De politie belt, je puber is opgepakt met een fake ID

De dochter van Isabelle ging naar een festival. Met een fake ID. Ze werd gesnapt en dat kostte haar uiteindelijk 170 euro. 

‘Goedemiddag mevrouw, u spreekt hier met de politie. Niet schrikken.’ Leuk die so called geruststellende laatste twee woorden, maar mijn bloeddruk was al bij het woord politie gestegen. En er kon maar over één iemand gebeld worden. Die ene van bijna 18. ‘Uw dochter is aangehouden hier bij het festival’.

In een flits dacht ik aan drugs. maar het bleek vanwege identiteitsfraude. Staat best een behoorlijke straf op. Meer dan drugs in je tasje zogezegd. Na een klein college over de ellende die mijn dochter op haar hals zou kunnen hebben gehaald, maar dus niet aangerekend kreeg, moest ik haar op komen halen.

Identiteitsfraude

Er had heel veel ellende kunnen komen van deze domme actie van mijn puber. Zowel financieel als strafrechtelijk. Een ‘gestolen’ identiteitskaart was rondgegaan in de vriendengroep van mijn dochter. En deze werd door alle bijna 18-jarigen gebruikt. Naast heling was identiteitsfraude wat haar aangerekend had kunnen worden.  Een zoektocht op Google leerde dat je daar zelfs celstraf voor kan krijgen. De maximale straf voor identiteitsfraude is 5 jaar gevangenisstraf of een geldboete van €82.000. Voor de actie van mijn puber zou het wel niet zo ver komen, maar toch. En dan kon ze ook nog een boete krijgen voor het feit dat ze geen officiële eigen ID bij zich had.

Aangekomen bij het plaats delict, het festivalterrein, hoorde ik beukende bassen en zag ik hupsende, vrolijke mensen. Het was in een oogopslag duidelijk dat ik geen festivalganger was. Bij de ingang, stond ik bij een hokje te wachten. Mijn dochter kwam naar buiten, met begeleiding. De officier van justitie was mild vandaag. Hij herhaalde nog wel even wat de gevolgen hadden kunnen zijn, en zei dat het feit dat mijn dochter eerlijk was geweest, had geholpen om geen zwaardere straf op te leggen. Ze kreeg een

Boete

Ik keek naar mijn delinquente dochter. Zij keek wat stuurs voor zich uit. Ik twijfelde aan mijn pedagogische aanpak op dat moment. Moest ik haar het laten voelen? Straffen? En zo ja, wat dan? Ik dacht haar naar huis te laten lopen, zo’n 27km, als een soort walk of shame. Maar in feite was ze al gestraft, geen festival, wel een boete. Ze moest 100 euro betalen omdat ze geen eigen ID bij zich had en ze mocht het festivalterrein niet meer op, dus die 70 euro entree ging ook in rook op.

‘Zo stom dat ik nu gewoon niet kan dansen. De muziek was zo vet’. Stilte. ‘Mam, ben je boos? Waarom dan?’ Ergens in mijn hoofd bladerde ik door het pedagogisch hoe te handelen-register, maar ik kon er niet echt op komen. Ik was niet boos, en hoopte dat ze haar lesje had geleerd. En ze zich besefte dat ze door het oog van de naald was gekropen. Ik zei dat ze mij een botox-behandeling verschuldigd is. In dit soort situaties, is humor soms je beste vriend.

Slimme puber

Ik moest nog iets zeggen. Iets duidelijks. Iets ouderlijks. Iets psychologisch waardevols. Iets. En toen ratelde ik alles door elkaar. Dat ze echt echt mazzel heeft gehad, dit nooit meer voor kan komen en ze haar toekomstplannen niet voor een stom feestje had moeten verknallen. En dat ik lekker in mijn huispak had willen netflixen en nu godbetert met een politieagent in gesprek moest. En dat die gehele ID-business opgedoekt moet worden en dat ik alle ouders zou informeren.

En …en… en, ik dacht na wat ik nog meer moest zeggen. ‘Mam, gaat ie?’ Mijn dochter pakte mijn schouder en zei: Fouten maken we allemaal mam, ook jij. Het gaat er om wat je er mee doet en hoe je het oplost, toch?’ Op dat moment leken we even van identiteit gewisseld. Die van moeder en kind. Maar zo makkelijk kwam ze er niet vanaf. Die boete betaalt ze uiteraard zelf, ik ga nog broeden op wat ik ga doen met dat hele fake ID-verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

17 dingen waaraan je de derdeklasser meteen herkent

Je puber is geen rookie meer op school, maar het examen is ook nog lang niet in zicht. Daar gedragen ze zich dan ook...

Online naakt? Mijn puber doet zoiets niet!

Francien Regelink was 16 toen een jongen waar ze verliefd op was een foto van haar borsten met de hele school deelde. De term...

Voorbereiden op pubers? Probeer deze digitale oefenpuber

Niets kan je voorbereiden op de puberteit, de periode waarin die lieve meegaande schattebout, verandert in een mokkende, onredelijke bom vol emoties. Zou het...

Dit ken je als je puber was in de 90’s

Waarschijnlijk ligt het aan onze leeftijd, maar de nineties... die waren toch gisteren? Toch is 1990 toch ook alweer dertig jaar geleden. Wij waren...

Door corona heb je die pubers de hele tijd om je heen; daar gaat je seksleven

Corona en pubers thuis, die combinatie is niet per se heel  bevorderlijk voor je seksleven, zo ondervond Anne. Heb je zin en denk je...

Pubers een kamer laten delen, soms kan het niet anders

Natuurlijk is het fijn als pubers hun eigen kamer hebben, maar soms kan het gewoon niet omdat er te weinig kamers zijn. En moet...

Wat we nodig hebben: een pubervragenkeuzemenu voor op onze mobiel

Pubers hebben er een handje van om de hele dag door vragen te stellen. Dat zijn eigenlijk nooit heel dringende vragen en worden altijd...

Neem Greta Thunberg in bescherming, want dit is kindermishandeling

Greta Thunberg is deze week overal. De 16-jarige klimaatactiviste gaf een zeer emotionele speech bij de VN en haalde zich daarmee de ongezouten mening van de...

Stoer! De 15-jarige Sebastien gaat gewoon op hakken naar school

Afgelopen 8 december was het Paarse Vrijdag: een dag in Nederland waarbij er op veel Nederlandse scholen extra aandacht was voor de acceptatie van...

Pubers laten protesteren is een vorm van kindermishandeling vindt psychiater Esther van Fenema. Eh, sorry?

Afgelopen week had iedereen wel iets te zeggen over het voornemen van pubers om te gaan protesteren omdat ze tegen de klimaatmaatregelen van hun regering...

Hoe zou die quarantaine er bij de Oranjes uitzien, met die puberende prinsessen?

Onlangs werden we getrakteerd op plaatjes van de Koning en de Koningin die thuis hard aan het werk waren. Zij met een leesbril op,...

Deze hond maakt betere selfies dan je puber

Beetje klaar met de 'lipjes getuit'-selfies van je puber? Laat haar (of hem) een voorbeeld nemen aan deze hond. Zijn baasje maakte een speciale...

‘Zo’ is een ruim begrip voor pubers

Pubers gebruiken het woord 'zo' best vaak. Wat ze ermee bedoelen blijft een beetje in het midden. 'Zo' is dan ook een heel breed...