11 dingen die mijn puber beter kan dan ik

Uiteraard ben ik ouder dan mijn pubers, maar slimmer? Ik denk natuurlijk van wel, want extra jaren levenservaring, maar er zijn ondertussen toch legio dingen die mijn pubers echt veel beter kunnen dan ik.

 1. Taarten bakken

  Ik raak verstikt in het recept, mis ingrediënten omdat die niet in huis zijn en laat het baksel aanbranden. Als mijn pubers horen dat ik een taart wil gaan bakken beginnen ze al met hun ogen te rollen en zeggen dat zij het wel gaan doen. En zij gooien dan uit de losse pols wat dingen bij elkaar, mixen het, en halen na een klein uurtje een heerlijke taart uit de oven die ze ook nog eens van een glazuurlaag voorzien en marsepeinen bloemen.

 2. Tijd inschatten

  Ik denk dat ik altijd alles in een half uurtje wel gedaan heb, en ben dan steevast langer bezig. Mijn pubers kunnen tot op de seconden nauwkeurig berekenen hoe lang ze met hun huiswerk bezig zijn (5.09 minuten), hoe lang een game duurt (3 uur en 43 minuten), hoe lang ze nodig hebben om hun kamer op te ruimen (52 seconden), en hoe lang het duurt om een werkstuk van 20 kantjes uit te printen (2.01 minuten).

 3. Smoothies maken

  Elke ochtend tovert mijn jongste puber een geweldige smoothie tevoorschijn die ze maakt met een handvol ingrediënten. Elke keer als ik denk dat we echt niks in huis hebben schotelt zij me haar home made bouwseltje voor mijn neus.

 4. Hink-stap-springen

  Met geen mogelijkheid kom ik door hun troep in hun kamer of op de trap heen zonder te struikelen of een enkel die dubbelklapt, zij hink-stap-springen als volleerde Olympische kampioenen door de bende heen.

 5. Interessante tosti’s maken

  Ik kom zelf niet verder dan ham en kaas, of ham, kaas en tomaat. Mijn pubers verzinnen de meest uiteenlopende, niet allemaal even lekker overigens, tosti’s. Met pindakaas en gesmolten hagelslag, met pizza en ketchup, met vier soorten kaas en salami, met zeezout-caramel chocoladerepen.

 6. Stylen

  Broek, shirt, gympen, ik grijp wat dingen bij elkaar en trek het dan aan. Onder protest van de jongste puber die zich mijn personal stylist noemt. Er moet een andere broek aan, het shirt moet half in mijn broek, half eruit, geen gympen, maar hakken en dat haar kan eigenlijk ook niet zo. Per omgaande word ik terug naar mijn kamer gestuurd om een nieuwe outfit aan te trekken.

 7. Coifferen

  Zoals ik me aankleed, zo doe ik ook mijn haar. Borstel erdoor, beetje olie erin en klaar. Nee, dan mijn pubers. Die hebben meer potjes haarproducten dan er blikjes in mijn voorraadkast staan. En mengen die heel handig in de palm van hun hand. Beetje gel, beetje olie, beetje wax, beetje weet ik veel wat en ze hebben een goedje gecreëerd dat hun haren modelleert op een manier zodat eigenlijk alleen een kapper dat kan doen.

 8. Playlisten maken

  Als het op muziek aankomt hebben mijn pubers best een fijne smaak. Het is in ieder geval een fijne mengelmoes van oud en nieuw, rock en pop, rap en soul en Nederlandstalig en allerlei andere talen. Die ze ook nog eens op een leuke manier rangschikken in allerhande afspeellijsten. Ik heb gewoon 2376 nummers in een speellijst gemieterd en ben eindeloos aan het zoeken naar dat ene nummer. Waarna ik dan hopeloos vraag of mijn pubers hun playlist naar me kunnen appen.

