Carine heeft VIER pubers en DRIE levensreddende tips voor ons

Iedereen die ooit wel eens een puber in levende lijve heeft ontmoet, weet dat het nogal aparte types zijn. Pubers hebben een speciale handleiding nodig. Carine heeft vier pubers thuis, dus weet waar ze het over heeft.

Natuurlijk zijn ze lief met hun slungelige lijf en focus op jawel: zichzelf. Maar pubers kunnen vrij egocentrisch, vergeetachtig en soms zelfs een tikkie nasty zijn. Ook de mijne. Dat is helemaal niet erg zolang ze zich een beetje aan de regels houden.

Aan dat laatste ontbreekt het ze regelmatig. Ze komen en gaan als het ze uitkomt, en ze communiceren ook als het ze uitkomt. Dat is in mijn geval niet heel vaak. Pubers hebben een speciale handleiding nodig.

Nadat ik in 2000, 2002, 2004 en 2008 een kind op de wereld zette ben ik anno 2022 met de laatste in de puberfase aanbeland. Mijn hobbelige carrière in het moederschap heeft me uiteindelijk tot een ervaringsdeskundige gemaakt.

Pubers doen zelden wat je met ze hebt afgesproken. Door schade en schande ben ik wijs geworden. Ik deel mijn kennis maar al te graag met jou. Als je deze uitvoert verzeker ik je dat:

A) Je puber doet wat je van hem/haar vraagt.

B) Je puber niet snel in herhaling valt qua ongewenst gedrag.

Aan de hand van de volgende anekdotes voer ik hard bewijs aan dat mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders ook echt goud waard zijn.

Tip Nummer Eén
Mijn pubers hebben er een handje van te pas en te onpas te vragen of ik ze naar school kan brengen. (Het regent, ze hebben maar 2 uur les dat is het fietsen niet waard, het waait, fietsband is lek, bus komt niet etc etc.) Ik had er genoeg van en deed het volgende. Hierna hebben ze me nooit meer aan mijn hoofd gezeurd hebben over halen en brengen (Noodgevallen daargelaten. Het is aan te bevelen om bij nood wel de helpende hand te bieden)

Actie halen en brengen

Zonder tegensputteren rijd ik met de zeurende puber richting school. Ik stop bij school en kies zorgvuldig de plek waar het heel druk is. De puber klimt met rugzak en onverstoorbaar stoer gezicht uit de de auto. Ik krijg een soort van knikje als afscheid. Nu komt mijn gouden tip.

Draai alle raampjes van je auto open.

Roep keihard: ‘Dag lief droefsnoetje van mama! Heel veel plezier vandaag op school en I love you to the moon and back!!!’. Toeter hierna drie keer (meer mag ook). Begin vervolgens opnieuw luidruchtig met afscheid nemen en zwaai daarbij druk met je armen. Een beetje uit het raampje hangen werkt ook heel goed. Puber kijkt nu met verwilderde angstogen richting auto en maakt dat ie wegkomt. Als extraatje zet je de muziek lekker hard en rijd je rustig weg. Ik hoefde puber nooit meer naar school te brengen.

Tip nummer Twee
Pubers willen vrij vaak iets niet doen. Of iets ‘later’ doen. Hond uitlaten. Jas opruimen. Kleren in de wasmand gooien. Even zeggen waar ze uithangen. Deuren dicht maken etc etc. Vrij irritant. Ik heb een manier gevonden om mijn puber zijn afspraken wel te laten nakomen.

Benodigdheden: een gouden broek of ander heel uitgesproken kledingstuk in je eigen maat.

Actie: niet doen wat ze beloven

Puber leeft volledig zijn eigen leven en luistert niet. Zeg vervolgens: ‘als je deze week niet opruimt/hond uitlaat dan trek ik mijn gouden broek aan naar het mentorgesprek op school/ naar je sportclub etc.. Puber denkt dat doet die ouwe moeder van me toch niet.

De dag van het mentorgesprek/ training draag jij je gouden broek. Deze houd je aan totdat de kamer, vaatwasser of wat je ook wilt opgeruimd is. Geloof me: puber doet er alles aan om niet met moeders-in-het-goud op school of sportclub te verschijnen. Sterker nog. Het beeld dat ze naast een moeder met een heel uitgesproken kledingstuk moeten lopen is zo verschrikkelijk dat je een volgende keer alleen maar hoeft te kijken naar je gouden broek en ze haasten zich om een uitgesteld klusje te klaren.

