Winkelen met een puberdochter is een lesje loslaten

Suzanne nam zich voor: haar dochter zou alles aan mogen. Want ze weet immers hoe belangrijk het voor pubers is dat ze hun eigen identiteit ontdekken. Maar dan gaan ze shoppen.

Voor het eerst ging ik met mijn dochter winkelen. Shoppen, zoals we het nog gezellig noemden toen we gearmd richting metro liepen. Voorheen kocht ik altijd gewoon kleren voor haar die zij vervolgens aantrok, over het algemeen zonder morren. Maar ze is nu tien-en-een-half, net als haar moeder is ze vroeg in de puberteit, en voor een kind in een beha bepaal je niet meer wat ze draagt.

Wij shoppen. Eerst gingen we naar de Zara want het was uitverkoop dus daar zouden we flink kunnen inslaan. Toen we eindelijk alle roltrappen op waren en op de kinderafdeling belandden keek ze ontzet in het rond. Dit was voor kleine kinderen. Welnee, zei ik, we moeten gewoon even op zoek naar maat 164. Wat ik ook aanwees, en oké, veel was het niet meer, ze schudde beslist haar hoofd.

Op naar de Bijenkorf. Dat was nu misschien ook te betalen, maar, mopperde ik terwijl we alle roltrappen weer omlaag gingen, daar zouden we vééééél minder kunnen kopen. Note to self: ga nooit meer op zaterdag winkelen. Dat wist je, je doet het voor jezelf ook niet.

Mam, jij hebt geen smaak

Op de vierde verdieping van de Bijenkorf was het ook al snel mis voor mevrouw. Ik zag een geweldige broek van Vingino, Scotch & Soda had ook van alles leuks, begerig rende ik van rekje naar rekje. Kijk Keet, vijftig procent! Ik keek om en zag – ook voor het eerst – twee wegdraaiende ogen. ‘Mam, jij hebt echt geen smaak,’ zei ze. ‘En kunnen we nu gaan? Dit is de kinderafdeling.’ Ik greep een etiket en pakte haar nog net niet in haar nekvel vast om haar er eens goed op te kunnen wijzen, kijk, hier: maat 164. 13/14 jaar. ‘En wat ben jij? Hè? Tien jaar. TIEN. Dus denk jij dat het te jong is voor je?’

Bij de damesafdeling wees ze alleen maar zijden bloesjes aan die mijn grootje nog aan had gewild en zwarte spijkerbroeken van driehonderd euro die in niets verschilden van degene op de kinderafdeling. We gingen naar huis met een haarband. En laarsjes met hakken. Shabbies van Fred de la Bretoniere, een compromis.

In de metro terug naar huis staarde ik bedroefd voor me uit terwijl zij haar hakken alvast aandeed. Ik had het zo anders willen doen dan mijn moeder die altijd haar zin liep door te drukken en niks mooi vond van wat ik wilde. Van mij zouden ze alles aan mogen. Want ik weet hoe belangrijk het voor pubers is dat ze hun eigen identiteit ontdekken. Met de jongens is dat gelukt. Ze zien eruit als gangsta rappers, met kettingen, mutsen, tattoos en al. Geen woord gaat er over mijn lippen. Maar mijn meisje?

Shoppen is loslaten

‘Waarom neem je niet gewoon iets van me aan?’ wilde ik zeggen. Maar ik hield mijn mond, want dat zal mijn moeder ook gedacht hebben. Mijn moeder had nog het geluk dat wij kleren in huis hadden ‘voor oma’. Oma was de oma van haar kant, ‘de rijke kant’, die eens in de zoveel tijd met ons naar Maison de Bonnetrie ging en dan werden wij aangekleed. Schotse ruiten rok, gele lamswollen pullover met V-hals, een grijze flanel blouse, collegejas én das – als je het geheel aanhad, kon je je niet meer bewegen. Zeker niet op die donkerblauwe degelijke stappers erbij, met spekzolen.

Afgezien van de maandelijkse zondagse bezoekjes droegen wij die kleren nooit. Maar soms zei ze heel valsig bij het naar bed gaan: ‘En dan doe je morgen weer dat gezellige setje aan hè?’ Waarop ik natuurlijk hevig protesteerde. Mijn vader, gestoord in zijn televisieprogramma, zei dan: ‘Wat is er?’, waarna het verontwaardigd gekakel losbarstte en hij besloot met: ‘Doe wat je moeder zegt.’ En als mijn vader dat zei, dan was dat zo. Heel anders dan nu.

Dus daar zat ik dan weer twee pauzes lang op de plee. Omdat ik me doodschaamde. DOOD, weet je wel? Dat ging ik mijn kinderen niet aandoen. Maar ik vrees de nabije toekomst. En ons shopweekendje in Parijs laat ik voorlopig aan me voorbijgaan.

Lees ook: Vader gaat winkelen met zijn puberdochter en Fuck-it lijst voor puberouders.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Deze vader legt zijn pubers haarfijn uit hoe je een toiletrol ophangt

Blijkbaar stoort het de Britse vader Will Reid mateloos dat zijn pubers de toiletrol niet goed ophangen. Hij besluit ze daarom een lesje te...

22 momenten waarop pubers zich ineens gedragen als modelkinderen

Er zijn momenten waarop die bokkige rommelkont van puber van jou zich ineens gedraagt als een modelkind. Dat meehelpt, opruimt en doet wat je...

Hilarisch: vader en zoon draaien de rollen om

Op TikTok draaien Bas en zijn vader de rollen om. En dat is niet alleen hilarisch, maar ook héél herkenbaar.  Bas filmt zijn vader die...

Ook een puber op tennis? Dan herken je dit!

Leuk die sportende pubers, want fijn dat ze bewegen en heerlijk dat ze dat niet thuis doen, maar ergens op een baan of veld....

Waarom dit ‘corona-diploma’ het meest bijzondere ooit is

Saskia is er wel klaar mee om te horen dat pubers die dit jaar examen doen een corona-diploma hebben dat niks voorstelt. Hoezo? Een...

Waarom wij zo ontzettend veel houden van South Park

Als je af en toe meekijkt naar de cartoons die de pubers consumeren, kun je vooral de conclusie trekken dat de meeste animatieseries ofwel...

Dankzij Cher luisteren onze pubers naar muziek met die vreselijke autotune

Volgende week, op 23 november om precies te zijn, is het twintig jaar geleden dat Cher de hitlijsten bestormde met het nummer Believe. Niet...

Help je puber de feestdagen door

Die feestdagen zijn niet alleen voor ons een gepuzzel met geld door al die extra uitgaven, ook onze pubers moeten eraan geloven. Want die...

Waarom gaan die gasten niet gewoon douchen?

Martine snapt dat je je schaamt voor je piemel, en dat de douche thuis lekkerder is. Maar echt, denk ook aan al die arme...