11 dingen die mijn puber beter kan dan ik

Uiteraard ben ik ouder dan mijn pubers, maar slimmer? Ik denk natuurlijk van wel, want extra jaren levenservaring, maar er zijn ondertussen toch legio dingen die mijn pubers echt veel beter kunnen dan ik.

 1. Taarten bakken

  Ik raak verstikt in het recept, mis ingrediënten omdat die niet in huis zijn en laat het baksel aanbranden. Als mijn pubers horen dat ik een taart wil gaan bakken beginnen ze al met hun ogen te rollen en zeggen dat zij het wel gaan doen. En zij gooien dan uit de losse pols wat dingen bij elkaar, mixen het, en halen na een klein uurtje een heerlijke taart uit de oven die ze ook nog eens van een glazuurlaag voorzien en marsepeinen bloemen.

 2. Tijd inschatten

  Ik denk dat ik altijd alles in een half uurtje wel gedaan heb, en ben dan steevast langer bezig. Mijn pubers kunnen tot op de seconden nauwkeurig berekenen hoe lang ze met hun huiswerk bezig zijn (5.09 minuten), hoe lang een game duurt (3 uur en 43 minuten), hoe lang ze nodig hebben om hun kamer op te ruimen (52 seconden), en hoe lang het duurt om een werkstuk van 20 kantjes uit te printen (2.01 minuten).

 3. Smoothies maken

  Elke ochtend tovert mijn jongste puber een geweldige smoothie tevoorschijn die ze maakt met een handvol ingrediënten. Elke keer als ik denk dat we echt niks in huis hebben schotelt zij me haar home made bouwseltje voor mijn neus.

 4. Hink-stap-springen

  Met geen mogelijkheid kom ik door hun troep in hun kamer of op de trap heen zonder te struikelen of een enkel die dubbelklapt, zij hink-stap-springen als volleerde Olympische kampioenen door de bende heen.

 5. Interessante tosti’s maken

  Ik kom zelf niet verder dan ham en kaas, of ham, kaas en tomaat. Mijn pubers verzinnen de meest uiteenlopende, niet allemaal even lekker overigens, tosti’s. Met pindakaas en gesmolten hagelslag, met pizza en ketchup, met vier soorten kaas en salami, met zeezout-caramel chocoladerepen.

 6. Stylen

  Broek, shirt, gympen, ik grijp wat dingen bij elkaar en trek het dan aan. Onder protest van de jongste puber die zich mijn personal stylist noemt. Er moet een andere broek aan, het shirt moet half in mijn broek, half eruit, geen gympen, maar hakken en dat haar kan eigenlijk ook niet zo. Per omgaande word ik terug naar mijn kamer gestuurd om een nieuwe outfit aan te trekken.

 7. Coifferen

  Zoals ik me aankleed, zo doe ik ook mijn haar. Borstel erdoor, beetje olie erin en klaar. Nee, dan mijn pubers. Die hebben meer potjes haarproducten dan er blikjes in mijn voorraadkast staan. En mengen die heel handig in de palm van hun hand. Beetje gel, beetje olie, beetje wax, beetje weet ik veel wat en ze hebben een goedje gecreëerd dat hun haren modelleert op een manier zodat eigenlijk alleen een kapper dat kan doen.

 8. Playlisten maken

  Als het op muziek aankomt hebben mijn pubers best een fijne smaak. Het is in ieder geval een fijne mengelmoes van oud en nieuw, rock en pop, rap en soul en Nederlandstalig en allerlei andere talen. Die ze ook nog eens op een leuke manier rangschikken in allerhande afspeellijsten. Ik heb gewoon 2376 nummers in een speellijst gemieterd en ben eindeloos aan het zoeken naar dat ene nummer. Waarna ik dan hopeloos vraag of mijn pubers hun playlist naar me kunnen appen.

 9. Wasgoed sorteren

  Ik ben er zeker een half uur mee bezig, wit, bont, wol, katoen, kleren met opdruk en zonder; het is nogal een gedoe dat sorteren van de was. Mijn pubers moeten zelf hun was doen. En sorteren in een halve minuut een hun stapel wasgoed in ‘dat is echt vies’ en ‘dat kan ik nog best een keer aan’ en gooien dan alles in de wasmachine. En omdat ze met koud water wassen en gewoon veel waspoeder gebruiken komt alles er schoon en in originele vorm weer uit.

 10. Informatie vergaren

  Geen idee waar ze het allemaal vandaan halen, maar de trivia die mijn pubers uit hun mouw schudden is indrukwekkend. De laatste oorlog in de Stille Zuidzee? De hoofdstad van Burkina Faso? De prijs van een refurbished iPhone? Zij weten het gewoon.

 11. Opruimen

  Ja, inderdaad opruimen. Dat kunnen ze niet echt beter dan ik, maar wel sneller. In één swipe ligt alles onder het bed en gaan ze door met dat wat ze aan het doen zijn. Troep? Hoezo? Waar dan? Dat zou ik vaker moeten doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

17 dingen die we hadden willen meenemen uit de jaren 80 en 90

Jeanette heeft nog regelmatig heimwee naar de jaren toen zij een puber was. Deze dingen zou ze graag meenemen naar nu, al was het...

Speel nu onze ‘Hoera het is weekend’-bingo!

Het is zaterdag, dus jij hebt zin in het weekend. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met die oeverloze puberdiscussies. Om het toch...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

19 keer omdenken voor puberouders

Af en toe kun je die pubers van jou wel achter het behang plakken. Maar helaas, ze zijn te groot omdat nog te doen...

Verbod op energiedrankjes, vinden wij als ouders dat een goed idee, of moeten die pubers het zelf maar uitzoeken?

Kinderartsen roepen op een verbod op energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar, en een maximum van één blikje voor jongeren tot 18 jaar....

In 20 stappen een handig puberkeuzemenu op je telefoon instellen

Pubers hebben de neiging om ons te pas en te onpas te bellen. En altijd op het moment dat we in een vergadering zitten,...

Dit zijn de gouden tips om met pubers de lockdown mee door te komen

Pubers zijn in mineur door de lockdown, net als wij. Maar soms kun je wel een feestje maken van een heel suffe maandagochtend. Martine...

75 opmerkingen waarvan je puber razend wordt

Jij dacht dat het leven makkelijker ging worden nu je kinderen groter worden? Wel het tegendeel is waar. Met pubers is het de hele...

Dankzij Cher luisteren onze pubers naar muziek met die vreselijke autotune

Volgende week, op 23 november om precies te zijn, is het twintig jaar geleden dat Cher de hitlijsten bestormde met het nummer Believe. Niet...

Heerlijk herkenbare video waarop Máxima vanaf haar werk even met haar pubers belt

Iedereen kent dat wel. Jij zit op je werk en jij moet op afstand even de opvoeder zijn. Dus je schreeuwt door de telefoon...

Pubers bashen elkaar op Sayat.me

De nieuwe apps die onze pubers gebruiken gaan sneller dan wij kunnen bijhouden. Nu is er dus weer Sayat.me. Met deze app kunnen 'vrienden'...

Hét apparaat dat voor ruzies zorgt, maar ook verbindt

We sluiten 2020 af en dat is altijd een mooi moment om even terug te kijken naar de tien jaar die achter ons ligt....

Pubers twitteren over hoe goed ze opdrogen

Grappig. Met de hashtag #pubertyhitmehard twitteren pubers over hoe goed ze zijn opgedroogd in hun puberteit. Ook onder Nederlandse pubers is dit blijkbaar een...