Een galajurk kopen in 44 hinderlijke stappen

Dát jurkje?

De dochter van Anne heeft een kerstgala op school. En geen galajurk. Met haar allerliefste snoetje heeft ze Anne naar de stad weten te lokken onder het mom: ‘Gezellig mam, gaan we kerstshoppen.’ Nu vindt Anne shoppen best leuk, ook met haar dochter, maar een jurk kopen met haar puber die niet zo van de jurken is, is best lastig. Ook omdat hun smaken nogal verschillen.

15.00 uur
De dochter loopt wat onwennig tussen de rekken en terwijl zij naar ‘iets gala-achtigs’ speurt hoor ik mezelf ineens als mijn moeder klinken als ik tegen haar zeg dat die muziek wel fokking hard staat.

15.01
De dochter vraagt wat ik zeg.

15.02
De dochter haalt haar schouders op, trekt haar wenkbrauwen omhoog en trekt haar ik-versta-je-echt-niet gezicht.

15.03
De dochter zegt dat ik niet zo moet zeuren, is toch gezellig die snoeiharde, overstemde rap? Ken ik dit nummer niet eens? Hoezo niet?

15.04
De dochter rolt met haar ogen en mompelt iets over ‘uit een vorige eeuw komen’.

15.09
De dochter kijkt afkeurend naar een jurkje dat ik omhoog houd, te veel glitter.

15.10
De dochter schudt haar hoofd bij jurkje nummer twee dat ik uit de rekken trek, te weinig glitter.

15.11
De dochter rolt met haar ogen bij jurkje nummer drie, te lang.

15.12
De dochter trekt een vies gezicht bij jurkje nummer vier, te zwart.

15.15
De dochter begrijpt niet dat ik voorstel om naar een andere winkel te gaan, wat is er mis met deze? Er hangen genoeg jurkjes toch? Nou dan?

15.21
De dochter deelt mee dat ze heeft besloten dat zwart met glitter toch best wel stom is, en dat de galajurk best een andere kleur mag hebben.

15.29
De dochter lacht hard om jurkje nummer vijf, hoezo denk ik dat ze dat leuk vindt? Ken ik haar smaak wel?

15.31
De dochter sluit haar ogen als ze jurkje nummer zes ziet. Ben. Ik. Serieus? Echt?

15.33
De dochter proest het uit bij jurkje nummer 7, te rood.

15.35
De dochter maakt een braakbeweging bij jurkje nummer 8, te groen.

15.37
De dochter kijkt wanhopig omhoog bij jurkje nummer 9, te wit.

15.38
De dochter wil nog steeds niet naar een andere winkel. Leuk toch hier? Geen leuke jurkjes? Misschien zoek ik niet goed genoeg.

15.46
De dochter kondigt aan dat ze een paar jurkjes gaat passen.

15,53
De dochter snapt niet dat ik de opdruk op jurkje nummer 10, ‘party bitch’, niet echt galafähig vind.

15.59
De dochter begrijpt niet dat ik het off the shoulder, ultra korte en strakke jurkje nummer 11 te ordinair vind.

16.04
De dochter klaagt dat shoppen met mij best wel ingewikkeld is als ik alles stom vind.

16.06
De dochter jeremieert dat ze zo nooit een galajurk vindt. Moet ze dan in een spijkerbroek naar dat feest? Dat wil ik toch zeker niet?

16.07
De dochter piept dat ze dan wel even een paar nieuw jurkjes uitzoekt als ik dat dan zo graag wil.

16.27
De dochter snapt niet dat ik vind dat het een beetje lang duurt, ik zit toch? Nou dan?

16.34
De dochter claimt dat ik niks van fashion en styling weet, en dat jurkje nummer 12 echt de laatste mode is. Kan zij er wat aan doen dat er allemaal gaten inzitten? Dat hoort zo. Dus.

16.40
De dochter beent boos het pashokje weer in omdat ik jurkje nummer 13, dat uit twee minuscule lapjes bestaat die met twee minuscule touwtjes bij elkaar worden gehouden, afkeur.

