereen die zich zorgen maakt over Corona en examens

Waarschijnlijk staan jouw pubers al je juichen bij het idee dat de scholen dichtgaan. Sommige scholen zijn al dicht, en als je je kinderen...

Als je wilt dat je puber minder fastfood eet, moet je dit vooral laten zien

Is je puber fan van de Mac, KFC of Burger King en vind jij dat dat best wat minder kan, laat dan even achteloos...

Goed voor je puber om te weten, de baan van de toekomst is Guiding Hands!

Voor pubers die (nog) niet weten wat ze later willen worden als ze groot zijn: Guiding Hands is dé baan van de toekomst. Met...

20 dingen die jij duidelijk zegt, maar je puber toch anders hoort

Het is soms even raden naar hoe dat precies werkt, dat puberbrein. Want jij zegt iets dat overduidelijk is, en toch hoort je puber...

Confronterend: dit filmpje over ons schoolsysteem

Worden leerlingen op school wel goed voorbereid voor het leven? In de wereld van nu, en die van morgen, is steeds meer creativiteit en...

Dingen die ik (stiekem) doe sinds mijn kinderen pubers zijn

De puberteit, dat is een fase waarin je je als ouder ook moet aanpassen. Martine heeft daar inmiddels haar weg in gevonden. Overigens niet...

De leukste vakantie-tweets van ouders

Volgende week begint voor pubers in midden Nederland het gewone schoolleven weer. We verzamelden daarom nog even de allerlaatste en allerleukste vakantie-tweets van ouders. Die...

Na een week je puber uit bed trekken, tot huiswerk manen en eindeloos schermtijd beperken hebben we dit verdiend!

Hartstikke lief die pubers van ons, echt waar, maar soms wil je ze op woensdag al achter het behang plakken. En dan duurt die...

24 dingen waarvan puberzonen heel blij worden

Je denkt misschien dat onze puberkinderen zo verwend zijn dat ze nergens meer blij van worden. Het tegendeel is waar. Er zijn in het...