Checklist: dit moet je (financieel) regelen als je puber 18 wordt

De oudste puber van Martine wordt binnenkort 18, dus ze ging op zoek naar wat je -of eigenlijk, de puber- allemaal financieel moet regelen. Een klein overzicht.

Geen kinderbijslag meer
Elke drie maanden krijg je voor de puber(s) altijd een aardig bedrag op de rekening gestort. Dat is als je puber 18 wordt, afgelopen. Maar als die van jou nog naar de middelbare school gaat, dan kan hij een Tegemoetkoming Scholieren aanvragen. Het basisbedrag (onafhankelijk van jouw inkomen) is 120 euro per maand. Je kind moet dit zelf aanvragen en krijgt het dus ook op zijn eigen rekening gestort. Een mooie aanleiding voor jou en de puber om een goed gesprek te beginnen over de besteding van dit bedrag.
Studiefinanciering
Is je puber student, dan kan hij studiefinanciering aanvragen. Als je kind op het mbo zit en daar een BOL-opleiding volgt, dan krijgt het in ieder geval een basisbeurs. Afgelopen studiejaar was die € 85,- per maand. Als je kind niet meer thuis woont, is het zelfs € 277,84.
Op het hbo en wo heb je geen recht meer op een basisbeurs. Wat wel kan is geld lenen voor de studie. Slim om met je puber het gesprek aan te gaan over hoeveel hij of zij van plan is te gaan lenen en hoeveel jij denkt te gaan bijdragen aan de studie. Veel hangt uiteraard af van of je puber op zichzelf gaat wonen, of niet. Dit kost het ongeveer om op kamers te gaan. 
Wat elke studenten wel ‘gratis’ krijgt van de overheid, is het zogenaamde studenten reisproduct. Met OV-chipkaart kan iedereen die studeert door de week of in het weekend gratis reizen. Dit geldt ook voor mbo’ers van 18-min. Die laatsten krijgen dus geen basisbeurs, maar wel weer kinderbijslag.
Zorgverzekering
Je puber moet zelf een zorgverzekering afsluiten, maar krijgt daarvoor de maximale zorgtoeslag van € 104 terug. Je puber kan gaan voor een goedkope basisverzekering, waardoor het verschil tussen de zorgtoeslag en premie minimaal is. Maar wijs hem er dan wel even op dat deze vaak beperkingen heeft, bijvoorbeeld dat je geen ziekenhuis kunt kiezen. Veel jongeren hebben daarbij vaak niet genoeg geld ‘in kas’ als de zorgpremie wordt afgeschreven. Kun je de puber op het gebied van financieel management niet helemaal loslaten, dan zou je ervoor kunnen kiezen hem de zorgtoeslag te laten houden als zak-, telefoon-, schoolbenodigdheden en kleedgeld en de zorgpremie nog zelf te betalen.
Nog een tip: stuur je puber voordat hij of zij 18 wordt in ieder geval nog een keertje naar de tandarts, zodat die -geheel vergoed- nog alles kan reviseren.
Spaargeld
Het tegoed van de kinderspaarrekening valt vrij als de puber achttien wordt. Wat betekent dat hij mag doen met dit geld wat hij wil. Ook daarover kun je afspraken maken. Veel ouders en meesparende grootouders hebben dit geld bedoeld als spaarpotje voor de studie. Bedenk met de puber een plan voor hoe dit verstandig uit te geven. Voordeel voor jou: jij hoeft over het spaartegoed van de puber geen belasting meer te betalen.
Bankrekening
Wij keken al een tijdje niet meer mee in de bankrekening van de puber, maar op de dag dat hij achttien wordt kan dat echt niet niet meer. Waarschijnlijk heeft je kind al een bankrekening. Banken zetten die vaak automatisch om in een studentenrekening, waarop je puber -in tegenstelling tot op de diverse jongerenrekeningen- ROOD mag staan. Mocht je het vermoeden hebben dat je puber met deze weelde niet kan omgaan, ga ook hier over in gesprek.
Telefoon
Lopen het telefoonabonnement nog via jouw bankrekening? Hoog tijd om dat over te zetten naar de bankrekening van de puber en hem de verantwoordelijkheid voor te laten dragen en geen gezeur meer te hebben over extra MB’s en het aanschaffen van een nieuw toestel.
Belasting
Waarschijnlijk heeft je puber al een DigID vanwege bijbaantjes of coronatesten. Als je puber naar school gaat of studeert, en een bijbaantje heeft dan krijgt die vaak de te veel betaalde heffingskorting terug. Aangifte doen loont dus vaak. Belasting betalen kun je je hele leven nog.

Kijk ook even naar dit handige overzicht.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Geschreven door
More from Martine De Vente

Spelen! Doe de Krokusvakantiebingo

Ha! Het is weer bingo-tijd. Want de puber heeft vrij en jij...
Lees verder