 9. Wasgoed sorteren

  Ik ben er zeker een half uur mee bezig, wit, bont, wol, katoen, kleren met opdruk en zonder; het is nogal een gedoe dat sorteren van de was. Mijn pubers moeten zelf hun was doen. En sorteren in een halve minuut een hun stapel wasgoed in ‘dat is echt vies’ en ‘dat kan ik nog best een keer aan’ en gooien dan alles in de wasmachine. En omdat ze met koud water wassen en gewoon veel waspoeder gebruiken komt alles er schoon en in originele vorm weer uit.

 10. Informatie vergaren

  Geen idee waar ze het allemaal vandaan halen, maar de trivia die mijn pubers uit hun mouw schudden is indrukwekkend. De laatste oorlog in de Stille Zuidzee? De hoofdstad van Burkina Faso? De prijs van een refurbished iPhone? Zij weten het gewoon.

 11. Opruimen

  Ja, inderdaad opruimen. Dat kunnen ze niet echt beter dan ik, maar wel sneller. In één swipe ligt alles onder het bed en gaan ze door met dat wat ze aan het doen zijn. Troep? Hoezo? Waar dan? Dat zou ik vaker moeten doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Door de smartphone verwachten pubers dat je altijd voor ze klaarstaat

Lekker zelfstandig die pubers van tegenwoordig. Door die smartphone is Jeanette altijd bereikbaar en voelt zij zich een wandelend servicepunt. Nee erger nog: een...

33 uitspraken die verwachtingen van pubers over de vakantie vrij precies weergeven

Natuurlijk willen je pubers mee op vakantie. Maar dan wel met frisse tegenzin. Wees daarom voorbereid: dit kun je te horen krijgen als je...

13 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

Pubers zijn onverbeterlijke optimisten. Daar waar anderen beperkingen zien, zien zij alleen maar mogelijkheden. Maar kunnen dan niet altijd de gevolgen van hun wilde...

10 heerlijke whatsappjes van onze pubers

We zijn dol op onze pubers en vooral op hun whatsappjes. Want dat zijn eigenlijk de allerleukste antwoorden die je op je telefoon ontvangt.  1....

Lamlendig? Kijk met je pubers opnieuw naar Zaai

'Postbode Siemen, wij vervelen ons'. Wie kent niet die heerlijke afleveringen van Zaai waarin Plien en Bianca de zich immer vervelende vriendinnen Irma en...

Pubers hebben eigenlijk een hekel aan sociale media

Dachten wij dat onze pubers sociale media het leukste vinden op aarde, dan zitten we mis. Ze hebben er, net als wij, een haat/liefde...

Deze olifant is net een puber en doet wat wij eigenlijk allemaal willen

Deze jonge olifant is in de puberteit. En doet waar pubers heel goed in zijn: een innovatieve oplossing verzinnen. Omdat het warm was bewerkte...

Hoe afschuwelijk het is om thuis te werken, delen Van der Laan en Woe in deze hilarische clip

Ons favoriete satireprogramma Even tot hier bracht gisteren een wel heel herkenbaar clipje. Want nu we allemaal weer thuiswerken met de kinderen erbij, worden...

Hoe kan het dat ouders niks doorhebben als hun dochter in handen van een pooier valt

Meisjes die in handen vallen van pooiers en op jonge leeftijd gedwongen worden tot prostitutie worden vaak niet gezien door hun ouders omdat die...

75 dingen die ik denk als ik ‘s morgens de lunchpakketjes van mijn pubers maak

Ja, je moet ze het eigenlijk zelf laten doen. En nee, verwennen is nooit goed. Maar als ik die boterhammen niet smeer wordt er...

Goed nieuws: Aldi stopt met verkoop energiedrankjes aan kinderen!

We zijn geen fans van energiedrankjes. Daar denken pubers echter anders over en slaan het goed maar wat graag achterover. Een blikje of 6...

Leuk (en belangrijk): leer kinderen waar ze vandaan komen

Ancestors unKnown is een project waarbij kinderen in groep acht onderzoek doen naar hun afkomst. En dat die altijd waardevol is, want iedereen komt...

Zo zien de pubers van beroemde acteurs eruit

Ja, we geven het toe, we zijn best nieuwsgierig naar hoe de pubers van beroemde acteurs eruit zien. En dan zien we meteen dat...