Vandaag is het Coming-Outdag

Vandaag is het Coming Out Day (of Coming-Outdag), een dag waarop wordt stilgestaan bij het moment dat lhbtiq+’ers uit de kast (willen) komen. Maar het is ook een dag waarop de nadruk wordt gelegd dat je mag zijn wie je bent en wilt zijn.

Vandaag wappert de regenboogvlag in Nederland op veel overheidsinstellingen en scholen regenboogvlaggen. En ook bedrijven haken aan om hun solidariteit met de lhbti+-gemeenschap te tonen.

Onveilig op school

Belangrijk dat zo’n dag er is, helemaal voor pubers. Veel LHBTIQ+-jongeren maken wel eens vervelende dingen mee, zoals scheldwoorden naar je hoofd geslingerd krijgen en gepest worden. Één op de drie jongeren voelt zich niet veilig op hun eigen school. Dat blijkt uit onderzoek van Colombia University in de VS, die LHBTIQ+-jongeren in de VS en Europese landen onderzocht.

LHBTIQ+-jongeren ervaren vaak ook weinig steun vanuit hun schoolomgeving. Zij voelen zich alleen, kunnen hun ervaringen niet delen en niet open zijn over hun gevoelens. LHBTIQ+-leerlingen zijn, in vergelijking met andere leerlingen, vaker slachtoffer van pesterijen, discriminatie en geweld. Ook zijn de suïcidepogingen onder LHBTIQ+- jongeren vijf en tien keer hoger dan bij heteroseksuele jongeren.

Als ouder kan het soms onoverzichtelijk zijn hoeveel genders er zijn. Op de site van HOLEBI staat een handige lijst. LHBTIQA+ is  de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De plus staat voor iedereen die zich niet kan vinden in de letters LHBTIQA. De letters staan dus voor iedereen die geen hetero of cisgender is. Cisgender betekent niet transgender.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al?

Geschreven door
More from Saskia Smith

Pubers zijn goed in niksen en dat is heel gezond!

Liggen bij jou thuis de pubers de hele dag te niksen? Gewoon...
Lees verder