Even aftikken: € 2000 voor school

De factuur die je wist dat zou komen: de jaarlijkse ouderbijdrage. Het is ieder jaar weer schrikken. En zo lekker getimed ook: in september.

Vorig jaar werd Martine geïnterviewd over het schoolgeld voor het Algemeen Dagblad over het de dure septembermaand. Maar het kan nog erger, want ze had gerekend buiten de jaarlijkse ouderbijdage.

Ik had hem natuurlijk wel kunnen zien aankomen, maar hij kwam toch als donderslag bij heldere hemel: de rekening voor het schoolgeld. € 850 op de kop af. En dan kwam die van mijn dochter à 450 er ook nog bij. “Dat wordt op een houtje bijten deze maand, jongens!”, roep ik. Het puberpubliek haalt de schouders op, want niks zo oninteressant als gezeur over geld van je ouders. Als richting hen de geldkraan maar openblijft.

Laat ik dat geld maar meteen overmaken. Dit soort dingen kun je het beste maar meteen hebben gehad.

Lees verder onder deze advertentie

Toen we toen de pubers in groep acht zaten gebogen waren over de voorkeurslijst van scholen, stond ik er geen moment bij stil dat aan iedere school weer een verschillend prijskaartje hangt. Bij ons in Amsterdam heb je gekmakend veel keuze uit scholen. We hadden de portemonnee dus prima als keuzecriterium kunnen meenemen, bedenk ik me terwijl ik op zoek ga naar het overboekapparaatje (waarom ligt dat ding trouwens nooit op een vaste plek?)
Lees verder onder deze advertentie

Omdat mijn vader naar de mulo moest omdat er thuis geen geld was voor boeken voor de hbs, wilde ik mijn kind geen stobreed in de weg wil leggen om een topschool te bezoeken. Maar ik ken mensen voor wie het schoolgeld wel echt uitmaakt voor het gezinsbudget, vooral omdat ze meer kinderen hebben op het voortgezet onderwijs. En dat zijn beslist geen bijstandsouders. Maar het maakt wel het verschil maakt tussen op zomervakantie kunnen of niet.

Er zijn middelbare scholen die net iets meer vragen dan 100 euro per jaar en andere ruim 2000, berekende de plaatselijke SP. In mijn woonplaats (Amsterdam) zit het gemiddelde op € 263, dus wij betalen dus meer dan drie keer zo veel.Een school rekent ouders met een hoog inkomen € 2580. Dat is meer dan € 200,- Per Maand.

Wat school vooral nog veel duurder maakt, zijn de reisjes. Zo gaat mijn zoon met aardrijkskunde dit jaar naar een Waddeneiland à € 150 en stond er een uitwisseling op het progamma à € 350. Inclusief reiskosten, dat dan weer wel. En dan is er natuurlijk de onvermijdelijke Rome-reis is 5 vwo. En dan vergeten we voor het gemak even de laptops en iPads die scholen verplicht stellen. Op de school van mijn dochter is dat een HP-laptop van € 400,-.

We hebben hier echt niet slecht, maar ik dacht wel: welk normaal mens kan dit betalen? We hebben nu twee kinderen op de middelbare school, waarvoor we dus in totaal € 1500 betalen. Toen ze nog op de basisschool zaten, betaalden we € 100 per jaar. En daar zat het kamp van groep 8 gewoon bij inbegrepen.

Omdat ik de neiging heb wakker te liggen van financiële zaken, ging ik de begeleidende brief bij de factuur eens goed lezen. Toch mijn grote vreugde bleken de reisjes gewoon inclusief. Gedurende zijn hele schoolcarrière spaart mijn zoon gewoon voor zijn Rome-reis. Je betaalt een keer per jaar, en hoeft je geen zorgen meer te maken dat je er failliet aan gaat. Net als bij een all-inclusive vakantie.

Nu nog maar lopen dat die reis doorgaat, want niets is zeker dezer (Covid_19 dagen)

***

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Waarom wij onze insta en facebook niet op zwart hebben gezet

We kunnen ons er niets bij voorstellen dat wij aangestaard worden vanwege...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *