11 dingen die mijn puber beter kan dan ik

Uiteraard ben ik ouder dan mijn pubers, maar slimmer? Ik denk natuurlijk van wel, want extra jaren levenservaring, maar er zijn ondertussen toch legio dingen die mijn pubers echt veel beter kunnen dan ik.

 1. Taarten bakken

  Ik raak verstikt in het recept, mis ingrediënten omdat die niet in huis zijn en laat het baksel aanbranden. Als mijn pubers horen dat ik een taart wil gaan bakken beginnen ze al met hun ogen te rollen en zeggen dat zij het wel gaan doen. En zij gooien dan uit de losse pols wat dingen bij elkaar, mixen het, en halen na een klein uurtje een heerlijke taart uit de oven die ze ook nog eens van een glazuurlaag voorzien en marsepeinen bloemen.

 2. Tijd inschatten

  Ik denk dat ik altijd alles in een half uurtje wel gedaan heb, en ben dan steevast langer bezig. Mijn pubers kunnen tot op de seconden nauwkeurig berekenen hoe lang ze met hun huiswerk bezig zijn (5.09 minuten), hoe lang een game duurt (3 uur en 43 minuten), hoe lang ze nodig hebben om hun kamer op te ruimen (52 seconden), en hoe lang het duurt om een werkstuk van 20 kantjes uit te printen (2.01 minuten).

 3. Smoothies maken

  Elke ochtend tovert mijn jongste puber een geweldige smoothie tevoorschijn die ze maakt met een handvol ingrediënten. Elke keer als ik denk dat we echt niks in huis hebben schotelt zij me haar home made bouwseltje voor mijn neus.

 4. Hink-stap-springen

  Met geen mogelijkheid kom ik door hun troep in hun kamer of op de trap heen zonder te struikelen of een enkel die dubbelklapt, zij hink-stap-springen als volleerde Olympische kampioenen door de bende heen.

 5. Interessante tosti’s maken

  Ik kom zelf niet verder dan ham en kaas, of ham, kaas en tomaat. Mijn pubers verzinnen de meest uiteenlopende, niet allemaal even lekker overigens, tosti’s. Met pindakaas en gesmolten hagelslag, met pizza en ketchup, met vier soorten kaas en salami, met zeezout-caramel chocoladerepen.

 6. Stylen

  Broek, shirt, gympen, ik grijp wat dingen bij elkaar en trek het dan aan. Onder protest van de jongste puber die zich mijn personal stylist noemt. Er moet een andere broek aan, het shirt moet half in mijn broek, half eruit, geen gympen, maar hakken en dat haar kan eigenlijk ook niet zo. Per omgaande word ik terug naar mijn kamer gestuurd om een nieuwe outfit aan te trekken.

 7. Coifferen

  Zoals ik me aankleed, zo doe ik ook mijn haar. Borstel erdoor, beetje olie erin en klaar. Nee, dan mijn pubers. Die hebben meer potjes haarproducten dan er blikjes in mijn voorraadkast staan. En mengen die heel handig in de palm van hun hand. Beetje gel, beetje olie, beetje wax, beetje weet ik veel wat en ze hebben een goedje gecreëerd dat hun haren modelleert op een manier zodat eigenlijk alleen een kapper dat kan doen.

 8. Playlisten maken

  Als het op muziek aankomt hebben mijn pubers best een fijne smaak. Het is in ieder geval een fijne mengelmoes van oud en nieuw, rock en pop, rap en soul en Nederlandstalig en allerlei andere talen. Die ze ook nog eens op een leuke manier rangschikken in allerhande afspeellijsten. Ik heb gewoon 2376 nummers in een speellijst gemieterd en ben eindeloos aan het zoeken naar dat ene nummer. Waarna ik dan hopeloos vraag of mijn pubers hun playlist naar me kunnen appen.

 9. Wasgoed sorteren

  Ik ben er zeker een half uur mee bezig, wit, bont, wol, katoen, kleren met opdruk en zonder; het is nogal een gedoe dat sorteren van de was. Mijn pubers moeten zelf hun was doen. En sorteren in een halve minuut een hun stapel wasgoed in ‘dat is echt vies’ en ‘dat kan ik nog best een keer aan’ en gooien dan alles in de wasmachine. En omdat ze met koud water wassen en gewoon veel waspoeder gebruiken komt alles er schoon en in originele vorm weer uit.

 10. Informatie vergaren

  Geen idee waar ze het allemaal vandaan halen, maar de trivia die mijn pubers uit hun mouw schudden is indrukwekkend. De laatste oorlog in de Stille Zuidzee? De hoofdstad van Burkina Faso? De prijs van een refurbished iPhone? Zij weten het gewoon.

 11. Opruimen

  Ja, inderdaad opruimen. Dat kunnen ze niet echt beter dan ik, maar wel sneller. In één swipe ligt alles onder het bed en gaan ze door met dat wat ze aan het doen zijn. Troep? Hoezo? Waar dan? Dat zou ik vaker moeten doen.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Single ouder zijn is niet zielig, het heeft echt heel veel voordelen

Ben je als single ouder nou eenzaam en zielig? Ervaringsdeskundige Marieke vindt van niet. Single moeder zijn van pubers heeft juist heel veel...

57 dingen die ik denk als mijn pubers bijna vakantie hebben, maar nog niet helemaal

De toetsweken zijn voorbij, al het werk is gedaan, het is al duidelijk wie er over gaat en wie niet en toch moeten pubers...

8 ultieme manieren om die lieve puberslaapkoppen wakker te maken

Het is een lastige klus om te klaren: je puber wakker maken. De gordijnen opengooien, het licht aan doen en de dekens wegtrekken, zijn...

Deze hond maakt betere selfies dan je puber

Beetje klaar met de 'lipjes getuit'-selfies van je puber? Laat haar (of hem) een voorbeeld nemen aan deze hond. Zijn baasje maakte een speciale...

Potje Netflixen? Deze nieuwe series vinden je puber en jij allebei leuk

Welke Netflix-series kijken je pubers, en welk zijn ook leuk voor jou? Voor het geval je je mocht vervelen in de vakantie. Of gewoon...

Deze kenden we nog niet: de wasmachine-challenge

Iets heel doms doen, daar een filmpje van maken en dat dan op YouTube zetten is een hobby van heel veel pubers. Deze Colombiaanse...

Is er geen andere oplossing dan pubers Lili en Howick terug te sturen naar hun eigen land?

'Stuur ons alsjeblieft niet naar een weeshuis in Armenië' vragen pubers Lili en Howick in een laatste noodoproep aan staatssecretaris Harbers, premier Rutten en...

Zet in je agenda: in maart 2019 kun je met je puber naar de nieuwe Dumbo-film!

Dumbo was vroeger al ons favoriete Disney-sprookje. De tekenfilm hebben we al 101 keer gekeken en kunnen we van a tot z meepraten en...

Een seksfilmpje delen, in Denemarken komen hiervoor 1004 pubers voor de rechter

De grootste rechtszaak in de Deense geschiedenis gaat niet over een crimineel, of moord en doodslag. Hij gaat over het verspreiden van seksfilmpjes. Pubers...