Tip nummer drie
Actie: met morrende puber op stap

Samen met puber ben ik in een winkel/ op school/ de trein/ bioscoop/ stad of vul maar in. Puber wil niet naast me zitten, amper met me praten en ‘doe normaal’ mompelen is alles wat ie zegt. Puber gedraagt zich best ongezellig en wil niets met me te maken hebben, wat lastig is als je samen op pad bent. Het kan gebeuren natuurlijk, het is niet erg maar ik heb geen zin in deze ongezellige sfeer en zeg het volgende.

‘Schat we zijn hier nu samen. Doe eens aardig tegen me anders ga ik voor je zingen’. Puber denkt dat doet ze never. Ik zing nu uit volle borst een lied. (Het liedje uit de musical Annie doet het heel goed, vraag me niet waarom)

Tomorrow, tomorrow

I love you tomorrow

You’re always a day away

Tomorrow, tomorrow

I love you tomorrow

You’re always a day away

Puber wil nu direct met je kletsen en naast je komen zitten. Als je maar stopt. Héél snel stopt met zingen.

Durf je niet te zingen? Dansen helpt ook heel goed. ‘Mama gaat dansen hoor!’ Vervolgens dans je met je hele hebben en houwen. Succes is verzekerd. Twerken is trouwens een uitstekende optie bij de meer ongevoelige pubers.

Dit waren mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders. Dat pubers zich voor je schamen hoort bij hun ontwikkeling. Leuk is anders maar er is weinig aan te doen. Als je het niet erg vindt om jezelf een tikkie belachelijk te maken zing, dans of ga in het goud door het leven dan heb je echt geen kind aan ze. En voor een pubermoeder is het ook nog heel gezond om uit die comfortzone te gaan. We hebben hier dus te maken met een win-win-situatie.

Ik heb alles zelf in de praktijk uitgetest en succes is gegarandeerd.

Wil je meer lezen over pubers? Bestel dan hier het boek ‘Pleister op mijn kont’ van Carine, over haar avonturen als pubermoeder in de overgang. Of volg haar op Instagram

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

24 dingen waarvan pubers in paniek raken

Als je puber bent is het leven al zo onoverzichtelijk. Extra jammer als je omgeving dan óók al niet meewerkt. Want de dingen die...

Waarom je moet stoppen met onderhandelen met je puber. ‘Nee’ zeggen is zoveel makkelijker!

Martine verbaast zich erover dat ouders van pubers over gevaarlijke zaken als drank en drugs in onderhandeling gaan. Sommige dingen moet je namelijk gewoon...

Rapper gaat viral met ‘ode aan het mbo’

Rapper Nigel Sean haalde inspiratie uit een sketch van Arjen Lubach over het mbo ('Gefeliciteerd, je bent nu laag-opgeleid'), terwijl mbo helemaal niet 'laag'...

Mijn dochter werd betrapt op winkeldiefstal, en ik ben blij dat dat is gebeurd

Isabel, de vijftienjarige dochter van Astrid werd betrapt op winkeldiefstal. En dat heeft hen, gek genoeg, dichter bij elkaar gebracht. 'Ik ben blij dat...

‘Neem een hond’, en andere wijze dingen die schrijvers hebben gezegd over tieners

De citaten van deze schrijvers (en, ok...) Johnny Depp zijn precies in de roos. “People worry about kids playing with guns, and teenagers watching violent...

Wat geef je je puber mee over pesten als je zelf vroeger bent gepest?

Jeanette werd op de lagere school gepest en daar heeft ze soms nog last van. Ze schrok dan ook zich rot toen een moeder...

Ralph ging shoppen met zijn puberdochter en begreep niks van wat ze zei

De puberdochter van Ralph MOEST echt nieuwe kleding, en dus toog hij met haar naar de stad voor de aanschaf van een nieuwe garderobe. En...

Deze psycholoog legt uit wat de ideale opvoeding van pubers is

Er is een verband tussen ouderlijke steun en depressieve gevoelens. Hoe meer steun je krijgt van je ouders hoe kleiner de kans dat je...

40 dingen die ik leerde toen ik met vier pubers van 13 ging shoppen

Op de allerdruktste dag, zondag, en in de allerdrukste straat van Amsterdam, de Kalverstraat, ging ik winkelen met vier meisjes van 13. En ja,...