Waarom EHBO-lessen op school verplicht moeten zijn

Waarom EHBO-lessen op school verplicht moeten zijn
Waarom EHBO-lessen op school verplicht moeten zijn

Het Rode Kruis startte deze week een petitie om verplichte EHBO-lessen op scholen in de Tweede Kamer op de agenda te zetten. Een goed idee vindt Saskia, die zelf als puber haar EHBO-diploma haalde.

Waarom EHBO-lessen op school verplicht moeten zijn

Deze week was het volop in het nieuws: EHBO-lessen zouden verplicht op elke middelbare school in Nederland gegeven moeten worden. Arts Bernard Leenstra pleit in de Volkskrant hoe belangrijk het is als kinderen weten wat ze moeten doen als iemand bijvoorbeeld flauw valt of een hartstilstand heeft. Samen met het Rode Kruis startte hij een een petitie om het onderwerp in de Tweede Kamer op de agenda te zetten.

De vraag of je dit aan pubers zou moeten leren viel al snel. Kunnen pubers adequaat handelen in zulke gevallen? Kunnen ze wel ingrijpen bij levensbedreigende situaties? Ik vraag mijn pubers wat zij zouden doen? Dat stel ze weten hoe ze moeten reanimeren – die kennis ontberen ze nu – of ze dan bovenop een slachtoffer zouden duiken om dat toe te passen. Ze denken beiden dat ze dat wel zouden doen. Maar geen mond-op-mondbeademing, hoor, roepen ze, want dat is goor.

EHBO op dinsdagavond

Toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat heb ik mijn EHBO-diploma gehaald. Het was een keuze in een parascolair programma dat je verplicht was om te volgen. Heel slim had de schoolleiding drie klassen vol veertienjarigen de keuze gegeven tussen yogalessen of EHBO-lessen. En niks ten nadele van yoga, maar alle leerlingen kozen toch echt voor EHBO. Tien dinsdagavonden lang togen we naar school voor de lessen en sloten we deze af met een heus examen in de aula. Op zaterdag. Die 8 die ik voor dat parascolair-programma kreeg was meer dan verdiend.

De eerste paar lessen vond ik stom. En ook vies, ook al mocht je een doekje over de pop leggen als je mond-op-mondbeademing ging oefenen. Maar naar mate de lessen vorderde en wij steeds meer leerden over hoe het menselijk lichaam werkt en wat je moet doen als het even niet meer werkt werd ik steeds enthousiaster. Ik kon dus mensenlevens redden als dat nodig was.

In de praktijk

Of ik het ook in praktijk kon brengen? Ik heb niemand hoeven reanimeren toen ik puber was. Maar ik heb wel een keer toen ik zeventien was een aangereden voetganger in een stabiele zijligging gelegd. En een andere keer een vrouw die met haar fiets was gevallen en duidelijk een nare beenbreuk had rustig gehouden totdat er hulpverleners kwamen. Want dat is wat je óók leert op EHBO: rustig blijven, mensen kalmeren, hulpverleners bellen. Dat is net zo belangrijk. Toen ik een jaar of 25 was stond ik op Schiphol te wachten en kreeg een man die net uit het vliegtuig kwam een hartaanval. Terwijl twee mensen hem reanimeerden, bemoeide ik me met zijn vrouw en belde ondertussen met 112. Reanimeren is, als je niet alleen bent, ook teamwork.

Verplicht voor iedereen

Een voordeel van verplichte EHBO-lessen is dat alle pubers min of meer weten wat ze moeten doen en heeft ons land in één keer een heel leger hulpverleners erbij. Bovendien, oefening baart kunst. Als je eindeloos op een pop hebt geoefend is het wellicht minder eng om het in praktijk te brengen als dat nodig is. En stel dat de paniek toch toeslaat als ze iemand zien instorten, dan is het in ieder geval fijn als ze al weten dat ze die persoon op een harde ondergrond moeten leggen en 112 moeten bellen.

Veel van wat ik toen op die EHBO-cursus heb geleerd ben ik vergeten. Veel heb ik ook onthouden. Ik merk dat ik aan een opfriscursus toe ben. Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe AED werkt. In die zin zou zo’n cursus eigenlijk voor iedereen verplicht moeten zijn, niet alleen voor pubers.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Kabinet gaat online drankverkoop jongeren streng controleren

Jongeren onder de 18 kunnen nog steeds makkelijk online drank bestellen. Simpelweg...
Lees verder