De eerste examendag zit er op, de puber vond het wel oké gaan

Mijn oudste puber is vandaag begonnen met zijn eindexamen. Terwijl hij überrelaxt is en wel ziet hoe deze examenweken zullen verlopen, zat ik deze eerste examendag de hele middag met hartslag 140. 

De eerste examendag zit er op

De eerste examendag van mijn zoon zit er op. Hoe ik vandaag vond gaan, vroeg hij. Want het was hem ook wel duidelijk dat de enige examenstress die er was in dit huis zich vooral bij zijn moeder manifesteerde. En dat terwijl ik me zo had voorgenomen om heel ontspannen die examentijd van mijn zoon in te gaan. Welnu, dat is niet echt gelukt.

Handig vs irritant

De afgelopen weken polste ik dagelijks bij mijn examenpuber. Had hij al geleerd? Moest hij een proefexamen maken? Moest ik iets voor hem uitprinten? Had hij alle boeken gelezen? Had hij zijn aantekeningen nog? En zijn schriften? Rustte hij wel genoeg uit? Moest hij niet eerder naar bed? At hij wel goed? Had hij al economie bijles geregeld? Vragen die ik heel normaal vond, want hé, als hij zich niet druk maakte om dat examen, dan deed ik dat wel in zijn plaats. Handig vond ik. Irritant vond mijn puber.

Zoemende moeder

Naar mate De Dag naderde, schoof mijn stresslevel steeds een beetje op. Niet echt bevorderlijk voor een puber die zo en nu en dan probeerde te leren. Eerlijk is eerlijk, ik zou er ook gek van worden. Van zo’n zoemende moeder om je heen. Die denkt dat ze weet hoe je het beste kunt leren en je dat herhaaldelijk vertelt. En dat ze ook weet dat het heel goed is dat je vooral veel proefexamens moet maken en die dan ongevraagd voor je uitprint én boos wordt als je zegt dat het echt niet nodig is.

Dan maar geen examen

De sfeer in huis werd er niet beter op. Hoe minder ik hem met zijn neus in de boeken zag, hoe nerveuzer hij werd. Hoe vaker hij zei dat hij alles onder controle had, hoe meer gespannen ik door het huis ijsbeerde. Op een dag vroeg mijn zoon zuchtend en oogrollend en behoorlijk ontstemd of ik als-je-blieft wilde stoppen met hem op zijn nek te zitten. En als ik dat niet zou doen, dat hij dan gewoon zijn examen niet zou maken. Hij meende het, voegde hij er dreigend aan toe.

Kleine jongens worden groot

‘Weet je wat het is, je vertrouwt me gewoon niet en hoe leuk denk je dat dat voor mij is’, zei mijn zoon kalm. Ineens zag ik hoe groot hij is. En hoe verstandig. En dat hij zijn zaken eigenlijk best op orde heeft. En als hij dat niet heeft, dat hij wel zorgt dat het goed komt. In mijn ogen was hij nog die heerlijke kleuter in groep 2 die de sprong ging maken naar groep 3 en daarbij zijn moeder hard nodig had. Maar voor me stond een bijna volwassen jongen die het allemaal prima alleen kan. En ik deed wat ik al weken eerder had moeten doen: ik liet hem los. En gaf hem alle vertrouwen, want dat verdiende hij.

Zen het weekend in

Vandaag was ik om zes uur wakker. Gespannen en een tikje zenuwachtig begon ik de dag. Mijn uberrelaxte puber draaide zich nog een keer om. Zijn examen was pas om half 2. Ik beet op mijn tong, herhaalde mijn mantra: laat het los, laat het gaan. Om negen uur schoof ik hem een ontbijtje voor zijn neus, wenste hem succes, ging naar mijn werk en zat de rest van de dag met hartslag 140. Als het maar allemaal goed ging. Om half 6 kwam hij thuis. Ze waren nog op school gebleven, want morgen is er, voor hem in ieder geval, geen examen. Dus hadden ze nog even gechild nadat ze drie uur hadden zitten zwoegen op hun examen. En voordat ik de vraag kon stellen deelde hij schouderophalen meer dat het redelijk was gegaan. Niet goed, niet slecht. Maar nu was hij vrij, dus hij ging even naar de sportschool. Donderdag is examen nummer twee. Eens kijken hoe zen ik de aankomende dagen door kan komen…

***

Voor de laatste loodjes tot de zomervakantie, bestel ons huiswerkhandboek

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Dit is waarom je puber je soms Karen noemt (ook al heet je geen Karen)

Martine wordt nog steeds door haar puberzoon uitgemaakt voor Karen. Want een Karen hebben als moeder, dat is echt geen pretje. Ook al heet...

25 signalen dat de puberteit echt is begonnen (en dat het tijd is voor een Handboek)

Twijfel je of je kind al een puber is? En gaat het volgend jaar naar de brugklas? Dan is het tijd voor ons Handboek...

Zo kan jouw puber goedkoop op kamers

Let op: je gaat een gesponsorde tekst lezen Gister was je  kind nog een puber, vandaag opeens een jongvolwassene die gaat studeren en op kamers...

Mijn puber wil geen kus meer

De twaalfjarige dochter van Ralph besloot dat ze geen kus meer van hem wilde. Zelfs niet op de wang. En tja, wat doe je...

Wijkagent doet oproep: weet u wat uw kind doet op straat?

De afgelopen tijd waren er nogal wat incidenten met pubers die met messen op zak op straat liepen. De wijkagent van de Amsterdamse polite...

O help, nu zijn de 90’s ook al vintage

Martine keek naar Everyting Sucks. En voelde zich meteen behoorlijk oud. Ze kwam tot de vreselijke ontdekking de nineties zijn ook al nostalgisch zijn. Als...

Als pubermoeder mag jij de TOMM zijn, een Totaal Onzichtbaar Moeder Mens

Ineens degradeer je als puberouder van een warme moederschoot tot een TOMM, een Totaal Onzichtbaar Moeder Mens. Waarbij je vooral heel erg onzichtbaar de...

7 WhatsApp-berichten met pubers waar we heel hard om moeten lachen

Onze pubers zijn zo heerlijk grappig op Whatsapp. De enige reden dat wij nog appen is eigenlijk omdat we best hard moeten lachen om...

25 uitspraken waaruit blijkt dat pubers makkelijke dingen toch niet snappen

We hebben allemaal het beste voor met onze pubers. En we hebben er allemaal het volste vertrouwen in dat onze pubers later vast wel...