16.43
De dochter denkt dat mijn idee om naar een andere winkel te gaan, best wel oké is.

17.03
De dochter had niet begrepen dat ik déze andere winkel bedoelde, hier verkopen ze alleen maar babykleren. Oh, en voor oude vrouwen, daarom vind ik het vast leuk.

17.08
De dochter vindt het toch wel oké in deze winkel, al weet ze zeker dat ze hier geen galajurk kan vinden.

17.14
De dochter wil best wel de jurkjes passen die ik heb uitgezocht, maar ik weet toch wel dat ze deze in ieder geval niet gaat kopen, hè.

17.18
De dochter komt proestend het pashokje uit. Jurkje nummer 14 vindt ze hi-la-risch. Hilarisch stom wel te verstaan. Of ik even een foto kan maken, dan stuurt ze die door naar haar vriendinnen, lachen joh.

17.24
De dochter rolt met jurkje 15 naar buiten, zie ik wel dat ze zich hierin niet kan bewegen?

17.31
De dochter snuift dat ze ook wel vindt dat jurkje nummer 16 heel mooi staat. Maar het is toch echt te lang. En de stof te stroef. En bij haar armen zit het te los. En er moet eigenlijk een ceintuur om en die heeft ze niet.

17.36
De dochter roeptoetert vanachter het gordijn dat ze nummer 17 en 18 aan, en meteen weer uit heeft getrokken. Echt geen gezicht.

17.45
De dochter zegt dat ze een nieuwe winkel ook wel een goed idee vindt.

18.02
De dochter jengelt dat ze ook wel weet dat de winkels over een uur dichtgaan. En dat het daarom belangrijk is dat ik help zoeken. Hoezo ga ik meteen bij een pashokje op een kruk zitten?

18.03
De dochter klaagt dat ik haar opjaag, hoe kan ze het nou snel doen als ze alles alleen moet doen?

18.10
De dochter begrijpt niet, dat ik niet snap dat ze een filmpje maakt voor haar vriendinnen, leuk toch? En ze begrijpt ook niet dat facetimen met haar beste vriendin nu geen goed idee is. Dan kan die vriendin ook helpen uitzoeken, handig toch? Nee?

18.23
De dochter heeft samen met haar vriendin via FaceTime nieuwe jurken uitgezocht en vraagt of ik haar telefoon even kan vasthouden zodat haar vriendin kan zien dat ze aan het passen is.

18.24
De dochter apprecieert mijn grap, ‘dat ik wel verderop in de bar ga zitten omdat zij het zo wel redden samen’, niet. We zijn toch samen aan het shoppen?

18.33
De dochter klaagt dat er slechte wifi is en dat facetimen niet lukt, en wie moet er nu haar jurk beoordelen?

18.41
De dochter sloft in jurkje nummer 19 voor mijn neus. Ze vindt het best wel een beetje oké staan. Maar die glitters op de mouw zijn misschien wat te veel. En die strik op haar buik is ook best wel raar.

18.42
De dochter zucht dat ze het ook allemaal niet meer weet.

18.49
De dochter huppelt in jurkje 2o naar buiten, het zit perfect, heb ik dat wel gezien? En de stof is mooi. En geen glitter. Maar wel zwart. En het voelt zacht aan. En het is niet zo lang, en toch ook niet kort. En best wel gala-achtig, zeg maar. En de prijs valt ook mee, 80 euro, kan toch best? Oh, wel wat duur?

18.53
De dochter loopt klapzoenend de winkel uit met haar nieuwe jurk en vindt mij echt de meest geweldige moeder ever. Ze heeft gewoon een galajurk, ha! Gaan we dan meteen naar huis, kan ze het aan vriendinnen laten zien via Snapchat. Oh, hoezo wil ik eerst ergens een groot glas wijn drinken? Is het feest dan?

 

 

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Anne Boesman

Een huis vol examenstress: ik maak me net zo druk als mijn puber

Donderdag 9 mei staat al het hele schooljaar rood omcirkeld in haar...
Lees verder